1 (edytowany przez replay111 2015-06-22 15:55:24)

Temat: wdr3600 openwrt-luci upc

Witam,

niedawno zmieniłem lokalizację i tutaj gdzie teraz przebywam mam dostęp z UPC. Niestety walka o wymianę tego dziadowskiego vuee na zgrabny mały modem kablowy spełzła na niczym więc przestawiłem ten kombajn w tryb bridge'a i podłaczyłem moje dotychczasowe urządzonko (wdr3600 z Powered by LuCI 0.12 Branch (0.12+git-15.037.36195-f1e2a26) OpenWrt Barrier Breaker 14.07).
Niestety zauważyłem że w okolicach godz 16 przestaje mi działać net. Na Luci widać że adresacja publiczna jest, ale dopiero restart sieci (/etc/init.d/network restart) przywraca komunikację z netem. Czy ktoś coś podobnego miał z UPC?

2

Odp: wdr3600 openwrt-luci upc

Znany problem.
Rozwiązanie:
opkg remove luci-app-mwan3
opkg remove mwan3
reboot

3

Dzieki - wykonałem, zobaczymy jutro czy pomoże.

A z czego to wynika? Wcześniej miałem innego dostawcę i działało bez żadnej modyfikacji...

4 (edytowany przez build000 2015-06-23 06:56:15)

No głównie z powodu, jak sam to zaznaczyłeś, dziadowskiego kombajnu vuee...a co za tym idzie, również dziadowskiego w działaniu trybu bridge w tym wynalazku... wink

5

A co to za wynalazek ten vuee? Coś nowego wymyślili, czy chodziło o ubee?

6 (edytowany przez build000 2015-06-23 07:20:43)

Chyba koledze chodziło właśnie o ubee, a nawet jeżeli nie to pewno o jakiś vuzee, czy inne dziadostwo - wiadomo zresztą, że wszystko robione na jedno kopyto: dla nich ma być dobrze pod ich sieć - nie dla Ciebie... wink

7

Tak, dokladnie chodzi o Ubee EVW3226 ;-)

Nie mogłem się doprosić o cisco wiec zostałem z tym szajsem.

@Ciecio - dzięki - wygląda na to że ten "myk" działa ;-) Nie kumam czemu musiałem odinstalować u siebie, ale przynajmniej uchroniłeś UPC od kolejnego upierdliwego klienta ;-)

8 (edytowany przez ciecio 2015-06-23 11:38:31)

replay111 napisał/a:

Tak, dokladnie chodzi o Ubee EVW3226 ;-)

Ja mam Cisco i też było źle po przejściu na BB
Problem jest w czasie odnawiania dzierżawy adresu IP

9

Czyli przy Cisco mialem fuksa po prostu ;-)

10 (edytowany przez g0f3r 2015-06-23 12:09:25)

replay111 napisał/a:

Bo grzeczne proszenie nic nie daje, ja 2x po minimum 3 m-ce walczyłem o modem smile
Przy zmianie na 250mbps oczywiście usłyszałem, ze stary cisco nie ociągnie - ale jak zacytujesz im specyfikacje, że z 400mbps nie powinien mieć problemu inna rozmowa, kończy się gadanie o "matrycy".

11

No u mnie nie przeszlo... skonczylo sie tym ze wola stracic klienta niz wydac mi cisco... ale upchnalem do dziadowstwo w szafie technicznej w mieszkaniu (developer mi cos takiego zrobil) i najwyzej sie przegrzeje, to moze wtedy na cos mniejszego mi wymienia big_smile

12 (edytowany przez build000 2015-06-23 14:43:07)

replay111 napisał/a:

No u mnie nie przeszlo... skonczylo sie tym ze wola stracic klienta niz wydac mi cisco... ale upchnalem do dziadowstwo w szafie technicznej w mieszkaniu (developer mi cos takiego zrobil) i najwyzej sie przegrzeje, to moze wtedy na cos mniejszego mi wymienia big_smile

Dooobre - szkoda, że ja o tym nie pomyślałem jak swego czasu boje prowadziłem o ten Cisco - obeszłoby się bez takiej straty czasu i angażowania środków/zasobów, by osobiście się "rozmówić" z preziem tej spółeczki by osiągnąć w końcu cel. big_smile wink