Temat: Modyfikacja WR702N

Elo. Ostatnio na znanym portalu aukcyjnym pojawiło się sporo tanich TL-WR702N. Postanowiłem zakupić sztukę ( a właściwie 5 smile ) do testów. Dzisiaj zabrałem się za niego. Na dzień dobry urwałem pad od interfejsu szeregowego ( strasznie to delikatne tongue ). Dalej poszło już lepiej. Wymieniłem flash, ram i wgrałem od wr703n u-boot ( pepe2k ) i OpenWRT ( Cezary). Aktualnie router uruchamia się i po zalogowaniu widzimy:

BusyBox v1.23.2 (2015-06-15 21:29:03 CEST) built-in shell (ash)

_            _____ _____
                  | |          / ____|_   _|
                  | |    _   _| |      | |
                  | |   | | | | |      | |
                  | |___| |_| | |____ _| |_
                  |______\__,_|\_____|_____|

----------------------------------------------------------------
 |                                                              |
 | OpenWrt Chaos Calmer (r46365)                                |
 | Build time: 2015-07-16 23:21 CEST                            |
 | Cezary Jackiewicz (obsy), http://eko.one.pl                  |
 | Machine: TP-LINK TL-WR703N v1                                |
 | Uptime: 0d, 00:05:11                                         |
 | Load: 0.13 0.21 0.13                                         |
 | Flash: total: 9.4MB, free: 9.0MB, used: 4%                   |
 | Memory: total: 59.6MB, free: 43.7MB, used: 26%               |
 | WAN:                                                         |
 | LAN: 192.168.1.1                                             |
 | radio0: mode: ap, ssid: OpenWrt, channel: 11, conn: 1        |
root@OpenWrt:~#

Teraz prosiłbym osoby które znają się trochę na elektronice o sugestie dotyczące dorobienia USB. Oczywiście zależy mi na jak najprostszym rozwiązaniu. Pomyślałem, żeby wyprowadzić USB przez port micro usb i użyć kabelka Y do podłączenia modemu. Czy to dobry pomysł? Czy mogę pominąć diody i rezystory R0? Sekcję zasilania też chciałbym pominąć i zasilać urządzenie USB prosto z zasilacza. Potrzebny będzie jakiś dodatkowy kondensator przy porcie micro usb?

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

2

Odp: Modyfikacja WR702N

Proste, tylko musisz ogarnąć dwie sprawy:
Rezystory pull-down (tzn. sciagajace do masy) 15kohm, jesli ich nie ma, resztę możesz pominąć.
Kabelkologia, możesz zrobić jak piszesz, tylko zwróć uwagę, żeby przewody, które lutujesz były tej samej długości, co do mm.
Genaralnie, elektrolit jest wskazany, na jeden port styknie 100uF.
Jak masz wydajny stabilizowany zasilacz 5V to wszystko może lecieć z niego

3

Przy obecnej cenie WR703N (na początku lipca kupowałem po 16 USD/sztuka), to chyba słaby interes zrobiłeś? Ale jak już Ci się aż tak bardzo nudzi, żeby przerabiać WR702N na WR703N, to tutaj masz wszystko o tym drugim: http://squonk42.github.io/TL-WR703N

Nie wiem, czego dokładnie brakuje w WR702N w porównaniu do WR703N, w kwestii USB, ale generalnie musisz doprowadzić do połączenia linii danych (data +/-) z gniazda (pal licho jakie sobie tam wstawisz) do SoC. Zasilanie to już kwestia mniej istotna - ma być 5V i tyle. Podejrzewam, że zabraknie Ci jakichś elementów od zabezpieczeń ESD, sterowania zasilaniem z GPIO, itd. Generalnie, IMHO zabawa bez sensu... może edukacyjnie przerobić jednego, ale 5 sztuk?! Ja to bym nazwał szaleństwem smile

4

Kupiłem je po 30 zł nówki sztuki więc cena całkiem przyzwoita. Co do wr703n to tam też trzeba wymieniać ram i flash bo jest go mało. Przeglądałem już schemat wr703n i dokładnie wiem czego brakuje ale zamierzam to zrobić inaczej. Miejsce na rezystory 15k do masy jest przygotowane fabrycznie ( w wr703n nieużywane ). Nie wiem tylko jak poradzę sobie z lutowaniem 0603. Dopóki nie zaopatrzę się w dobrą lupę nawet nie podchodzę do tematu. Jedyna wątpliwość to ten kondensator przy porcie micro usb... Wymienić ten co jest na większy, dołożyć kolejny czy zostawić tak jak jest?

