Temat: mały problem z ftp

Witam,zmuszony byłem przeinstalować Gargoyle i od nowa skonfigurować i mam mały problem.Udostępniłem przez ftp dwie partycję dysku 500 GB.Jedna partycja nazywa się ftp, druga dlna. Obydwie widać pod Windowsem i zmapowałem je jako dyski.ale tylko w partycji ftp mogę otwierać foldery z zawartością.Natomiast w partycji "dlna" wyskakuje komunikat że nie mam dostępu do tego zasobu sieciowego.Obydwie partycję mam ustawione zarówno do odczytu i zapisu.Partycja o nazwie dlna jest również udostępniona jako zasób w usłudze dlna.Jest to o tyle dziwne że kilka folderów na dlna da się otworzyć zaś do reszty nie ma dostępu.Taka sama sytuacja jest również zarówno przez przeglądarkę jak i przez np. total comandera.Pytanie brzmi jak to można naprawić.Bo wygląda to na jakiś problem z uprawnieniami.

2

Odp: mały problem z ftp

Jaki system plików? Jak extX to chmod -R 777 /tmp/usb_storage/na_tym_zasobie

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez build000 2015-06-29 05:40:13)

Może na początek będąc w katalogu głównym partycji "dlna" (o ile system plików plików jest typu ext2/ext3/ext4) wykonaj jedno polecenie:

chmod -R 777 .

Rozwiązanie mało eleganckie jeżeli chodzi o linucha (w skrajnych przypadkach niezalecane, jak zasób dostępny z sieci internet), ale powinno być skuteczne pod kątem dostępu do tej partycji i tym samym zasobu samby widzianym w windzie.
Oczywiście wiadomo - musisz się dostać do powłoki systemu na routerze przez ssh - czyli zadanie/polecenie czysto konsolowe.

4

tak system plików to ext 4.Mam problem z wejściem do tego katalogu przez konsolę pewnie coś źle wpisuje.
Loguje się,potem wpisuje polecenie cd dev, przechodzę do tego katalogu potem wpisuje cd sdf2 bo taka jest ścieżka i wyrzuca mi komunikat: -ash: cd: can't cd to /sdf2.Czyli chyba że nie ma takiego katalogu. a polecenie ls pokazuje że jest, więc chyba ja coś robię źle.Poniżej wylistowane katalogi

bsg        mtd1       mtdblock0  ptmx       sdf1       ttyS13     ttyS9
bus        mtd1ro     mtdblock1  pts        sdf2       ttyS14     urandom
console    mtd2       mtdblock2  random     shm        ttyS15     usb
full       mtd2ro     mtdblock3  sda        snd        ttyS2      watchdog
fuse       mtd3       mtdblock4  sda1       tty        ttyS3      zero
kmsg       mtd3ro     mtdblock5  sdb        ttyS0      ttyS4
log        mtd4       net        sdc        ttyS1      ttyS5
mem        mtd4ro     null       sdd        ttyS10     ttyS6
mtd0       mtd5       port       sde        ttyS11     ttyS7
mtd0ro     mtd5ro     ppp        sdf        ttyS12     ttyS8

5

Nie do /dev/ tylko tam gdzie dany dysk jest zamontowany. W /dev jest reprezentacja dysku a nie miejsce gdzie jest zamontowany.

6

zamontowany jest w  /tmp/usb_mount/4abf9c9c-6197-16eb-c9ba-471cd21aee02. wpisując taką ścieżkę otrzymuje komunikat:
-ash: /tmp/usb_mount/4abf9c9c-6197-16eb-c9ba-471cd21aee02: Permission denied. Wchodząc do tego katalogu przez winscp i edytując właściwości tego katalogu mam prawa dostępu 0777.W winscp mogę przeglądać wszystkie katalogi,natomiast mapując na dysk sieciowy przez ftp praktycznie do żadnego nie mam dostępu.

7

cd  /tmp/usb_mount/4abf9c9c-6197-16eb-c9ba-471cd21aee02 a nie samo tmp/usb_mount/4abf9c9c-6197-16eb-c9ba-471cd21aee02. Poczytaj proszę trochę o polecniach linuksowych. Winscp się nie sugeruj - zrób polecenie które podaliśmy.

8

Przyznaje jestem ignorantem,teraz faktycznie wszedłem.wydałem polecenie chmod -R 777. Następnie zmapowałem ten zasób pod Windows,ale nadal nie mam dostępu do folderów. Konsola mi wyrzuciła coś takiego:

Usage: chmod [-R] MODE[,MODE]... FILE...

Each MODE is one or more of the letters ugoa, one of the
symbols +-= and one or more of the letters rwxst

-R      Recurse

9

chmod -R 777  /tmp/usb_mount/4abf9c9c-6197-16eb-c9ba-471cd21aee02

Czytać, czytać, czytać...

10 (edytowany przez szybki10 2015-06-29 20:10:35)

Ja bardzo dużo czytam,niestety przeważnie fantastyki.Ale zamierzam sobie kupić jakąś książkę i się podszkolić.
Dziękuje wam bardzo Panowie teraz wszystko działa.

A teraz zapytam tak z ciekawości.To polecenie" chmod -R 777  /tmp/usb_mount/4abf9c9c-6197-16eb-c9ba-471cd21aee02"zmienia uprawnienia.Ale czy musiałem być dokładnie tu /tmp/usb_mount/4abf9c9c-6197-16eb-c9ba-471cd21aee02  żeby je wydać,czy też mogłem od razu będąc w katalogu głównym.

dziękuje bardzo

11

Mogłeś być gdziekolwiek, bo wskazujesz pełną ścieżkę. Jak byś zrobił chmod -R 777 . to by to zrobił w bieżącym katalogu.