1 (edytowany przez Fraterius 2010-12-30 13:39:01)

Temat: openssh-sftp-client

Witam,

od jakiegoś czasu staram się uruchomić owy program i nie jestem w stanie, tak jakby w ogóle nie działał, nie wiem czy muszę mieć dodatkowe pakiety czy jak. Generalnie sprawa wygląda tak, że jak użyje programu bez jakichkolwiek opcji, to połączy się z serwerem, ale tylko wyświetli linię sftp> i od razu zrywa połączenie więc nic wykonać nie mogę. Jeśli natomiast użyję najprostszej opcji, jak ustawienie innego portu, to program wywala mi help'a na ekran i powodem tego nie jest błędne użycie.

Dodam, że używam najnowszego gargoyle: http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/ dla TP-Linka 1043nd.

Generalnie nie chodzi o to, żeby ktoś mnie przekonywał do scp, już byłem na ircu openwrt i wszyscy jak jeden mąż wmawiali mi, że po co korzystać z sftp, jak można scp. Wiem o scp i teraz z niego korzystam, ale sftp jest dziesięć razy lepszym i wygodniejszym programem.

Każda podpowiedź co może być problemem jest mile widziana.

Pozdrawiam.

2

Odp: openssh-sftp-client

Chcesz KLIENTA sftp na openwrt, tak? A co stoi po drugiej stronie i czy jest tam sftp zainstalowane?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Fraterius 2010-12-30 13:41:59)

Po drugiej stronie stoi linux z openssh, dodam że ze zwykłego Linuksa łączę się bez problemu z tym serwerem przez sftp, więc nie jest to wina drugiej strony, ale programu sftp na routerze.

I tak, chce klienta sftp na moim routerze wink.

4

Odpowiem Ci wieczorem jak zobaczę u siebie o co się buntuje.

5 (edytowany przez Fraterius 2010-12-30 15:59:12)

Z tego co się orientuje, /usr/bin/ssh jest dostarczane przez dropbear'a, wydaje mi się, że tu może być problem.

Znalazłem takowy wpis w sieci, coś w tym może być:

http://www.rwhitby.net/blog/nslu2-linux … enssh.html

Pozbyłem się dropbear'a zainstalowałem openssh-server i openssh-client i wszystko śmiga, jedyne co teraz nie śmiga to ustawienia gorgyle, dokładnie dostępu do routera, no ale jakoś bez tego przeżyje wink.

Szkoda, że sftp nie działa z dropbear'em, no ale mówi się trudno.

6

Serwer działa, klient nie chce, właśnie sprawdziłem.