Odp: DVB-T na CC trunk
Już jest 3.18.17 w CC/trunk...
Dzięki za info. Chwila nieuwagi i tu taki zonk ![]()
Pokazały się w katalogu moduły chociaż dostałem błąd:
Oto wyłuskane Moduly_3.18.17
EDIT: dodałem brakujące regmap-y
* DVBT2 - T230C *
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → DVB-T na CC trunk
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Już jest 3.18.17 w CC/trunk...
Dzięki za info. Chwila nieuwagi i tu taki zonk ![]()
Pokazały się w katalogu moduły chociaż dostałem błąd:
Oto wyłuskane Moduly_3.18.17
EDIT: dodałem brakujące regmap-y
Próbuję zainstalować MT4168 na chipie ITE 9135 na OpenWrt z kernelem 3.18.16 (3.18.17 nie próbowałem ze względu na te błędy przy kompilacji). Moduły wczytuję w kolejności podanej w #68 poście. Ale przy próbie wczytania modułu af9033 dostaję błąd:
failed to insert /lib/modules/3.18.16/af9033.koa w logach:
Mon Jul 6 21:27:22 2015 kern.warn kernel: [12643.300000] af9033: Unknown symbol __stack_chk_guard (err 0)
Mon Jul 6 21:27:22 2015 kern.warn kernel: [12643.310000] af9033: Unknown symbol __stack_chk_fail (err 0)Brakuje jeszcze jakiegoś modułu czy coś jeszcze innego?
Raczej skutek jak byś ładował moduły nie od tego kernela.
Brakuje jeszcze jakiegoś modułu czy coś jeszcze innego?
Mam nadzieję że moduły brałeś z posta #73 ?
Tak z #73.
Wczoraj zaktualizowałem OpenWrt - ostatni obraz Cezarego z LuCI z 04.07.2015 z kernelem 3.18.17 bez zachowania ustawień. Na tym czystym obrazie zrobiłem tylko extroota i wgrałem wszystkie moduły z posta #76 do /lib/modules/3.18.17/ bez nadpisywania oraz pliki firmware do /lib/firmware i przy 'insmod af9033' pojawił mi się taki sam błąd jak na wcześniejszej wersji. Wobec tego tym razem wgrałem moduły z nadpisywaniem (piszę z pamięci alby były to chyba 4 moduły z ohci i ehci w nazwach). Zrobiłem reboot i znów przy 'insmod af9033' to samo.
Moduły są do właściwej wersji, ale może o czym zapominam?
Dzisiaj znowu wyciągałem z trunka z kernela 3.18.17 moduły Multimedia.
Moduł af9033.ko nie potrzebuje żadnych zależności i powinien załadować się nawet jako pierwszy...
I mam ten sam błąd co TY.... ![]()
EDIT: ALE ZMYŁA, Moduł pokazuje, że NIE potrzebuje jakichkolwiek zależności. Załadowałem go dopiero jako 4 z kolei, poprzedzając go ładowaniem innych modułów:
root@OpenWrt:~# insmod i2c-core
root@OpenWrt:~# insmod i2c-dev
root@OpenWrt:~# insmod i2c-mux
root@OpenWrt:~# insmod af9033I weszło wszystko. Wcześniejszą instrukcję post #68 pisałem na obrazie z wbudowanymi kmod-i2c który sam kompilowałem, więc nie potrzeba było ładować tych modułów. MAM NADZIEJĘ ŻE TERAZ UDA SIĘ WSZYSTKO...
Tracę już nadzieję na uruchomienie DVB-T na routerze:
insmod i2c-core
Failed to find i2c-core. Maybe it is a built in module ?Doinstalowałem paczkę kmod-i2c-core_3.18.17-1_ar71xx.ipk ale tam jest tylko i2c-dev.ko
Wydaje mi się, że na obrazach Cezarego nie uda Ci się uruchomić tego tunera.
