Temat: Router z wejściem internetu po ASDL i alternatywnie po wifi - da się?

Nie tak dawno miała awaria w całym kraju dostawcy internetu Orange dla usługi neostrada i była przez cały dzień kicha. Np. w sklepach nie można było kartą płacić. Podobna sytuacja jest gdy jest awaria kabla w Orange - też dzień bez neta. Aby ustrzec się od niespodzianek tego typu i mieć alternatywny dostęp do neta, wiem ze są routery ADSL z wejściem USB na modem 3G. Ale mi chodzi o inne rozwiązanie:
1. modem ADSL z wifi, gdzie wifi nie nadaje sygnału, ale jest tylko odbiornikiem. Wszystkie kompy pracują po sieci LAN.
2. w przypadku braku neta po kablu, włączam w komórce udostępnienie internetu po wi-fi, a modem ADSL przy braku neta z kabla przełącza się na odbiór sygnału wi-fi z mojej komórki i puszcza internet w siec LAN. Gdy internet po kablu wróci, modem ADSL przełącza się ze źródła dostawy internetu z wi-fi na sygnał kablowy.

Pytanie czy idea opisana w punkcie 2 jest wykonalna?

2

Odp: Router z wejściem internetu po ASDL i alternatywnie po wifi - da się?

2. Tak zwykły skrypt który przy braku internetu włączy wifi w trybie klienta. Przy pewnych modyfikacjach jako wzór możesz przerobić mój simplefailover.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Taki dobry w programowaniu to ja nie jestem. Rozumiem, że jest potrzebny skrypt do głównego softu. Najbardziej pasujący do mnie poziom trudności, z którym sobie bym poradził, to po wgraniu obrazu, dostępność w konfiguracji ustawień do wyboru:
- bez łącza zapasowego
- łącze zapasowe po 3G
- łącze zapasowe - klient wi-fi

4

A  w ogóle to jaki to modem adsl jest?

5

Modem ADSL obecnie jest bez wi-fi (Drytek), wszystko chodzi po LAN kablami. Jeśli była by możliwa opcja w alternatywnym sofcie z zapasowym łączem internetowym jako klient wifi, to taki nowy modem bym kupił pod ten nowy soft. Mam też zapasowy modem ADSL z wifi (na wypadek uszkodzenia po burzy) model D-Link N150.

6

Zapomnij, na to nie ma alternatywy więc możesz tyle co oryginalny soft potrafi.

7

Odświeżam zapytanie z nową koncepcją.
Jeśli mam modem ADSL (neostrada) i sieć rozprowadzona na 3 komputery kablowo. Czy jest taki modem z 4xLAN, który po wgraniu alternatywnego softu będzie miał 3xLAN + 1xLAN/WAN? Koncepcja moja to taka:
1. Gdy brak internetu po kablu (neostrada, uruchamiam komórkę i udostępniam internet po wifi
2. Wykorzystuję  reapitera wifi (koszt ok 80zł), które pracuje jako klient i przekazuje sygnał internetowy po kablu do portu LAN/WAN modemu
3. W modemie soft skonfigurowany jest tak, że przy braku internetu po kablu (neostrada) roter pobiera internet z potu LAN/WAN i w swojej sieci kablowej internet nadal mam.
4. Po powrocie sygnału po kablu (neostrada), router przełącza się z LAN/WAN na sygnał kablowy
Pytanie jaki modem i jaki soft polecacie?

8

tplink 8970? switcha sobie możesz zmienić. Tak samo Zyxel P-2812HNU-F3 i openwrt na nich.

Reszta to funkcje programowe, więc zwykły mwan3 i jego konfiguracja.