26 (edytowany przez build000 2015-07-10 21:56:15)

Odp: Problem z E3372

Standardowa odpowiedź, którą często przytacza też Cezary - najmocniejszy i najszybszy na jakiego Cię stać...ale jak już, to nie takie badziewko (to mój dopisek big_smile )...

27

wieszunt napisał/a:

A jaki jest godnym następcą TL-MR3420 ???

A jaki masz budżet?

28

A może warto pokusić się o rozbudowę FLASZ do 16MB i RAM do 64MB, przecież koszt materiału to 16zł. Mając umiejętności i sprzęt to max 15min roboty.  W takiej konfiguracji sprzęt sprawuje się wyśmienicie. Sam używam MR3220V2 i MR3420V2 i działają z E3372 bez najmniejszych problemów. Przed przeróbką były tylko same problemy smile

WNDR 4300, WT3020F, TL-WR842NDV2 i MR3420V2 RamMOD FlashMOD U-Boot + Hilink E3372s + RTL2832u + IT9135v02 + HDD + VOIP + Gargoyle PL 1.10.0.1 by Obsy

29

Rozbudowa flash ? Można coś takiego zrobić w tym modelu ? Pojęcie o elektronice jakieś tam ma tylko czy da się to zrobić w domowych warunkach ?

30

Jeżeli nie masz stacji lutowniczej to sam nie podchodź do tego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

31

A jest gdzieś na forum może opis jak to zrobić?

32

Trzeba:
- z istniejącego flash zgrać partycje uboot (pierwszą) i art (ostatnią)
- zaprogramować nową kość programatorem tymi danymi
- wylutować starą kość
- wlutować nową kość
- wgrać przez bootloader nowy soft

33

Cezary napisał/a:

Trzeba:
- z istniejącego flash zgrać partycje uboot (pierwszą) i art (ostatnią)
- zaprogramować nową kość programatorem tymi danymi
- wylutować starą kość
- wlutować nową kość
- wgrać przez bootloader nowy soft

Można pominąć krok wgrywania firmware przez bootloader i załadować go od razu na kość programatorem.
I jeszcze jedna istotna kwestia - dane ART powinny znaleźć się na samym końcu kości.

34

Okazało się że problem leżał po stronie firmware modemu po wgraniu innego modem dostał inny Vendor=12d1 ProdID=14dc i jest już wykrywany przez router jako karta sieciowa normalnie i działa poprawnie

35

Ehh, zmarnowałeś taką okazję żeby zbadać czym ten modem był...

36

Dlaczego zmarnowałem smile hehe Dla mnie ważne na tą chwile że działa poprawnie z routerem nie na pełnej mocy ale działa a to był główny problem tego wątku.
Wcześniej modem zgłaszał się pod takim Vendor=12d1 ProdID=1566 a z tego co znalazłem to k5150 ma taki. tylko nie wiem dlaczego ten mój na obudowie ma e3372

37

Bo t-mobile zbrandował modem po inną nazwą. Bywa.

38

wieszunt napisał/a:

Wcześniej modem zgłaszał się pod takim Vendor=12d1 ProdID=1566 a z tego co znalazłem to k5150 ma taki. tylko nie wiem dlaczego ten mój na obudowie ma e3372

Tyle tylko, że K5150 ma zupełnie inną konfigurację interfejsów i dostępne dwie konfiguracje (w jednej jest MBIM). To co Ty miałeś, to coś zupełnie innego i jeszcze takiego nie widzieliśmy... stąd zmarnowana okazja. Domyślam się, że nie dowiedziałęś się nawet jaką wersję firmware miał ten modem wcześniej? sad