Temat: Pomoc w wyborze routera

Przymierzam sie do wymiany routera wiec prosilbym o pomoc w wybraniu odpowiedniego sprzetu. Ogolnie uzywany bedzie do "normalnych" i "domowych" rzeczy, ale chcialbym na nim postawic openvpn, adblocka itp. a w przyszlosci moze i cos wiecej wiec dobrze zeby byl zapas flesza - extroota nie chcę i nie planuje, chce wsio zmiesic we fleszu.

Wymagania:
- FLASH w miare na luci, openvpn, adblock i inne bajery (zeby mozna bylo sie powaic kiedys czyms jeszcze), wiec nie iwem czy 8MB nie bedzie za malo - nie chce sie bawic w extroota. Wiec dobrym targetem byłoby 16MB
- RAM na moje wymagania raczej moznym priorytetem nie jest - torrentow nie planuje na nim uzywac
- CPU - wazne zeby osiagac normalne predkosci po lanie miedzy urzadzeniami z GigaLanem - nie wiem czy CPU na wplyw na przepustowość w lanie.
- GigaLAN
- Najlepiej 2 porty USB - jeden to minimum pod drukarke
- Wifi Przydaloby sie N, ale jak koszty bedzie trzeba ciac to zostane przy G
- Pelna wsparcie openwrt
- Cena do 200 pln

2

Odp: Pomoc w wyborze routera

Używany Netgear WNDR3700v2/WNDR3800? Bo na coś nowego to mało kasy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Do tego ewentualnie też używane TP-Link TL-WDR4300/WDR3600 (mają po 8 MB FLASH) lub WD My Net N750 (ciężko dostać, jest 16 MB FLASH, reszta parametrów jak w TL-WDR4300).

4

Netgeary fajne, ale patrzac przyszlosciowo nie wiem czy 1 usb by mi starczylo wink

Wlasnie wczesniej rozgladajac sie myslalem o 3600, ale ten flash mnie troszke martwi... pepe2k wiem ze zajmujesz się wymiana tego, moglbym mi napisac PMke z przyblizonym kosztem wymiany (o ile jest w ogole możliwa)? Ale chyba kosztowo beidze lepiej uzywke netgeara brac.

Jeszcze o netgeary pytanie: Jak te wbudowane anteny się sprawują? Mocno gorzej niż "fizyczne"?

5

Używany lub nawet nowy (249 zł) WNDR4300. Ostatnio używka na allegro poszła za niecałe 120 zł. Flash'a na pewno Ci tam nie braknie.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

6 (edytowany przez build000 2015-07-01 12:17:48)

Jak chcesz używkę Netgear WNDR3800 to mam na zbyciu (kupiony kiedyś jako nowy - jestem jedynym właścicielem od nowości) - pisz PW to się dogadamy - 2-ie setki (propozycja do negocjacji) + k.w. i jest Twój... wink

7

eerozeteen napisał/a:

Wlasnie wczesniej rozgladajac sie myslalem o 3600, ale ten flash mnie troszke martwi... pepe2k wiem ze zajmujesz się wymiana tego, moglbym mi napisac PMke z przyblizonym kosztem wymiany (o ile jest w ogole możliwa)? Ale chyba kosztowo beidze lepiej uzywke netgeara brac.

Przy cenach używanych Netgearów nie będzie Ci się to kalkulować. Pomyśl nad propozycją @Gruberek, tylko zwracaj uwagę na rewizję sprzętową - ponoć pojawił się v2, który na razie nie jest wspierany.

8

@Gruberek

8MB Mialem w swoim Asusie WL-500pv2 i wydawalo mi sie ze troche tego flesza mi brakuje, dlatego wolalbym te 16 MB zeby nie kupowac sprzetu z "poprzedniej" epoki, jak moge sobie sprawic cos "nowszego" i przyszłosciowego.

@build000

Odezwe sie do Ciebie jak juz zbiore odpowiednie fundusze i bede ostatecznie zdecydowany (mam nadzieje ze moze nie zdorzysz sie jego pozbyc wink). Narazie zbieram opinie i przegladam internety zeby byc ostatecznie zdecydowanym na konkretny model.

9

eerozeteen napisał/a:

@Gruberek

8MB Mialem w swoim Asusie WL-500pv2 i wydawalo mi sie ze troche tego flesza mi brakuje, dlatego wolalbym te 16 MB zeby nie kupowac sprzetu z "poprzedniej" epoki, jak moge sobie sprawic cos "nowszego" i przyszłosciowego.