5

Gruberek napisał/a:

Kupiłem je po 30 zł nówki sztuki więc cena całkiem przyzwoita. Co do wr703n to tam też trzeba wymieniać ram i flash bo jest go mało.

Nadal moim zdaniem, to nie ma sensu. Różnica w cenie nie rekompensuje braku USB, braku miejsca na USB w obudowie i czasu, jaki trzeba poświęcić żeby sobie to USB dorobić. No ale to moje zdanie smile

Gruberek napisał/a:

Przeglądałem już schemat wr703n i dokładnie wiem czego brakuje ale zamierzam to zrobić inaczej. Miejsce na rezystory 15k do masy jest przygotowane fabrycznie ( w wr703n nieużywane ). Nie wiem tylko jak poradzę sobie z lutowaniem 0603. Dopóki nie zaopatrzę się w dobrą lupę nawet nie podchodzę do tematu.

Dobrej jakości pinceta, lupa, hot-air i zrobisz bez problemów. Znam i takich, co 0402 lutują grotem smile

Gruberek napisał/a:

Jedyna wątpliwość to ten kondensator przy porcie micro usb... Wymienić ten co jest na większy, dołożyć kolejny czy zostawić tak jak jest?

Wszystko zależy od tego, czym zamierzasz zasilić magistralę USB (założę się, że będzie to tzw. ładowarka do telefonu, czyli najczęściej zasilacz impulsowy) i jakie urządzenia do niej podłączać. W WR703N na magistrali dla urządzeń (czyli na wyjściu TPS2041) są "tylko" dwa kondensatory ceramiczne: o wartości 10 uF i 100 nF. W obudowie 0805 (10 uF) możesz znaleźć i trochę większe. Ale jak zamierzasz zasilać magistralę z zewnętrznego źródła, to moim zdaniem nie ma sensu tam nic więcej dokładać.

6

Dla Ciebie to jest bez sensu, bo już nie takie rzeczy pewnie robiłeś. Ja zwyczajnie chcę poćwiczyć lutowanie i zaznajomić się troszkę z elektroniką. Oczywiście dobrze by było gdyby sprzęt się zwrócił ale w najbliższym czasie na to nie liczę smile.
Spróbuję bez kondensatora. W razie czego zawsze będę mógł go dolutować. Mam jeszcze pytanie jakie kable zastosować do wyprowadzenia USB. Mogą być jakieś zwykłe cienkie powlekane czy może zastosować drut nawojowy?

7 (edytowany przez build000 2015-07-18 12:11:36)

