1

Temat: Jaki router/modem LTE (MIMO)

Mam problem z wyborem routera i liczę na pomoc w wyborze.
W nowym miejscu zamieszkania będę skazany na LTE od Orange.
I tutaj pytanie jaki router byście polecali, czy jest jakiś, który chodziłby na lte?
Warunkiem jest wspieranie anten zewnętrznych MIMO i najlepiej wszystkie możliwe częstotliwości LTE (850/900 i 1800) (chociaż orange *chyba* chodzi tylko na 1800)
Z orange do abonamentu można zakupić router ZTE MF283+, który ma LTE cat4 (nie wiem, jakie częstotliwości obsługuje) posiada MIMO. Wg http://iknowsomething.com/orange-lte-i-ruter-zte-mf283/ obsługuje LTE tylko w 1800/2600 więc brak dolnego pasma 800/850 wiec w przyszłości zmiana dostawcy LTE może być ograniczona.

Macie może  jakieś pomysły lub inne koncepcje?
W domu posiadam już routery tplink 1043nd oraz buffalo WZR-HP-G300NH z openwrt i może jakiś fajny modem LTE na USB (z antenami mimo, co by antenę dachową podłączyć) który dobrze z nimi współpracuje?

2

Odp: Jaki router/modem LTE (MIMO)

Rozważałeś może kupno gotowego  routera dla lte?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Rozważam, oferta orange to ZTE MF283+ ale brak w nim 850/900 Mhz. Nie bardzo mogę znaleźć coś co ma LTE850/900/1800 + anteny MIMO.
Masz jakiś pomysł?

4

Oferta orange... Na allegro po prostu poszukaj.

5 (edytowany przez Patryk_ 2015-06-22 16:13:33)

deluge napisał/a:

Rozważam, oferta orange to ZTE MF283+ ale brak w nim 850/900 Mhz. Nie bardzo mogę znaleźć coś co ma LTE850/900/1800 + anteny MIMO.
Masz jakiś pomysł?

LTE850 NIGDY w Polsce nie będzie, a 900 to pieśń bardzo dalekiej przyszłości, w której Twój sprzęt dziś kupiony dawno będzie elektrośmieciem.
Ważne, żeby było pasmo 800,1800, 2600 i 2100 - większość nowych sprzętów je obsługuje.
MIMO to też mało istotna rzecz - no chyba że dla marketoidów smile
Orange i tak działa w singleTX, większość modemów też.

ZTE F601 GPON - Xiaomi Mi Router 3G - Orange Pi PC2

6

Pogrzebałem trochę i chyba jedynym słusznym wyborem jest Huawei b593 i b315 (czym one się różnią?), a do tego podłącze sobie router z radiem 5GHz. W związku z powyższym kolejne pytanie, który router 2,4/5Ghz jest teraz wart uwagi (kompatybilny z openwrt).

7

Zyxel NBG6716?