Odp: Skrypty do stacji meteo
Kolego bbarwik zrobiłem podobnie jak Ty stan kotła na wykresie. Teraz zastanawiam się czy nie dałoby się zliczyć czas pracy kotła na dobę i oszacować koszt gazu. Nie zastanawiałeś się nad tym?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Termometr → Skrypty do stacji meteo
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kolego bbarwik zrobiłem podobnie jak Ty stan kotła na wykresie. Teraz zastanawiam się czy nie dałoby się zliczyć czas pracy kotła na dobę i oszacować koszt gazu. Nie zastanawiałeś się nad tym?
Faktem jest że zrobiłem błąd, zamiast
$t .= "[".$time.",".$temp."],";ma być
$t .= "[".$time."000,".$temp."],";Proszę wybaczyć że tak późno odpisuje ale mam ostatnio problemy z czasem. Żeby usunąć zera z dotychczasowego pliku najlepiej zrobić to w notepad++ (replace 000, na ,) albo za pomocą sed.
Istnieje też opcja skrócenia jeszcze bardziej wielkości pliku za pomocą zapisu binarnego. Pozwoliło by to zejście z ok 20 bajtów na pomiar do 8 (albo nawet 6) bajtów na pomiar co zmniejszyłoby rozmiar plików o 60%. Jednak minusem byłoby to że jakakolwiek edycja danych byłaby bardzo utrudniona. Możliwe że jak znajdę czas to przerobię skrypt na taką możliwość. Co prawda nie wpłynie to za bardzo na czas ładowania się wykresu, ponieważ tam dane i tak są wczytywane jako zwykły tekst.
Wszystko jest do zrobienia, jednak obecnie nie mam na to czasu (studia + dużo pracy). Ogarnę to za jakiś czas.
Korzystam ze skryptów kolegi bbarwik. Wszystko działa dobrze. W jaki sposób dodać do skryptu aby pokazywało temp. min i max z jednej doby.
Bez bazy danych nie jest to takie proste do zrealizowania, aczkolwiek możliwe. Jednak trzeba by było trochę naklepać kodu php.
Czy jako bazy danych można użyć pliki txt które tworzy skrypt?
A potem plik przesortować i masz w pierwszym i ostatnim wierszu dane które chcesz.
np. takim skryptem:
#!/bin/bash
min_temp=`cut -d' ' -f3 /Meteo/temp/temp.txt | sort -n | head -1 `
max_temp=`cut -d' ' -f3 /Meteo/temp/temp.txt | sort -n | tail -1 `
echo $min_temp $max_temp > /tmp/baza_min_max.txt
np. takim skryptem:
#!/bin/bash
min_temp=`cut -d' ' -f3 /Meteo/temp/temp.txt | sort -n | head -1 `
max_temp=`cut -d' ' -f3 /Meteo/temp/temp.txt | sort -n | tail -1 `
echo $min_temp $max_temp > /tmp/baza_min_max.txt
Ale to pokarze temperaturę min i max z całej bazy a koledze @RadNet chodzi o jedną dobę
Co też nie stanowi problemu żeby sobie wcześniej na boku przygotować plik tekstowy z danymi tylko za określony czas.
Nie bardzo mogę sobie z tym skryptem dać radę.
index.php i pliki .txt są pod http://localhost/meteo/www/
Po uruchomieniu
wyświetla mi:
Notice: Undefined index: id in C:\xampp\htdocs\meteo\www\index.php on line 2
Temperatura (wszystkie termometry)
Notice: Undefined index: temp in C:\xampp\htdocs\meteo\www\index.php on line 163
Notice: Undefined index: temp in C:\xampp\htdocs\meteo\www\index.php on line 163
Nie rysuje żadnego wykresu, jest tylko tło z legendą.
Możecie udostępnić cały skrypt z kilkoma plikami .txt w których są dane.
Możecie udostępnić cały skrypt z kilkoma plikami .txt w których są dane.
Jest kilka wersji tego skryptu, nie wiem o który Ci chodzi :-).
W tym tygodniu czasowo jestem mocno ograniczony i nie dam rady, rozeznać się które wersje mam i udostępnić. Jeśli mnie ktoś nie uprzedzi to w niedziele / poniedziałek postaram się wstawić linka.
Poza tym, żadna z wersji nie jest dopieszczona i posiada mankamenty np. w postaci: jeśli jest już bardzo duża baza odczytów to wykresy ładują się bardzo długo lub wcale. Choć trzeba cieszyć się z tego co jest.
Wiem że kilka osób z końca tego wątku, bardziej zorientowanych niż ja, na własną rękę robiła pewne zmiany z rożnym skutkiem. Wczytaj się w temat i popytaj.
Krynio
No oczywiście najlepiej żeby była idealna ![]()
Ta z piecem wydaje się bardzo uniwersalna.
Z góry dziękuję. ![]()
A ja polecam zainteresować się projektem NETTEMP
A dziala ci nettemp na openwrt?
ja mam same problemy i odpuscilem
Nie wiem, ja używam na Raspberry Pi B+.
Ale na forum nettemp czytałem, że na OpenWRT ludzie używają. Autor coś robi w kierunku Openwrt aby to działało.
A ja polecam zainteresować się projektem NETTEMP
Trochę bardzo rozbudowany, mogę mieć trudności z uruchomieniem.
Mam XAMPP pod Windows.
Zmniejszcie sobie częstotliwość odczytów to i danych będzie mniej, co więcej nie wiem czy jest to poprawione ale przy przekroczeniu granicy ( nie pamiętam jakiej ilości ) wpisów w pliku strona z wykresem przestaje się wyświetlać.
Jak miałem częstotliwość odczytu co 1min to plik potrafi urosnąć o 30kB za dobę, więc zrobiłem warunek który sprawdza czy odczyt bieżący jest taki sam jak poprzedni i teraz plik rośnie o 1kB na dobę.
Jak miałem częstotliwość odczytu co 1min to plik potrafi urosnąć o 30kB za dobę, więc zrobiłem warunek który sprawdza czy odczyt bieżący jest taki sam jak poprzedni i teraz plik rośnie o 1kB na dobę.
Tylko zwróć uwagę na wykres że skoki czasowe będziesz miał nierówne jeśli Ci nie robi wpisu cyklicznie ![]()
No oczywiście najlepiej żeby była idealna
Ta z piecem wydaje się bardzo uniwersalna.Z góry dziękuję.
Przepraszam za poślizg kilkudniowy. Tutaj masz linka do moich plików meteo. Jest to wersja bez pieca gdyż owego nie posiadam. Link będzie aktywny około tydzień.
Ogólnie działa, z tym że jak się nazbiera b.d. ilość danych (odczytów) to się wysypuje. Nie mam obecnie czasu z tym walczyć...
Pozdrawiam.
Przepraszam za poślizg kilkudniowy. Tutaj masz linka do moich plików meteo. Jest to wersja bez pieca gdyż owego nie posiadam. Link będzie aktywny około tydzień.
Ogólnie działa, z tym że jak się nazbiera b.d. ilość danych (odczytów) to się wysypuje. Nie mam obecnie czasu z tym walczyć...Pozdrawiam.
Coś z tym linkiem nie tak.
AVAST wykrył zagrożenie.
![]()
krynio napisał/a:Przepraszam za poślizg kilkudniowy. Tutaj masz linka do moich plików meteo. Jest to wersja bez pieca gdyż owego nie posiadam. Link będzie aktywny około tydzień.
Ogólnie działa, z tym że jak się nazbiera b.d. ilość danych (odczytów) to się wysypuje. Nie mam obecnie czasu z tym walczyć...Pozdrawiam.
Coś z tym linkiem nie tak.
AVAST wykrył zagrożenie.![]()
Masz dwie możliwości, zaufać mi (jest katalog spakowany zip-em bez wirusa), lub nie pobierać.
NOD nic nie wykrywa. Bez przesady ;]
Witam, chciałbym uruchomić taka stacje meteo, zaczynam od instalacji jak dobrze zrozumiałem i przeglądałem schematy to opisany kabel na wstępie to 1żyła. Czyli do podłączenia DS18b20 wystarczą 2-3żyły. Czy do każdego czujnika prowadzić osobny kabel 4x0,5mm czy wystarczy np. 1kabel dłuższy 15m do punktu zbiorczego i tu równolegle-szeregowo małe odcinki 3-5m od czujników ? Dalsze problemy później ![]()
Ja to łączyłem tak że przez mieszkanie idzie jeden kabel 4x0,5 i na tym kablu są zamontowane czujniki.
Niby wystarczy podłączyć tylko 2 żyły ale ja podłączyłem jeszcze zasilanie.
Akurat brakło mi kabla to jeszcze to przemyślałem raz mniej kabla i mniejsze straty na zasilaniu mogą być przy takiej ilości. Czyli zrobię po 1 kablu parter, piętro i w schemat gwiazdy.
Mam pytanie na szybko - w skrypcie mam wysyłanie.
T1
T2.
wget T1
wgetT2
Często nie wysyła mi drugiej temp. Podejrzewam, że trzeba dać jakis odstęp czasu między wget T1 a wget T2. Jakim poleceniem? sleep 5 co da 5 sek przerwy czy innym?
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Termometr → Skrypty do stacji meteo
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc