Temat: [minidlna] Brak napisów

Witam,
mam problem z minidlna. Nie potrafię go zmusić, żeby czytał napisy, ani w telewizorze, ani w VLC na komputerze. Napisy są w tym samym folderze co film i mają rozszerzenie .srt. Można jakoś temu zaradzić?

2

Odp: [minidlna] Brak napisów

A vlc dorobiło się w ogóle obsługi napisów po dlna?  TV - to od niego zależy czy w ogóle to obsługuje. W ostateczności zostanie Ci przekonwertowanie albo transkodowanie materiału  w locie, żeby wbudować napisy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez deb 2015-07-13 12:48:34)

W moim przypadku (SAMSUNG HT-F5500 + minidlna) napisy zadziałały po podegraniu ich w formacie .srt z kodowaniem utf-8 oraz dodatkowo po usunieciu spacji z nazw plikow (w nazwach katalogów spacje nie przeszkadzają). Długość nazwy też wydaje się nie bez znaczenia. Pozdrawiam i życze wytrwałości nowicjuszom takim jak ja smile

WDR4300+CC

4

nutell4 napisał/a:

Witam,
mam problem z minidlna. Nie potrafię go zmusić, żeby czytał napisy, ani w telewizorze, ani w VLC na komputerze. Napisy są w tym samym folderze co film i mają rozszerzenie .srt. Można jakoś temu zaradzić?

1. Sprawdź czy minidlna w ogóle je odnalazł,
np.

#!/bin/sh

db=/myconfig/minidlna/files.db
sqlite3 $db "select PATH from CAPTIONS;"

gdzie 'db' to ścieżka do bazy danych minidlna

2. rozszerzenie musi być .srt (co wynika ze źródeł)
w moim przypadku format i kodowanie nie mają znaczenia
(testowane na openelec i smart tv SAMSUNG)

TP-Link TL-WDR4300 v1, Reboot (17.01-SNAPSHOT, r3876-efb6ca1)

5

Mi też nie zawsze chciało działać na TV więc teraz wrzucam film i napisy w kontener mkv i  teraz zawsze działa.

6

Obsłuży też .srt wbudowane w plik kontenera .mkv, ale wymaga to nieco zabiegów z przekompilowaniem pliku filmu...

7

build000 napisał/a:

Obsłuży też .srt wbudowane w plik kontenera .mkv, ale wymaga to nieco zabiegów z przekompilowaniem pliku filmu...

Przekompilowaniem, yyy?:P

8

Raczej "przekompilować". mkv jest tylko kontenerem nośnym, a co w niego wsadzisz to inna sprawa. Może być materiał "avi" (!), trzy napisy i  audio.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

9

Jak już piszecie o "kompilowaniu" to polecam program mkvmerge z pakietu mkvtoolnix.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

10

I to jest zwięzła rada na temat "kompilacji filmu", krótko i na temat ... wink