26 (edytowany przez cezus 2010-12-30 07:12:14)

Odp: Dysk NAS używany przez vu+solo.Problem z udziałem

Dzięki ,wszystko działa jak należy...no prawie. Teraz pojawił się kolejny problem tj. prawdopodobnie zbyt wolna prędkość zapisu. Kiedy dysk miałem podłączony bezpośrednio do tunera, nie pojawiał się problem pikselozy ale za to w żaden sposób nie przechodził w stan uśpienia co mi po prostu przeszkadzało wieczorową porą. W tym momencie (podłaczony do routera)dysk ładnie się usypia i wybudza ale przy nagrywaniu kanałów hd pojawia się co kilka minut lub sekund pikseloza.

Pytanie- czy jest szansa na poprawienie wydajności? Sytuację może poprawić skrętka gigabit?

Niestety na tunerze nie ma możliwości instalacji hddidle,sdparm-jest hdparm ale on nie działa z dyskami usb

27

Jeżeli nic zbytnio nie obciąża routera to powinieneś uzyskać w najlepszym przypadku jakieś 7-9MB/s zapisu na dysk. Gigabit już tu nic pomoże, sprawdź po prostu poprzez zwykłe kopiowanie pliku ile taki zestaw potrafi nagrywać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Niestety odczyt mam na poziomie 4MB/s a zapis 2,5MB/s.Czy powodem tak wolnego działania jest włączona samba na routerze? Tuner ma możliwość nagrywania na udział NFS- ale jak z GUi wybiorę NFS to znów ustawienie jest niezapamiętywane(trzeba coś pod nfs doinstalować?) a tuner nie widzi takiego udziału.

@Cezary
A może Masz wiedzę na temat Enigmy2? W jednym image(niestety nie pod mój router) jest dodany hddidle

################################################## ##
Newnigma2 team proudly presents:
Newnigma2 v2.8.3 beta
################################################## ##
** uses same info as dm600 for some reason :-)

Basics:
•Enigma2 2.6: 10.01.2010
•Enigma2 Plugins 2.6: 10.01.2010
•Newnigma2 Plugins: 10.01.2010

•add hdd-idle: USB Harddisk Spindown example >hd-idle -a sda -i 600< spindown

29

@cezus: pewnie to samo co wczoraj - wyłączyłeś nfsd też?

Masz o wiele za mało tej wydajności, powinno być ze dwa razy więcej. Może faktycznie wyłączyć wszystko i zostawić samo nfs.

O Enigmie nic Ci niestety nie powiem.

30 (edytowany przez cezus 2010-12-30 09:22:00)

Nie do końca-raczej mam kłopot z instalacją. Szczerze mówiąc, jeśli ruszyłby ten nfs to samba do szczęścia mi wcale nie będzie potrzebna(o ile spowoduje to wzrost wydajności).Usiłuję zainstalować nfs wg opisu
http://eko.one.pl/?p=openwrt-nfs

Pojawia mi się błąd:

/$ opkg update
Downloading http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/packages/Packages.gz.
Inflating http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/packages/Packages.gz.
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/gargoylepl.
Downloading http://downloads.openwrt.org/backfire/10.03.1-rc4/ar71xx/packages/Packages.gz.
Inflating http://downloads.openwrt.org/backfire/10.03.1-rc4/ar71xx/packages/Packages.gz.
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/packages.
/$ opkg install nfs-kernel-server
Package nfs-kernel-server (1.1.6-1) installed in root is up to date.
/$ /etc/init.d/portmap enable
/$ /etc/init.d/portmap start
/$ /etc/init.d/nfsd enable
/$ /etc/init.d/nfsd start
exportfs: could not open /var/lib/nfs/.etab.lock for locking: errno 2 (No such file or directory)
exportfs: can't lock /var/lib/nfs/etab for writing

31

Ale ty masz już NFS, standardowo już jest w gargoyle. Pisałem - masz dysk udostępniony tylko po sambie. Usuń to udostępnianie, dodaj ponownie, będziesz mógł tam wybrać czy ma to być tylko CIFS (samba), NFS czy CIFS  + NFS. Wtedy się uruchomi.

32

Sęk w tym,że jak dam z poziomu gui zapamiętuje mi tylko ustawienie cifs. nfs niby zapamiętuje(ale tuner nie widzi tego udziału więc coś nie działa) do momentu rebootu.Po rebocie w zakładce nośniki usb znów jest pusto.

nfsd chyba jest włączone: /etc/init.d/nfsd enable
Jak możesz raz jeszcze zerknąc zdalnie byłbym wdzięczny.

33

Ale to wieczorem.

34

Zrobiłem firstboota i nfs się zapamiętuję- coś miałem pokopane w konfiguracji.

35

No widzisz...

36

Przebrnąłem przez konfigurację ale transfery są podobne(przy wyłączonej sambie). Czy przyczyną tego stanu rzeczy może być hub usb podłączony po drodze?(hub do routera a do huba drukarka,czytnik kart i dysk w kieszeni z własnym zasilaniem).Hub na bank jest w std usb 2.0 ale może w linuxie trzeba to jakoś włączyć?

37

Nie, nie powinno. Chyba że po prostu magistrala USB się nie wyrabia lub ten hub jest kiepskiej jakości - podłącz bezpośrednio i sprawdź.

38

Okazało się,że winny był dysk- włożyłem inny do kieszeni i transfery przy zapisie dochodzą do 10-12MB/s.To za mało jeśli chodzi o timeshift+nagrywanie ale do zwykłego nagrywania wystarcza.