Temat: Internet przez WAN i 3G jednocześnie - da się ?

Witam

Posiadam WDR-4300 z Gargoyle 1.7.1

Czy jest możliwość takiego skonfigurowania routera, aby jednocześnie korzystać z internetu po standardowym WAN-ie, a jedno z urządzeń miało dostęp do internetu tylko i wyłącznie przez modem 3G wpięty do portu USB routera ?

2

Odp: Internet przez WAN i 3G jednocześnie - da się ?

Tak, patrz: http://eko.one.pl/?p=openwrt-routing

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez build000 2015-07-03 08:02:40)

To jeszcze przy okazji tego poradnika mógłbyś Cezary wspomnieć o sytuacji kiedy defaulroute=1 oraz gdy modem działa na Twoim sterowniku ncm do E3372 (jakieś przykłady wykorzystania ip dla takiego zestawu sterownik/modem) - bo jednak to nie działa jak należy.
Dodam, że zgodnie z info od pepe2k już zaimplementowałem sekcje/opcje (na razie bez obsługi pustych wpisów tych opcji) metric i defaultroute w /lib/netifd/proto/ncm.sh .
W mojej nadrzędnej konfiguracji/zamyśle defaulroute na wan2 musi być 1.

4

Jak zwykle coś musisz namieszać. Co ma "mój" - huawei sterownik do rzeczy? On tylko robi interfejs, co i jak sobie skonfigurujesz to tylko sprawa skryptów. Zmieniłeś funkcjonalność to wyślij na dev.openwrt.org, niech inni skorzystają.

5 (edytowany przez build000 2015-07-03 08:15:34)

Nie rozumiem słowa/zwrotu "namieszać" w kontekście Twojej i mojej wypowiedzi. Po prostu może mógłbyś trochę rozwinąć ten poradnik o inne nietypowe ustawienia.

6

Poradnik jest o kierowaniu ruchu, jest informacja że łącze nie powinno nadpisać trasy domyślnej. I tyle. Nie jest o konfiguracji wanu, nie jest o N-tym protokole jaki na wan możesz zrobić, nie jest o przypadkach kiedy "wanX mam na Y które jest tak na prawdę Z, ale ja zrobiłem to inaczej i teraz korzystam jeszcze z czegoś innego". To co piszesz kompletnie nie jest do tego poradnika.

7 (edytowany przez build000 2015-07-03 08:30:07)

To inaczej w takim razie - jak sobie radzić, być może innymi ustawieniami/w innych/innymi programami, by mieć jednak w wan2 (analogia do Twojego poradnika - więc chyba na temat) opcję defaultroute na 1 i jednocześnie skorzystać z dobrodziejstwa ip przy kształtowaniu routingu (chociażby w tych prostych przykładach opisanych przez Ciebie w poradniku) - czyli i to, i to razem ?

8

O połączeniu 3g w poradniku napisałem. O openvpn - napisałem. Nie wymienię wszystkich możliwych protokołów i sposobów konfiguracji ich.

9 (edytowany przez build000 2015-07-03 18:43:06)

Przemyśl jednak czy nie warto o tym wspomnieć/rozszerzyć poradnik - takich osób jak ja z tym sposobem działania tego interfejsu (ten sterownik/ten modem) będzie zapewne więcej i podobne pytania padną jeszcze nie raz - w końcu nie korzysta każdy z Twoich obrazów i wprowadzonych w nich modyfikacjach (o których w sumie najmniej wiadomo - by się na czymś ewentualnie wzorować, i.t.d. przy własnych modyfikacjach, trasach, i.t.d.) - a sterownik do openwrt/tego modemu (w trybie ndis) jest póki co ten jeden i wcale nie wiadomo do końca (bo nie jest to sprawdzone wystarczająco dobrze) czy działa identycznie jak te z openwrt w swoim przeznaczeniu/zastosowaniu.

Jak to gdzieś napisałeś w swoich komentarzach odnośnie operacji na tekście przy użyciu poleceń *nixowych, ja też to przytoczę w zmienionej nieco formie:

"Ja też mam zawsze wiarę w Twoją inteligencję".
wink