1

Temat: Netgear WNDR4300 vs TP-Link TL-WDR4300

Witam wszystkich na forum.
Otóż mam dylemat jaki router wybrać z tych 2 wymienionych w temacie.
W tym momencie mam TP-Link TL-WR1043ND v.1 z Gargoyle 1.6.1.3. Stoi sobie na strychu i lubi się ostatnio przywieszać średnio raz na tydzień. Postanowiłem więc go zmienić. W sieci domowej pracuje mi łącznie 8 urządzeń po WIFI (TV, komputery, tablety, telefony, repeater) i cała sieć lata po WIFI, bo nie mam położonych kabli do lanu. Na 100% w wybranym urządzeniu wyląduje alternatywne oprogramowanie. W Netgear WNDR4300 podoba mi się ilość 128 MB flash, jednak obawy moje budzi zasięg, a właściwie brak anten zewnętrznych, co z kolei przemawia wg mnie za TP-Linkiem. Jak to jest z tym zasięgiem? U mnie urządzenie wyląduje na strychu. Obecnie mój 1043ND radzi sobie dość dobrze z zasięgiem (3 anteny zewnętrzne).
Doradzicie coś? A może jest jakaś inna alternatywa? Interesuje mnie router z przedziału cenowego WNDR4300 i WDR4300. Fajnie gdyby miał 2 zakresy: 2,4 i 5 Ghz. Doradzicie coś?

2 (edytowany przez DiamondBack 2015-07-10 20:07:27)

Odp: Netgear WNDR4300 vs TP-Link TL-WDR4300

Jest Gargoyle na Netgeara 4300? Co do zasięgu to mam identycznej konstrukcji 3700v2 i na zasięg nie narzekam w ogóle. Moją sieć 5GHz wykrył mój telefon z odległego o 400M budynku (z dachu)
http://s22.postimg.org/ptx0b1bz1/odleglosc.jpg
Sam mieszkam na wysokim piętrze a router mam przy oknie. Kierunkowa antena mikrotik wykrył mój router z odległości ponad 700M
http://s2.postimg.org/y3pvy4g1x/odleglosc1.jpg

Ale piszę to tylko w formie ciekawostki. To czy zasięg będzie wystarczający to zawsze kwestia indywidualna zależąca od lokalizacji i warunków.

3 (edytowany przez build000 2015-07-10 20:58:43)

Jest gotowe gargoyle ze strony projektu na BB (Cezary jeszcze nie kmini gargoyle swojej produkcji bo uważa, poniekąd słusznie, że nie jest jeszcze na to gargoyle gotowe - za dużo błędów - jak sam pisał niedawno), lub jak sobie sam skompilujesz z łatą włączającą całe wolne miejsce, bo na domyślnych ustawieniach sdk jest tylko ok. 25 MB na zainstalowany system i resztę na swoje potrzeby - taki jakiś dziwny ruch ze strony developerów openwrt...
Jak 3700v2 sobie radzi to i WNDR4300 tym bardziej sobie poradzi (ma oba radia lepsze) - na 5 GHz bez problemu ustawisz na wysokich kanałach (ja używam 132 i 136 - to też jako ciekawostkę podaję) 22 dbm, czego nie uzyskasz na WDR4300 od TP-Link (dochodzą w tym routerze jeszcze jakieś seryjno/konstrukcyjno/produkcyjne błędy z RAM - także dodatkowe, potencjalne problemy).
Osobiście to polecam Ci CC lub trunk (jak masz zacięcie do samodzielnych bojów na dziewiczym terenie). Jak CC i nie masz doświadczenia z kompilacją, i.t.d. to sadzaj gotowca od Cezarego z dl.eko.one.pl - konkretnie to z Luci w nazwie jak chcesz mieć z gui (i tak jednak czeka Cię konsola przy niektórych ustawieniach, instalacjach, i.t.d.). Poza tym obrazy Cezarego już mają włączoną całą dostępną przestrzeń - wychodzi coś ok. 70-80 MB wolnego miejsca na swoje instalacje, i.t.d. = nigdy więcej extroot (w praktyce). Dlaczego CC i wyżej ? - pokonano barierę 150 Mb/s na DL, która jest w BB (na WAN) oraz ogólnie jest szybszy.
Zaraz może ktoś tutaj Ci zasugerować, że jestem fanbojem Netgear to go olej i będzie Cię być może namawiał na konkurencyjny router z TP-Link - wybierz mądrze...wybierz sam (skoro wchodzą w grę te akurat urządzenia).

Poza tym warto skorzystać z dobrodziejstw zakupów zdalnych przez internet - masz 15 dni na zwrot sprzętu bez podawania jakiejkolwiek przyczyny - weź oba na testy i przekonaj się sam co spełni Twoje oczekiwania.

4 (edytowany przez MarMac 2015-07-10 21:37:17)

Dziękuję za zainteresowanie tematem. Czytałem trochę w różnych tematach o problemach z TP-Linkami WDR4300 i przyznam, że korci mnie zakup Netgeara. Mam ograniczony budżet więc nie mogę pozwolić sobie na zakup obu tych sprzętów i testować przez te 15 dni, a potem dokonać zwrotu jednego z nich. Przyznam, że byłoby to idealne rozwiązanie. Netgear jest też delikatnie droższy od Tp-linka więc teoretycznie powinien być lepszy :-).

