Temat: wr740n v4 + USB mod

Witam
Zamierzam dorobić usb do wr740v w wersji v4 i mam 2 pytanka:
1. mam L7905CV czy mogę wykonać jak na obrazku

http://andrek.info/wp-content/uploads/2013/02/uklad_zas.jpg

Czy mam coś odwrócić
Miernik przy takim podłączeniu pokazuje +7v

2. Czy jest firmware gargoyle skompilowane obsługujące usb lub czy jest jakiś bliźniaczy tuner którego gargoyle posiada sterownik usb a nadające się do wgrania do tego tunerka?

2

Odp: wr740n v4 + USB mod

1. Doczytaj sobie w dokumentacji: http://www.st.com/web/en/resource/techn … 000450.pdf.
2. Tuner? Nie ma Gargoyle dla WR740Nv4 z obsługą USB. Podobny sprzętowo router z USB, to MR3220v2.

3

1.Rozumiem z tego że jak na nogę 1 dam +9v na 2 nogę GND to na wyjściu będę miał +5v (choć miernik pokazuje +7v)

4

d3f3nd3r napisał/a:

1.Rozumiem z tego że jak na nogę 1 dam +9v na 2 nogę GND to na wyjściu będę miał +5v (choć miernik pokazuje +7v)

Mam wrażenie, że robisz sobie z nas jaja... doczytałeś w ogóle dokumentację, do której dostałeś ode mnie link?
Ten układ jest stabilizatorem napięcia ujemnego. Kup sobie odpowiedni stabilizator i nie kombinuj.

Poza tym, masz braki w wiedzy i jak chcesz się dalej bawić w te klocki, to naprawdę czas najwyższy na trochę czytania ze zrozumieniem.

5

Yup, kup sobie 7805 i poczytaj, jak zrobić stabilizator na tym.
Z tym, że NIE ZASILISZ nim modemu 3g ani dysku z oryginalnej zasiłki, nawet nie próbuj
Jakieś pierdoły <200mA typu pendrive albo karta dźwiękowa będą działać
Do zabaw z wiekszym poborem prądu wywalasz stabilizator liniowy i dajesz przetwornicę step-down, możesz kupić gotową na Alledrogo za parę złotych, wystarczy wyregulować napięcie wyjściowe śrubką i voila.
740tka zadziała też z 5v zasilacza stabilizowanego, wtedy nie musisz nic robić tylko puścić zasilanie na usb bezpośrednio. Tylko potrzebny jest dobry zasilacz który te 5V trzyma i nie siada. Markowa ładowarka usb od jakiegoś szajsunga na przykład się nada.
Softa nie musisz kompilować własnego, wystarczy sflashować mr3220v2 i wszystko działa 100% cacy, sam tak używam swojej 740tki
Powodzenia!

6

unreal napisał/a:

Z tym, że NIE ZASILISZ nim modemu 3g ani dysku z oryginalnej zasiłki, nawet nie próbuj
Jakieś pierdoły <200mA typu pendrive albo karta dźwiękowa będą działać
Do zabaw z wiekszym poborem prądu wywalasz stabilizator liniowy i dajesz przetwornicę step-down, możesz kupić gotową na Alledrogo za parę złotych, wystarczy wyregulować napięcie wyjściowe śrubką i voila.
740tka zadziała też z 5v zasilacza stabilizowanego, wtedy nie musisz nic robić tylko puścić zasilanie na usb bezpośrednio. Tylko potrzebny jest dobry zasilacz który te 5V trzyma i nie siada. Markowa ładowarka usb od jakiegoś szajsunga na przykład się nada.
Softa nie musisz kompilować własnego, wystarczy sflashować mr3220v2 i wszystko działa 100% cacy, sam tak używam swojej 740tki
Powodzenia!

Niepotrzebnie się produkowałeś... @d3f3nd3r dostał już dokładnie taką samą sugestię w innym wątku: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 00#p141900.

7 (edytowany przez d3f3nd3r 2015-07-11 19:28:45)

unreal napisał/a:

Dzięki za zainteresowanie. Robiłem już na 7805 w innym routerze 841n ale teraz mam 7905 (brak w sklepie elektronicznym 7805) i uzyskuję z niego 7v (to jak na usb raczej za dużo)

unreal napisał/a:

Sprawdzałem na dobrym nastawnym zasilaczu i 4,5v działa elegancko tylko ten zasilacz na chwilę obecną potrzebny mi do czegoś innego. Na wskazanym portalu już zakupuję 5v zasilacz 2,5A

unreal napisał/a:

Powodzenia!

O super tak właśnie zrobię. Dzięki za rzeczową odpowiedź!

UP
Na pokładzie już wskazany soft. THX
Wsio już zlutowane pozostaje zaczekać na zasilacz aby przetestować poprawność wykonanej modyfikacji