Przy standardzie usb2 już istnieje takie pojęcie jak odpowiedniej jakości kable (im dłuższe tym lepsze być muszą - specyfikacja usb2 to opisuje). To teoretycznie, a w praktyce zadbaj by przewody sygnałowe (o ile będą wykorzystywane) były jakoś zaekranowane - ten ekran potem do masy ma być zwarty. Same przewody zasilające to po prostu żyłka typu drut (lub kabel typu linka z wielu cienkich żyłek, zazwyczaj emaliowanych) o odpowiedniej średnicy w zależności od prądu jaki chcesz puszczać. Masa najlepiej jak jest typu kabel/linka wielożyłowy (opisane wcześniej)...i najlepiej jak oplata całość (ale nie musi). Te super wymogi rosną wraz z długością całego przewodu - w praktyce rzadko się to stosuje (no zazwyczaj w komputerach i innych urządzeniach, które emitują spore zakłócenia elektromagnetyczne, jako t.zw. wewnętrzne karty rozszerzeń z dodatkowymi portami usb). W Twoim przypadku zapewne wystarczy wykorzystać oryginalny przewód usb lub jakieś pojedyncze żyłki.
Jedno jest pewne - drut nawojowy średnio się nada.
Ogólnie to Ci powiem, że zadając takie podstawowe pytania bez odpowiedniej lektury o montażu elektronicznym, podstawach elektrotechniki/elektroniki to tylko prosisz się o kłopoty i powielanie wydatków w kupowaniu tego samego po wielu nieudanych próbach doboru materiałów/elementów/i.t.d.
No i wiadomo - najpierw opanuj lutowanie na jakichś starociach - krótko mówiąc, ćwiczenie demontażu urządzeń elektronicznych to dobry wstęp do praktycznych umiejętności montażu elektronicznego (niepisana zasada wśród elektroników)...w szkołach elektronicznych, na tzw. warsztatach, tego uczą najpierw - demontażu. Ogólnie trzeba to wszystko opanować na dosyć dobrym poziomie manualnie, zanim się weźmiesz za smd i "żywe" układy. To tylko taka dobra rada zanim będziesz sobie pluł w brodę, ile to kasiory na to puścisz...z dymem. wink

8

Będę podłączał tylko przewody sygnałowe. Jeżeli chodzi o długość przewodów to będzie to ok. 25-30 mm. Wezmę się za to dopiero w przyszły weekend, bo muszę kupić części, a jedyny sklep elektroniczny w Piotrkowie nie ma w ofercie żadnych elementów smd sad

9 (edytowany przez build000 2015-07-18 12:18:30)

To jak taka odległość to już raczej musi być wszystko ekranowane - tak do ok. 8-10 cm (w praktyce) można to sobie darować (chociaż nie zawsze - zależy jak krytyczne są w całym, danym fragmencie układu przepięcia, interferencje, i.t.d.).
Dobrze ci radze - trochę o tym poczytaj i najpierw ćwiczenia na czymś co możesz "z lekkim sercem" rozpizgać... wink

10

build000 napisał/a:

To jak taka odległość to już raczej musi być wszystko ekranowane

build000 napisał/a:

tak do ok. 8-10 cm (w praktyce) można to sobie darować

I w końcu nie wiem co miałeś mi do przekazania. To ma być 25-30mm ( 2,5-3 cm )

build000 napisał/a:

Dobrze ci radze - trochę o tym poczytaj i najpierw ćwiczenia na czymś co możesz "z lekkim sercem" rozpizgać... wink

No też właśnie dlatego wziąłem się za WR702N.

11 (edytowany przez build000 2015-07-18 13:01:33)

Gruberek napisał/a:
build000 napisał/a:

To jak taka odległość to już raczej musi być wszystko ekranowane

build000 napisał/a:

tak do ok. 8-10 cm (w praktyce) można to sobie darować

I w końcu nie wiem co miałeś mi do przekazania. To ma być 25-30mm ( 2,5-3 cm )
(...)

ups - źle odczytałem jednostki miary - sorki - moja pomyłka - no wiadomo - możesz sobie darować ekranowanie przy takiej długości przewodu (ale miej też w zanadrzu ekranowany - jak zwykle to konkretnie zależy od tego, jak je położysz względem płytki i innych części elektronicznych na niej - warunkuje to, czy ma być ekran, czy nie - wspomniane interferencje, zakłócenia, przepięcia, i.t.d.).
...I wraca jak bumerang potrzeba zapoznania się z podstawami elektrotechniki/elektroniki - obliczenia obwodów/filtrów, elementy indukcyjne/pojemnościowe - rozkład pola, indukcja elektromagnetyczna/elektrostatyczna, i.t.d.
big_smile ... wink
Dalej już nie będę rozwijał tego tematu bo robi się lekki offtopic - krótko: najpierw poczytaj o tym, o czym trzeba. Wszystko co ważne i przydatne już napisałem.