5 (edytowany przez build000 2015-07-10 21:51:30)

No ostatnio to tu czytałem http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=142321& o problemach na WDR4300. Netgear jest droższy nie bez powodu. Co tu tutaj dużo pisać - klasa i marka sprzętu mówią same za siebie (inne podejście do tematu niż w masówce od TP-Link) - niby podobne bebechy (no nie wszystko - te trochę robi jednak różnicę) jednak z założenia Netgear zawsze okazuje się lepszy na każdym polu.
Ale...z tym zasięgiem z poddasza to jednak radziłbym Ci przetestować wszytko - weź najpierw Netgera na testy - jak się zawiedziesz, zawsze możesz dokonać innego zakupu po zwrocie tego.
Może się okazać, że oba nie podołają trudnym warunkom środowiskowym.

O czas bym się nie martwił na Twoim miejscu tylko o efekt końcowy - router tak jak go chcesz używać, to nie kolejna czekoladka, czy pierdółka, tylko coś co jest potrzebne i musi spełniać określone wymagania.

6

No i rozglądam się już za Netgear WNDR 4300.

7

Mam ten model, dobry jest! Także polecam. wink

8 (edytowany przez tenobcy 2015-07-21 12:13:02)

Korzystałem z WDR4300 pół roku od tygodnia mam WNDR4300.  Na WNDR4300 zdecydowanie u mnie jest silniejszy i lepszy zasięg niż na WDR4300.

9

W tym tygodniu kupiłem ROUTER WNDR4300 w AGDRTV za 199 PLN i odrazu wczytałem OpenWrt Chaos Calmer 15.05 i jestem bardzo zadowolony co do wydajności i zasięgu WIFI w stosunku do TP-1043ND. Przy tym routerze nie bawisz sie w exreota ma 128MiB FLASH gdzie po wczytaniu openwrt zostaje nam dużo miejsca na własne potrzeby, ma 128 RAMu i procek 560 MHz.Na dzień dzisiejszy jest to chyba najbardziej optymalny router pod openwrt w stosunku do ceny. smile

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

10

manguscik napisał/a:

W tym tygodniu kupiłem ROUTER WNDR4300 w AGDRTV za 199 PLN i odrazu wczytałem OpenWrt Chaos Calmer 15.05 i jestem bardzo zadowolony co do wydajności i zasięgu WIFI w stosunku do TP-1043ND. Przy tym routerze nie bawisz sie w exreota ma 128MiB FLASH gdzie po wczytaniu openwrt zostaje nam dużo miejsca na własne potrzeby, ma 128 RAMu i procek 560 MHz.Na dzień dzisiejszy jest to chyba najbardziej optymalny router pod openwrt w stosunku do ceny. smile

Tu można dodać, że nawet na półce mniej miejsca zajmuje, też go w tym tygodniu kupiłem i mam porównanie bo mam też WDR4300 i 3600

11

zeby nie zakladac nowego tematu
na tym WNDR4300 jak zainstaluje LUCI to obsłuży modem hilinka 3372 bez aktywnego huba czy jednak musi byc ten hub?

12 (edytowany przez build000 2015-09-05 19:48:37)

Obsłuży bez aktywnego huba i w trybie LTE - będzie tylko deko wolniej, niż na kompie ale działa stabilnie i nie zrywa - oczywiście jak jesteś w jakiejś rozsądnej odległości od BTS. Jak sygnał ogólnie lichy z BTS-a, to wtedy próbuje nadrabiać wzmocnieniem czułości, co wiąże się ze sporymi impulsami prądu i wtedy może zrywać (tak w ogóle to z tym słabym sygnałem z BTS-a zrywa i na kompie typu laptop - na kompach stacjonarnych zaś wytrzymuje zazwyczaj wszystkie scenariusze; oczywiście wiadomo: lichy sygnał=słabe transfery po mimo zestawienia połączenia w trybie LTE).
To tak w skrócie przy założeniu, że pojawiłyby się pytania dodatkowe...
wink

EDIT: Kolejna niespodzianka ze strony Orange - znów coś majstrowali w BTS-ie jak widziałem sam oraz potwierdził to B.O.K. i...teraz leci 65-72 Mb/s || 28-36 Mb/s (bez aktywnego huba ! - w nocy właśnie wysłałem jakieś bluraja do kilkunastu osób  na ich dedyki po bt - i nie zdechło ani razu !) - i to jest dopiero mobilny internet, qrna bladź... big_smile
Przy okazji dowiedziałem się, że max. ile Orange faktycznie oferuje na DL to 75 Mb/s.

Także z całą odpowiedzialnością mogę potwierdzić, że tandem WNDR4300+E3372 (ncm) to idealnie dobrana para.

13

Też się zastanawiałem nad kupnem między Netgear WNDR4300 vs TP-Link TL-WDR4300. W końcu kupiłem Nergeara bo solidniejszy, porządna firma itd. Jestem na etapie rozpakowywania i taka ciekawostka: na dołączonej do routera płytce nic nie ma oprócz pliku desktop.ini. Także tyle jeśli chodzi o tą porządną firmę smile

14

myślę że na tym forum nikt nawet nie wkłada do napędu płytek dołączanych do routerów smile

WRT1900ACS @ OpenWrt
WNDR4300 @ OwpenWrt

15

Taka tylko ciekawostka.
Ja jestem z tych początkujących dlatego proszę o pomoc. Kupiłem model v1, na stronie producenta:
http://www.netgear.pl/home/products/net … ab-support
jest dokumentacja dla v2 (znalazłem sobie już manual dla v1), firmware jest 1.0.0.32 i nie wiem czy to jest dla v2 czy dla v1.
Jeszcze nie wiem jaki jest w moim modelu, ale jeśli będę musiał aktualizować to który firmware jest najnowszy dla v1?

W moim przypadku odpada narazie instalowanie alternatywnego oprogramowania.

16

Złe forum. Jeżeli chcesz rozmawiać o oryginalnym sofcie to zapraszam na openrouter.info.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

17

Zmieniło się coś w tym temacie?
Będzie lepszy zasięg niż UBNT Air Router?