1

Temat: Stare gargoyle ---> openwrt CC

Wiem, że jest to raczej głupie pytanie, bo trudno mi sobie wyobrazić dlaczego odpowiedź miałaby brzmieć inaczej niż TAK, ale wolę się jednak dopytać zamiast coś spieprzyć.

Na routerach 841N v8 mogę zrobić bezpośredni upgrade z Gargoyle 1.6.2.2 do openwrt CC bez luci używając obrazu sysupgrade z poziomu gargoyle'owego /system/aktualizacja?

Nie chcę żeby przetrwały jakiekolwiek moje ustawienia, czy brak zaznaczenia "zachowaj ustawienia" załatwia sprawę, czy coś musiałbym ręcznie powywalać z /etc albo skądś jeszcze? A może w tym celu powinienem użyć innego sposobu aktualizacji?

TP-Link Archer C5 v1.20 GG 1.9.x  +  TP-Link 842ND v1 GG 1.8.0

2

Odp: Stare gargoyle ---> openwrt CC

Brak zaznaczenia opcji "zachowaj ustawienia" załatwia sprawę. Możesz zawsze później jeszcze zrobić firstboot z konsoli.

3

marekz napisał/a:

Na routerach 841N v8 mogę zrobić bezpośredni upgrade z Gargoyle 1.6.2.2 do openwrt CC bez luci używając obrazu sysupgrade z poziomu gargoyle'owego /system/aktualizacja?

Tak.

marekz napisał/a:

Nie chcę żeby przetrwały jakiekolwiek moje ustawienia, czy brak zaznaczenia "zachowaj ustawienia" załatwia sprawę, czy coś musiałbym ręcznie powywalać z /etc albo skądś jeszcze? A może w tym celu powinienem użyć innego sposobu aktualizacji?

To wystarczy. I tu nie chodzi o to, co chcesz... nie wolno Ci zachowywać ustawień przy takiej zmianie (w praktyce przechodzisz z wydania AA na CC).

Poza tym, ja bym się jeszcze trochę wstrzymał z aktualizacją, szykują już finalne wydanie CC (aktualnie mamy dopiero CC RC2).

4

Nie wiem czemu ale u mnie z AA do CC tak nie dało rady.
Tzn. mam 842, wgrywałem z Gargoyle na CC z luci bez zachowywania ustawień i po restarcie wracało Gargoyle.
Przywróciłem Gargoyle do ustawień 'fabrycznych' i dopiero CC z luci wlazło.
Ale to może sprawa interfejsu, gołe openwrt może wlezie bez zerowania ustawień.

wndr4300 - Gargoyle 1.14

5 (edytowany przez marekz 2015-07-15 17:42:10)

A u mnie poszło bez problemu i na 841ND (bez luci) i na 842ND (z luci)

Aczkolwiek z żalem pożegnałem GG, no ale wersja BB zatrzymała się w rozwoju (bo i czemu nie) a wersji CC ani widu, ani słychu.

6

Przecież jest CC. Czego nie widać?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Gargoyle na CC przecież nie istnieje.

8

O gargoyle na CC piszesz, nie samym CC. Nie poprawili buraków na BB, a ty chcesz żeby na CC było..

9

Heh, pewnie że bym chciał, jak się pojawi to zapewne wrócę, luci jest gorsze.

Może warto olać BB (komu to teraz potrzebne) i zacząć robić CC, czy przyjęta została jakaś inna strategia?

10

Nie wiem jaka strategia została przyjęcia.