WNDR4300 ma NAND 128 MB wink

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

10 (edytowany przez build000 2015-07-01 12:23:30)

eerozeteen napisał/a:

(...)
@build000

Odezwe sie do Ciebie jak juz zbiore odpowiednie fundusze i bede ostatecznie zdecydowany (mam nadzieje ze moze nie zdorzysz sie jego pozbyc wink). Narazie zbieram opinie i przegladam internety zeby byc ostatecznie zdecydowanym na konkretny model.

Spoko - nie lubię aledrogo i tych form handlu - wole opylić komuś kto na prawdę będzie miał z tego użytek i świadomie to weźmie by coś więcej wycisnąć z niego chociażby poprzez naukę/modyfikacje/i.t.d. openwrt.

11

eerozeteen napisał/a:

@Gruberek

@build000

Jak już masz wydać te "dwie setki", to lepiej na WNDR4300 niż staruszka WNDR3800.
Chociażby właśnie ze względu na 128 MB NAND, choć CPU jest tam z "niższej" półki.

12

"dwie setki" - oczywiście do negocjacji - jak to ująłem w zedytowanym poście. wink

13

Gruberek napisał/a:
eerozeteen napisał/a:

@Gruberek

WNDR4300 ma NAND 128 MB wink

Nie ma to jak czytac ze zrozumieniem na szybko i zle zinterpertowac to co pisales wink

Poczytajac troche mam metlik w glowie.

Z jednej strony super ze 4300 ma az 128 MB flesza, ale z drugiej strony nie wiem czy az tak duzo jest mi potrzebne bo wiem ze tego raczej nawet w 1/4 nie wykorzystam - no chyba ze macie jakies pomysle na co przydantnego mozna wykorsytac te 128 MB..

Inna sprawa ze kupujac nowy, musze "lamac" gwarancje zeby openWRT instalac, z kolei kupujac uzywke, ktos moze mi probowac wcisnac v2...  Jak w ogole moge rozpoznac wizualnie jaka wersje ma dana 4300 ? Niby nowka z xkoma jest za 250 pln na alledrogo, ale skad mam wiedizec czy akurat taki zjazd cenowy to nie jest v2...

Co do oferty build'a raczej bylbym sklonny ponegocjowac ewentualnie cene, ale nie wiem czy przsytaniesz na moja propozycje (czyt. jak bardzo zalezy Ci na pozbyciu sie sprzetu:P;)   btw. to jest "czysty" WNDR3800 czy WNDR3800-1CHNAS?

musze sie z tym jeszcze przespac...

14

czysty - pierwsze partie z produkcji, jakie kiedykolwiek wyprodukowali - więc najmniej "zmodernizowane" (czytaj w ogóle - żadnych ściem z oszczędnościami  na częściach przy kolejnych wersjach płyty/i.t.d.) - pewno dlatego działa do tej pory bez problemu... wink
Dobra, zaproponowałem i sam to zakończę krótkim stwierdzeniem - tym razem bez negocjacji - 180 zeta + k.w. - nie będzie już innej ceny.
wink

15

W ogole widze ze te 3800 to jakeis rarytasy, albo tak zajebiaszczy sprzet ze na oeliksach/allegrach to ich ze swieca szukac smile

Przespie sie z oferta, dam znac jutro na priv, utwierdz mnie jeszcze w przekonaniu, ze ma 16 MB/128 RAM wink i napisz skad jestes, bo moze nawet nie bedzie sensu mowic o wysylce jakbys byl z Lublina wink

16 (edytowany przez pepe2k 2015-07-03 23:31:57)

eerozeteen napisał/a:

Z jednej strony super ze 4300 ma az 128 MB flesza, ale z drugiej strony nie wiem czy az tak duzo jest mi potrzebne bo wiem ze tego raczej nawet w 1/4 nie wykorzystam - no chyba ze macie jakies pomysle na co przydantnego mozna wykorsytac te 128 MB..

No... wielu było takich, którzy najpierw mówili, że 8 MB FLASH to aż nadto, potem brakowało miejsca na 16 i w końcu i tak kończyli z extrootem. 128 MB to dużo... albo mało, w zależności od potrzeb. Ale tak jak z RAMem - zawsze więcej = lepiej.

eerozeteen napisał/a:

Inna sprawa ze kupujac nowy, musze "lamac" gwarancje zeby openWRT instalac, z kolei kupujac uzywke, ktos moze mi probowac wcisnac v2...  Jak w ogole moge rozpoznac wizualnie jaka wersje ma dana 4300 ? Niby nowka z xkoma jest za 250 pln na alledrogo, ale skad mam wiedizec czy akurat taki zjazd cenowy to nie jest v2...

v2 pojawiły się gdzieś na rynkach azjatyckich, u nas chyba takiej wersji jeszcze nie ma nawet w sprzedaży.

Zresztą, jak trafisz na v2, to pakujesz i zwracasz, masz na to 14 dni przy zakupie przez sieć. Przy zakupie używanego nawet nie ma tematu - po prostu zapytaj sprzedającego, jaką wersję sprzedaje - nie widzę powodu, dla którego ktoś miałby wciskać kit w tej sprawie.

Wersja powinna być nadrukowana na naklejce, na routerze, a może też i na pudełku. Brak wersji = v1 (np. są WNDR3700 i WNDR3700v2 - tak są oznaczane na naklejkach: http://mirror.bwpow.eu/pub/personal/blo … age004.jpg).

eerozeteen napisał/a:

W ogole widze ze te 3800 to jakeis rarytasy, albo tak zajebiaszczy sprzet ze na oeliksach/allegrach to ich ze swieca szukac smile

IMHO, jak dasz więcej niż 150 PLN za WNDR3800, to przepłacisz. Na dzień dzisiejszy to jest już... zabytek (3-4 lata, jak nie więcej na rynku i kto się miał ich pozbyć, zrobił to już dawno temu - przeszukaj sobie archiwum Google pod kątem frazy "sprzedam WNDR3800"). Istotne jest też to, że jak był w sprzedaży, to kosztował jak za zboże... Jak dobrze poszukasz, to kupisz WNDR4300 za 160-180 PLN smile

EDIT: O tutaj masz nawet recenzję Cezarego: http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?t=1204, jest to zresztą konkretnie ten sam egzemplarz, który jest Ci tutaj oferowany.

17 (edytowany przez build000 2015-07-04 01:25:27)

eerozeteen napisał/a:

Przespie sie z oferta, dam znac jutro na priv, utwierdz mnie jeszcze w przekonaniu, ze ma 16 MB/128 RAM wink i napisz skad jestes, bo moze nawet nie bedzie sensu mowic o wysylce jakbys byl z Lublina wink

Z Warszawy. Nie rozumiem w czym Cię utwierdzać - normalny Netgear WNDR3800 https://wikidevi.com/wiki/Netgear_WNDR3800 . Działa i ma się dobrze (Mogę Ci wgrać, np. obraz od Cezarego jakiś, jak chcesz - to od razu zaczniesz działać na czym tam chcesz) - obecnie grzeje pudełko bo działam na czym innym. Nie znajdziesz go na aukcjach bo już wycofany z produkcji od jakiegoś czasu - co nie znaczy, że jest jakiś nieodpowiedni do zwykłego (i nie tylko) używania - po prostu jego czas minął, ale w świadomości producentów i użytkowników, bo go już nie produkują.
Po prostu zdecydujesz się to nabędziesz - nie, to nie nabędziesz. Cena jest jaka jest - pasuje albo nie. Nie mam nic więcej do dodania w temacie tego urządzenia. Chcesz zdjęć to sobie poszukaj w internecie. Jak Ci nie wystarcza moje zapewnienie, że to sprzęt sprawny i dokładnie taki jak podałem to cóż - nic na to nie poradzę. wink
Gierki na temat zbijania ceny mnie nie interesują (dlatego sam obniżyłem dla zachęty) - nie jestem z "mojszech", więc na mnie to nie działa.
big_smile
Poza tym przeczytaj co napisałem w pierwszych postach od chwili propozycji sprzedania - odsprzedam chętnie osobie świadomej co bierze i jakie są możliwości tego sprzętu - jakieś dziwne dyskusje na temat, że sprzęt jest taki czy inny nie mają sensu (każdy wie co używał, co ten sprzęt potrafi i jakie ma wady i zalety).
A tego popaprańca co tak ochoczo nam wbija się w interes to nie słuchaj - powinien się leczyć a nie pisać na tym forum. wink

18

przespałem się z tematem, przeczytam wasze nocne wypociny i doszedłem do wniosku ze nie chce sobie pluć w twarz gdy zabraknie mi miejsca we fleszu (a na etapie kupna miałem wybór). A później na extroota nie mam co liczyć, bo usb chce wykorzystać jako print serwer, a hub to niepotrzebne dodatkowe kabelki... Martwi mnie tylko ten problem z 5G w 4300, ale jak mi przyjdzie zmierzyć się z tym problemem to może i coś sam wymyślę jak to obejść.

Także dzięki @build000 za propozycje i chęci sprzedania.

Teraz muszę znaleźć staw w którym pływają 4300 po 160-180 pln, bo na razie takich złotych rybek nie widzę smile

19

Żebyś się tylko zapomniał: WDR4300 to nie to samo co WNDR4300. Inni producenci, inne sprzęty.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

20 (edytowany przez eerozeteen 2015-07-04 07:24:24)

tak wiem, będę polować na netgeara a nie tp-linka, już przeszukując allegra zauważyłem ze 1 literka może dużo zmienić (a raczej jej brak) wink ale dzięki za przypomnienie i czujność smile

21

Wyjde na mocno niezdecydowana osobe, no ale chyba taki juz jestem...

@build000 (niestety nie moge zlozyc oferty na priv, bo nie masz podanego do wiadomosci @) jak jesteś w stanie puścić router za 190 z wysyłką za pobraniem paczkomatem (koszt wysylki z pobraniem to (w zaleznasci bez etykiety/z etykieta i wielkość/wysokosc paczki 8cm/19cm)  bez 12,03/13,03 - z etykieta +8% do ceny przesyłki (bez pobrania 3 zł), czyli defakto zejdziesz jeszcze ze 3-4 pln z ceny) to odezwij się do mnie na maila... podam tel i wskaże paczkomat. Moze i przepłacę, ale będę mieć pewność ze sprzęt działa i jest od zaufanej osoby wink No chyba ze ktos powie ze mam nie ufac buildowi wink

Analizując całość jeszcze raz (założenia/stan obecny itp) nie wiem czy jest sens brać 128 flesza... mam w domu działającego Zyxela 310, maline B2, które część zadań ktore mozna wrzucic na router moga pełnić, a tez zalezy mi troche na czasie, bo pozbylem sie juz routerka (Edimax od Cezarego) i pracuje na moim Asusie (wl-500gp v2) ktory powoli oddaje ducha, bo minimum 2 razy dziennie mam dropy połączenia (z gui wychodzi ze uptime tez siada), a nieraz z jego włączeniem jest problem, bo i 15 min muszę spędzić z nim "załapie" router - nie wiem naprawdę co sie z nim stalo (jakby ktos chciał to moge go oddac za 20pln na czesci/testy jak juz nowa zabawke bede miec). Innym argumentem jest tez to, ze obecnei 4300 nie ma w sensownych cenach, a czas tez jest priorytetem, bo niedlugo mi zona walizki przed drzwi wystawi jak beda problemy z netem ciągle wink

22 (edytowany przez build000 2015-07-04 09:06:59)

Mam zablokowane pisanie PW ? To muszę to chyba sprawdzić w profilu - poza tym polega to na tym, że de facto wysyłasz meila.
No jak kilka zeta to mogę zejść w dół - grunt żebyś był zadowolony i wziął co chcesz używać i w pełni świadomie i bez wahań.
Co do wysyłki paczkomatem to nigdy jeszcze tego nie uskuteczniałem, więc musisz mi coś tam skrobnąć na owe PW/meila i mnie podszkolić (jak mam zablokowane to odblokuje - ale ktoś tam ostatnio do mnie pisał oprócz Cezarego, czyli chyba działa).
EDIT:
Działa wysyłka meili do mnie (tyle, że mam ukryty adres) - wymienimy się meilami to go poznasz...hehe big_smile
Wolałbym zwyczajnie pocztą paczkę nadać - będzie chyba szybciej i łatwiej - no ale nie znam się na tym to mnie oświecisz w owym meilu.

23 (edytowany przez eerozeteen 2015-07-04 09:15:00)

Powiem Ci tak, sam paczkomatow uzywalem do odbiorow bo wygodnie i fajnie, ale tez nigdy nie wysylalem paczek do ..... ostatniego czwartku, gdy sprzedajac malinke B, zostalem poproszony o pchniecie tego paczkomatem - zalezalo mi na sprzedazy, wiec musialem sie naumiec jak ro robic, i w sumie jest to proscizna, tylko rozumiem jednego....

Logujac sie przez internet i tworzac etykiete (odrazu oplaca sie paczke, drukuje druk i nakleja na paczke) placisz dodatkowe +8% "oplaty paliwowej", niz idac z paczka do paczkomatu, wpisujac maile i telefony (swoj i odbiorcy) i paczkomat docelowy, placac karta za przesylke i wrzucajac paczke do skrytki (bez zadnej etykiety)... Na poczatku myslalem  (wysylajac 1 paczke) zeby tak robic - ta tansza wersja przy paczkomacie, ale doszedlem do wiosku, ze paczka bez etykiety (moze ja paczkomat druguje przy nadawaniu) moze zniknac, wiec wolalem nie ryzykowac i doplacilem te 8%... Moze ktos podpowie z forum jak to jest z paczkami bez etykiet...

Z tym ze poczta karze sobie slono placic wink - pobranie to ok 18 zł .... No chyba ze chcesz do tego interesu doplacic jeszcze wink

24

Oki - to zadam inaczej pytanie - ile jesteś w stanie zapłacić za routerka + k.w. ?

25

nie smiecmy juz tu, przejdzmy na @