1

Temat: Linksys WRTU54G-TM z OpenWRT LUCI.

Proszę o pomoc w skonfigurowaniu w/w routera do pracy w istniejącej sieci w której nie działa DHCP, są udostępniane są pliki i drukarki ale nie ma wifi.

Założenie jest takie.

Obecna sieć będzie podpięta do portu WAN  WRTU54g-TM a do LAN będą wpięte 4 komputery , oraz kilka laptopów  z dostępu poprzez WiFi.

Na każdym z komputerów podłączonych do WRTU musi być dostęp do udostępnionych plików i drukarek w obecnej sieci (WAN).

Parametry WAN:

IP        - 192.168.4.200
Maska - 255.255.255.0
Brama - 192.168.4.254
Grupa robocza  ZABEZPIECZENIA
DNS1  -157. XXX.XXX.XXX
DNS2  - 217.XXX.XXX.XXX

Proszę o pomoc w skonfigurowaniu OpenWRT, sam nie mogę sobie z tym poradzić.

Z góry dziękuję za pomoc

2

Odp: Linksys WRTU54G-TM z OpenWRT LUCI.

1. Wyłącz serwer dhcp.
2. ustaw na lan adres 192.168.4.200
3. kabel podłącz do lan

I ten linksys będzie robił za głupiego ap, wszystko będzie w jednej sieci.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Problem w tym ze nie mogę podłączyć kabla do LAN z jednej prostej przyczyny - mam wszystkie gniazda zajęte. Kabel z obecnej sieci musi być podłączony do gniazda WAN

4

To wan połącz z lanem pozbywając się wanu - to też nie problem przecież, konfigurację vlanów zmień lub przypisane portów do sieci.

5 (edytowany przez akkod 2015-04-04 16:39:30)

czyli w konfiguracji routera muszę ustawić tak żeby  np eth0 było siecia LAN  tak samo jak np eth1, wtedy nadaje adres statyczny 192.168.4.200 na eth0 a eth1 192.168.4.201 i można by było uruchomić dhcp dla lanów i wi-fi w zakresie np 202-210 ?

oznaczenia eth0 eth1 napisałem przykładowo.

dobrze zrozumiałem ?

6

Nie, nie ma wtedy eth0 i eth1, jest jeden interfejs logiczny br-lan i ma tylko jeden adres. Resztę adresów nadaje router nadrzędny.

7

Router nadrzędny ma wyłączone dhcp i adresy przypisane do danego MAC'a więc raczej nie przydzieli IP dla nowych komputerów , telefonów ,tabletów łączących się za pośrednictwem wi-fi. dlatego fajne by było jakby była możliwość uruchomienia dhcp dla samego WIFI ale nie wiem  czy jest to wykonalne w tej konfiguracji.  Dostęp do rutera będę miał dopiero w środę jak będę w pracy.

8

To uruchom, wszystko jedno. Tylko go odpowiednio skonfiguruj, bo jak zrobisz jak napisałem to one nie będzie gatewayem tylko ten nadrzędny. Żeby komputery dobre dane przez dhcp dostawały.

9 (edytowany przez akkod 2015-07-07 13:16:51)

zrobilo sie trochę czasu więc wróciłem do tematu.

Na początek zmieniłem router na HG553. Powered by LuCI 0.12 Branch (0.12+git-15.037.36195-f1e2a26) OpenWrt Barrier Breaker 14.07

Ustawiłem IP dla lanu podłączyłem kabel obecna siec do LAN i  ....

Widzę sieć lokalną po Lanie po Wi Fi ale ani na jednym ani na drugim  nie mam internetu chociaż sam router internet ma bo pinguje strony aż miło

Co może być przyczyną ?

10

Brak dnsów? Gatewaya?

11

są ustawione na takie jak w 1 poscie. zapomnialem o tym napisać.

IP        - 192.168.4.200
Maska - 255.255.255.0
Brama - 192.168.4.254
Grupa robocza  ZABEZPIECZENIA
DNS1  -157. XXX.XXX.XXX
DNS2  - 217.XXX.XXX.XXX