1

Temat: WNDR3700v2 z Gargoyle factory reset

Witam,

Posiadam router Netgear WNDR3700v2 z wgranym oprogramowaniem Gargoyle 1.5.2.
Próbowałem konfigurować ten router i nie pamiętam teraz jaki ma adres IP. Domyślny 192.168.1.1 oczywiście nie działa. Nie mogę się dostać do ustawień routera.

Próbowałem trzymać przycisk Factory reset przez 45 sekund żeby zresetować go do ustawień fabrycznych, ale to nic nie pomogło.

Próbowałem wyłączyć router i włączyć go na wciśniętym przycisku reset. Udało się wejść w tryb chyba recovery, pojawił się też ping z adresu 192.168.1.1. Chciałem następnie sflashować factory image przez TFTP. Pojawił się napis, że flashowanie zakończyło się sukcesem. (W CMD ping który wynosi normalnie 1ms, przez jeden raz w momencie flashu była odpowiedź 600ms.) Ale poza tym nic się nie stało. Router się nie zrestartował, zielona dioda jak migała tak migała. Odczekałem 5 minut.

Po restarcie widzę, że oprogramowanie się nie zmieniło. Bo nie mogę się dostać do routera przez 192.168.1.1, a w otoczeniu sieciowym dalej pojawia się sieć wifi „Gargoyle.
Proszę Was o pomoc bo już nie mam pomysłu co mogę zrobić

2

Odp: WNDR3700v2 z Gargoyle factory reset

Jeżeli rozgłasza "gargoyle' to się podłącz - hasło to password. Będziesz wiedział jaki ip ma sprzęt.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Gramz 2015-07-06 14:53:42)

Cezary napisał/a:

Jeżeli rozgłasza "gargoyle' to się podłącz - hasło to password. Będziesz wiedział jaki ip ma sprzęt.

Dziękuje za odpowiedź.
Próbowałem tak jak piszesz. Żeby się podłączyć muszę ustawić static ip w np. telefonie który łączy się z tą siecią gargoyle. Ale udaje mi się połączyć z ta siecią zarówno jak wpisze jako bramę np. 192.168.0.50 jak również 192.168.0.100.
Więc to nic nie daje i nie rozwiązuje problemu. Dalej nie wiem jaki jest adres routera

aha.
ta sieć GARGOYLE jest otwarta nie wymagał hasła ode mnie przy łączeniu

4

Nie ustawiaj adresu, ma z dhcp pobrać. I jeżeli został przywrócony do domyślnych ustawień to na pewno nie jest to 192.168.0.x

Czy przez tftp próbowałeś wgrać oryginalny soft? Trzymałeś reset aż dioda power zacznie pulsować na zielono?

5

Cezary napisał/a:

Nie ustawiaj adresu, ma z dhcp pobrać. I jeżeli został przywrócony do domyślnych ustawień to na pewno nie jest to 192.168.0.x

Czy przez tftp próbowałeś wgrać oryginalny soft? Trzymałeś reset aż dioda power zacznie pulsować na zielono?

Muszę ustawić static ip bo z dhcp nie chce się połączyć.
Tak przez tftp próbowałem wgrać oryginalny soft. Trzymałem reset do migającej zielonej diody, nawet odczekałem 10 mrugnięć. Wtedy pojawił się ping z 192.168.1.1 więc połączenie z routerem było.

6

Wgraj jeszcze raz. Netgeara trudno ubić w sumie.

7

próbowałem 2 razy wgrywać. 2 razy był success ale to nic nie zmieniło. Spróbuje jeszcze raz.

A czy reset 30/30/30 mogę spróbować też? czy to tylko z ddwrt?

8

Tylko z dd-wrt. W gargoyle to po prostu reset. Naciśnij go na 10s, może się zresetuje do ustawień domyslnych.

9

Cezary napisał/a:

Tylko z dd-wrt. W gargoyle to po prostu reset. Naciśnij go na 10s, może się zresetuje do ustawień domyslnych.

próbowałem trzymać 10 sek - nic to nie daje.

Macie jeszcze jakiś pomysł?

10

Rozebrać i konsola szeregowa.

11

Ja ostatnio też miałem problem z przywróceniem WNDR3700v2 do ustawień fabrycznych. Dopiero za około 7 czy 8 razem zatrybił.

12

Ściągnąłem inny obraz z oprogramowaniem oryginalnym dla netgear, skróciłem nazwę pliku do „factory” i poszło od razu przez TFTP.
Dziękuję za pomoc Cezary i Kardwa.