Temat: [minidlna] Brak napisów
Witam,
mam problem z minidlna. Nie potrafię go zmusić, żeby czytał napisy, ani w telewizorze, ani w VLC na komputerze. Napisy są w tym samym folderze co film i mają rozszerzenie .srt. Można jakoś temu zaradzić?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → [minidlna] Brak napisów
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
mam problem z minidlna. Nie potrafię go zmusić, żeby czytał napisy, ani w telewizorze, ani w VLC na komputerze. Napisy są w tym samym folderze co film i mają rozszerzenie .srt. Można jakoś temu zaradzić?
A vlc dorobiło się w ogóle obsługi napisów po dlna? TV - to od niego zależy czy w ogóle to obsługuje. W ostateczności zostanie Ci przekonwertowanie albo transkodowanie materiału w locie, żeby wbudować napisy.
W moim przypadku (SAMSUNG HT-F5500 + minidlna) napisy zadziałały po podegraniu ich w formacie .srt z kodowaniem utf-8 oraz dodatkowo po usunieciu spacji z nazw plikow (w nazwach katalogów spacje nie przeszkadzają). Długość nazwy też wydaje się nie bez znaczenia. Pozdrawiam i życze wytrwałości nowicjuszom takim jak ja ![]()
Witam,
1. Sprawdź czy minidlna w ogóle je odnalazł,
np.
#!/bin/sh
db=/myconfig/minidlna/files.db
sqlite3 $db "select PATH from CAPTIONS;"gdzie 'db' to ścieżka do bazy danych minidlna
2. rozszerzenie musi być .srt (co wynika ze źródeł)
w moim przypadku format i kodowanie nie mają znaczenia
(testowane na openelec i smart tv SAMSUNG)
Mi też nie zawsze chciało działać na TV więc teraz wrzucam film i napisy w kontener mkv i teraz zawsze działa.
Obsłuży też .srt wbudowane w plik kontenera .mkv, ale wymaga to nieco zabiegów z przekompilowaniem pliku filmu...
Obsłuży też .srt wbudowane w plik kontenera .mkv, ale wymaga to nieco zabiegów z przekompilowaniem pliku filmu...
Przekompilowaniem, yyy?:P
Raczej "przekompilować". mkv jest tylko kontenerem nośnym, a co w niego wsadzisz to inna sprawa. Może być materiał "avi" (!), trzy napisy i audio.
Jak już piszecie o "kompilowaniu" to polecam program mkvmerge z pakietu mkvtoolnix.
I to jest zwięzła rada na temat "kompilacji filmu", krótko i na temat ... ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → [minidlna] Brak napisów
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc