Temat: Przesiadka z gargoyle na BB, problem z działaniem interfejsów
Witam, na początek chciałem podziękować Cezaremu za pomoc w ogarnięciu 2 oddzielnych sieci wifi przy 2 dostawcach internetu; ogarnąłem ale powstał inny problem... do tego zawaliły mnie studia i praca więc dałem sobie z tym spokój.
Wszystko nieco odpuściło więc postanowiłem na moim TL-WR1043NDv2 spróbować czegoś nowego, łatwo nie było (m.in ruter ratowałem przez telnet) ale skończyło się na tym że wylądowałem na BB (z luci). Teoretycznie wszystko jest proste i logiczne, nawet wygląda tak jak by to działało ale nie działa...
Tak jak wcześniej dostawców internetu mam dwóch; inny router po wifi i modem hilink. Zacznę od modemu; ustawiam eth2, dhcp, w stan/przegląd/sieć elegancko wszystko pokazuje łącznie z bramą i dns'ami na 192.168.8.1 ale nie działa... Jak chwile pokombinuje to zazwyczaj zaczyna działać strona modemu, kombinuje dalej restartując interfejsy i ruter aż w końcu zacznie działać internet. Wczoraj w nocy po ok 35min mi się to udało... po drodze bywa że internet się "trochę" pojawia, wtw się połączy, torrenty zacznie pobierać ale nic innego nie działa łącznie z pingowaniem np 8.8.8.8 czy mojego vpsa więc to nie jest chyba zwykły problem z dnsami.
To samo jest internetem po wifi; łączę się z wybraną siecią i teoretycznie powinno już działać bo interfejs wan dla tej sieci uruchamia się automatycznie ale oczywiście nie działa. Chrome wyrzuca błąd DNS_PROBE_FINISHED_NO_INTERNET lub DNS_PROBE_STARTED.
Kombinuje tak długo aż ruszy, po resecie routera po chwili zadziałało ale w gratisie uruchomił też eth2...
o co tu chodzi bo ja już wysiadam...? Na gargoyle to wszystko działało praktycznie od kopa; natychmiastowo albo to albo to. Wolał bym zostać na BB przede wszystkim dlatego że odczyt z dysku NTFS jest ponad dwukrotnie większy a zapis o grubo ponad połowę.
I jeszcze pytanie, jak przenieść ustawienia QOS z gargoyle na BB? Pewnie nie wystarczy zwykła zamiana plików...?