Ściągnij sobie trunka, http://downloads.openwrt.org/snapshots/ … x/generic/ zainstaluj co chcesz i załaduj moduły ode mnie. Sprawdzałem na trunku, moich obrazach z wczoraj oraz na tych kompilowanych dzisiaj.
Odnośnie tych logów:
Mon Jul 6 21:27:22 2015 kern.warn kernel: [12643.300000] af9033: Unknown symbol __stack_chk_guard (err 0)
Mon Jul 6 21:27:22 2015 kern.warn kernel: [12643.310000] af9033: Unknown symbol __stack_chk_fail (err 0)to niektórzy twierdzą, że:
"probably the code was compiled with the option -fstack-protector or/and -fstack-protector-all of gcc.
If you have the source code, recompile with -fnostack-protector and/or -fnostack-protector-all,"
Jeżeli to prawda to spytaj się Cezarego dlaczego tak skompilował, swoje obrazy....
Ja na domyślnych ustawieniach jadę, zresztą ustawienia macie podane z jakich to zostało kompilowane.
wydłubałem nowsze tym razem z kernela 4.1.2
media.ar71xx.linux.4.1.2
Ciekawe jak te będą się ładować. U mnie wszystko gra. Na trunku oczywiście...
Dzięki mar_w za wkład. Nie mam teraz czasu się tym zająć, ale po urlopie może w końcu uda mi się odpalić TV na routerze.
Potrzebuję zbudować moduły do DVB-T dla CC i kernela 3.18.17 bo te od mar_w niestety nie działają (załadowanie kończy się błędem jak u Jazz.
Rozumiem, że w menuconfig mam pozaznaczać w Multimedia, wszystko co się tyczy DVB, ale gdzie później znajdę zbudowane moduły (ewentualnie co i jak zaznaczyć)?
W źródłach kernela, build_dir/..../linux-... szukaj plików .ko
Potrzebuję zbudować moduły do DVB-T dla CC i kernela 3.18.17 bo te od mar_w niestety nie działają (załadowanie kończy się błędem jak u Jazz.
Rozumiem, że w menuconfig mam pozaznaczać w Multimedia, wszystko co się tyczy DVB, ale gdzie później znajdę zbudowane moduły (ewentualnie co i jak zaznaczyć)?
małe sprostowanie make kernel_menuconfig ![]()
A jeśli chodzi o pytanie "co zaznaczyć?" to zależy od potrzeb. Tu masz mniej więcej przykład graficzny.
Jakbyś zrobił wszystko to wystaw to gdzieś dla potomnych.
małe sprostowanie make kernel_menuconfig
A jeśli chodzi o pytanie "co zaznaczyć?" to zależy od potrzeb. Tu masz mniej więcej przykład graficzny.
Jakbyś zrobił wszystko to wystaw to gdzieś dla potomnych.
Tak, to akurat wiem. Dzięki za ten przykład z configiem. Zastanawiam się tylko teraz jak mam skompilować moduły i kernel dla swojej wersji 3.18.17 bo to co ściąga się automatycznie to 3.18.21. Dopisałem LINUX_VERSION w target/linux/ar71xx/Makefile, ale jak próbuję budować kernel to się kończy statusem "failed". Jakieś sugestie?
Cofnij się do rev który masz obecnie zainstalowany.
Cofnij się do rev który masz obecnie zainstalowany.
Tylko jak to zrobić?
Przy svn podajesz -r numerek. Dla gita: git clone; git reset --hard numerek.
Przy svn podajesz -r numerek. Dla gita: git clone; git reset --hard numerek.
Doh, ciężko idzie - czuję się jak noob. Próbowałem już "reset --hard", ale nie wiem jaki podać revision number a mam wersję OpenWrt Chaos Calmer (r46163).
https://dev.openwrt.org/changeset/46163
http://git.openwrt.org/?p=15.05/openwrt … b95595f388
171f0fd10830acd3259f7c229f1b65b95595f388
A nie lepiej coś takiego?
https://dev.openwrt.org/changeset/46163
http://git.openwrt.org/?p=15.05/openwrt … b95595f388171f0fd10830acd3259f7c229f1b65b95595f388
Dziękuję! Wszystko się udało i tuner działa. Dopiero później znalazłem tą paczkę na forum - multimedia-Openwrt.CC.ar71xx.linux.3.18.17.zip, ale już jej nie sprawdzałem. Tutaj moje, przetestowane i na 100% działające moduły dla DIB0700 i kernela 3.18.17 - https://dl.dropboxusercontent.com/u/138 … .18.17.zip
Kolejny temat to - czy ma ktoś może nowszą binarkę Tvheadend dla Chaos Calmer? Wersja z trunka odpali? Jakie są różnice w stosunku do 3.4 i czy jest możliwe transkodowanie (musiałaby mieć chyba wkompilowane ffmpeg, albo coś)?
Wersja z trunka chwilowo się nie kompiluje (chyba, że masz jakiś z snapshot, ale czytałem, że może nawet nie działać), poza tym silnie uzależniona od kernela (trzeba wszystko samemu połatać i skompilować co trzeba, w kernelu również odpowiednie stery dodać jak wcześniej ręcznie i...po prostu to sprawdzić - są b. skrajne opinie) - trzeba cisnąć devów na https://github.com/openwrt/packages żeby połatali... ![]()
@build000
Nie wiem czy coś źle robię, bo się na tym nie znam, ale u mnie TVH kompiluje się prawidłowo. Już dawno zauważyłem, że polecenie make clean nie kasuje plików z katalogu /dl takich jak np. tvheadend-v4.0.5.tar.gz co skutkuje tym, że make download nie pobiera aktualnej wersji. Poprzednia wersja tego pliku w katalogu /dl pobrana kiedyś:
-rw-r--r-- 1 user user 15917878 wrz 11 16:50 tvheadend-v4.0.5.tar.gzoraz wersja pobrana dzisiaj:
-rw-r--r-- 1 user user 15918027 wrz 18 18:49 tvheadend-v4.0.5.tar.gzNie sprawdzałem czy wersja z trunka działa czy nie, ale kompiluje się prawidłowo.
No jak to w trunku - zmiany są dynamiczne, czasem co kilka wersji (w jedną, albo w drugą stronę), a poza tym ma ten pakiet dodatkowe opcje i ogólnie sprawdzałem ze 2 czy 3 dni temu - wtedy się nie budował. Ogólnie to standard z tym kompilowaniem/niekompilowaniem w trunk...
Co do sprawdzenia to obecnie nie mam jak - pożyczyłem swoje zabawki funflowi i jakoś nie działa niewidzialny napis na nich "wróć do mnie"...hehe... ![]()
A co do archiwum to nie wiem, ale chyba w Makefile (a nawet na pewno) nie ma opcji sumy kontrolnej, bo źródło to też jakiś git i zapewne tam też dzieją się sprawy dynamicznie...ogólnie to póki co w trunk jest z tym programem "wielka rzeźba w..." - więc raczej trzeba to po swojemu kombinować...
EDIT:
No tak...jak to zwykle z przeważającą ilością pakietów w openwrt...teraz temu się bliżej przyjrzałem - kompilacja nie radzi sobie z sytuacją, gdy masz włączone globalnie "full language support" (źle szuka bibliotek - nie w tym katalogu co powinien) - dla zainteresowanych log z nieudanej kompilacji:
http://wklej.org/id/1799270/ ... chyba już to ktoś zgłaszał do gita "wieki temu" (wiadomo - w sensie ilości zmian w tej developerskiej wersji wrt)...
EDIT II:
Okazuje się, że jednak chyba to innym umknęło, więc ja to zgłosiłem
https://github.com/openwrt/packages/issues/1787![]()
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → DVB-T na CC trunk
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc