1

Temat: Problem z połączeniem VPN

Mam pewien problem z połączeniem się do VPN. Dostaję komunikat, że pakiety GRE są blokowane. Zastanwiam się czy problem leży po stronie routera (TL-WR703N z CC i modemem ZTE MF823) czy raczej po stronie operatora (Orange na kartę)?
Połączenie VPN działa bez problemu z tym samym modemem w innym routerze z BB oraz Orange na abonament.

2

Odp: Problem z połączeniem VPN

Przełóż kartę i sprawdzisz. Stawiam że to sprawka operatora.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ja na CC również nie mogę się przebić z połączeniami PPTP.
Zależy mi na przeforwardowaniu ich na urządzenie w sieci (nie na router). Wszystkie działają poza 1723.

Próby doinstalowania jakiegokolwiek modułu kończy się:

root@OpenWrt:~# opkg install kmod-nf-nathelper-extra
Multiple packages (kmod-nf-nathelper-extra and kmod-nf-nathelper-extra) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-nf-nathelper-extra and kmod-nf-nathelper-extra) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Installing kmod-nf-nathelper-extra (3.18.17-1) to root...
Downloading http://dl.eko.one.pl/chaos_calmer/ar71xx/packages/kmod-nf-nathelper-extra_3.18.17-1_ar71xx.ipk.
Multiple packages (kmod-nf-nat and kmod-nf-nat) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-nf-nat and kmod-nf-nat) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-lib-textsearch and kmod-lib-textsearch) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-lib-textsearch and kmod-lib-textsearch) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Collected errors:
 * satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for kmod-nf-nathelper-extra:
 *      kernel (= 3.18.17-1-d58e1a55298dee9b8512e308c5b900ff) *         kernel (= 3.18.17-1-d58e1a55298dee9b8512e308c5b900ff) *
 * opkg_install_cmd: Cannot install package kmod-nf-nathelper-extra.

4

Jutro sprawdzę bo dzisiaj nie mam innej karty.

5 (edytowany przez mgrlukasz 2015-07-06 21:19:40)

U mnie też na CC nie spinają sie VPN-y. Błąd 806
Jak podłącze sie do routera z OFW VPN sie spina odrazu.
Więc prawdopodobnie problem leży po stronie CC

Zyxel EX5601-T1

6

Na CC czy przez CC?

7

Cezary napisał/a:

Na CC czy przez CC?

Przez router z CC nie działa VPN

Przez router z OFW działa bez problemu

Zyxel EX5601-T1

8

A teraz się przyznaj: zrobiłeś VPN passthrough? Bo domyślnie przecież tego nie ma.

9

Cezary napisał/a:

A teraz się przyznaj: zrobiłeś VPN passthrough? Bo domyślnie przecież tego nie ma.

Tak właśnie.

Jak włączyć VPN passthrough ?

Zyxel EX5601-T1

10

http://wiki.openwrt.org/doc/uci/firewal … assthrough
http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … assthrough

11

Dzięki
Kiedy  można sie spodziewać serwera VPN PPTP na CC?

Zyxel EX5601-T1

12

Przy najbliższych buildach.

13

Wygląda na to, że Orange blokuje połączenia VPN w zależności od lokalizacji (dla apn internet). W jednej działa a w innej nie. Dla apn vpn połączenia nie są blokowane ale nie można go użyć w planach na kartę.

Nie udało mi się nawiązać połączenia VPN korzystając z apn vpn na CC (nawet po ustawieniu VPN passthrough). Na BB działa bez tych ustawień.

14

W sensie połączenia na apn vpn? Próbowałeś ustawić vpn.static.pl/internet/internet?

15 (edytowany przez build000 2015-07-07 12:51:03)

frutis napisał/a:

Wygląda na to, że Orange blokuje połączenia VPN w zależności od lokalizacji (dla apn internet). W jednej działa a w innej nie. Dla apn vpn połączenia nie są blokowane ale nie można go użyć w planach na kartę.

Nie udało mi się nawiązać połączenia VPN korzystając z apn vpn na CC (nawet po ustawieniu VPN passthrough). Na BB działa bez tych ustawień.

Dla apn: internet nie uzyskasz publicznego adresu IP to raz, a dwa nie będzie otwartych portów - mowa o klientach indywidualnych i stosownych ofertach.
Do tego musisz użyć apn: vpn - tak to działa w Orange.

Są 3 rodzaje połączeń vpn w Orange: biznesowy apn o stałym, publicznym adresie IP (jedna opłata za apn vpn - dla otwartych portów i druga za stałe IP), biznesowy apn o dynamicznym, publicznym adresie IP (jedna opłata za samo vpn) oraz  darmowy, dynamiczny, publiczny IP w modelu vpn (przeniesiony ze starych ofert lub z trudem uproszony w nowych ofertach - trzeba trafić na kumatego konsultanta). Różnica jest taka, że w biznesowym modelu (tzw. oferty dla firm) vpn zadziała za każdym razem, tzn. bez względu na to w jakim trybie modem uzyska sieć (zarówno na wcdma jak i LTE - vpn się zestawi i zawsze będą otwarte porty). Co do darmowej wersji jest różnie, gdyż część BTS-ów umie to zrobić tylko w trybie wcdma (HSPA, HSPA+,HSPA-DC), tzn. zestawić apn: vpn i od modemu już zależy czy umie automatycznie i bezproblemowo się przełączyć na LTE (mowa o sterowniku i samym modemie od strony hardware, ale też częściowo zależy od niezmodernizowanego systemu informatycznego Orange i niekompatybilnych do takiego trybu niektórych BTS-ów -  w praktyce mniej niż 1/3 to potrafi - trzeba mieć fart by się znaleźć przy takim zestawieniu połączenia w zasięgu takiego BTS-a big_smile ).
I tak to wygląda w Orange, co jest tylko częściowo związane również z samym modemem i sterownikiem do niego...

Tak w ogóle, żeby to działało (apn: vpn), to czy masz ofertę na kartę, czy na abonament - to nie ma znaczenia - trzeba najpierw ich uprosić by Ci to włączyli (w praktyce coś tam zdalnie przeprogramowoują w SIM oraz włączają to dla danego numeru/SIM w swoim systemie) - mowa o darmowym, publicznym i dynamicznym IP na apn: vpn dla klienta (ofert) indywidualnego. Domyślnie jest to wyłączone w każdej, aktualnej ofercie.
Przy biznesowej ofercie po prostu to wykupujesz i reszta Cię nie interesuje - działa zawsze i faktycznie - na nowych SIM-ach we wszystkich apn: internet oraz internet6 (jak masz dodatkowo wykupiony stały IP) i vpn. 
wink

16

Próbuje zainstalować pakiet VPN passthrough PPTP
Mam następujący błąd

root@OpenWrt:~# opkg install kmod-ipt-nathelper-extra
Unknown package 'kmod-ipt-nathelper-extra'.
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package kmod-ipt-nathelper-extra.

Zyxel EX5601-T1

17

Albo nie zrobiłeś opkg update albo używasz CC gdzie pakiet nazywa się kmod-nf-nathelper-extra

18 (edytowany przez mgrlukasz 2015-07-07 20:30:12)

Tak używam CC
Prośba o dopisanie tego do
http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … assthrough

Zyxel EX5601-T1

19

Byłem szybszy.