Temat: Jaki access point?

Chcę połączyć 2 punkty oddalone od siebie o około 2 km. Widoczność prawie jest. Dzieli nas 1 blok i 2 drzewa. Co byłoby najlepszym rozwiązaniem? Dodam, że teraz są po obu stronach tp-linki 1043ND z antenami zewnętrznymi 18dbi na kablu h-155 o długości 3 metrów (po każdej stronie) i transfer dochodzi do ok 8Mbit, ale transfer wysyłany to 120Mbit/s.

Access Pointy na które mnie stać:
Ubiquiti NanoStation LocoM2 2x2 MIMO 2,4 GHz PoE
Point TP-LINK TL-WA7210N
TP-LINK CPE210

Czy da się do któregoś wgrać gargulka Cezarego?

2

Odp: Jaki access point?

Jak nie masz widoczności optycznej i to na te 2km to masz szalony problem smile

Stanowczo coś kierunkowego. Może być i loco, choć zastanów się np. nad jakimś gridem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A co przemawia za loco? Dlaczego np. nie jeden z tp-linków? Weźmy np. pod uwagę, że TL-WA7210N ma mocniejszą antenę.

Chyba, że pod loco jest gargulec, to wiadomo, że wtedy wybór pada na niego.

4

Jest, ale ja bym softu nie zmieniał - oryginalny sobie bardzo dobrze radzi.

5

Kurcze zapomniałem dodać, że chciałbym aby sygnał był rozsyłany dookólnie hmm

Wydaje mi się, że najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby coś z tego:
http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js … TI_BULLET2 + http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js … AG-2408-R2

lub sam ap z wbudowaną dookólną anteną

http://www.morele.net/access-point-star … ny-724641/

Co o tym myślicie?
Szczególnie zależy mi Cezary na Twojej opinii.

6

2km doogólnie? Na pewno tak chcesz?

7

Tzn, w jedną stronę potrzebuję 2km, a w drugą tak z 1km, ale fajnie by było ogarnąć 2km w pełni dookólnie. Przeszkód prawie brak w każdym kierunku.

8

Jeszcze raz: promień 2km? Wiesz jaki nadajnik musiał byś postawić żeby tak działało? smile

9

Znam teorię, ale i tak im wszystkim zaprzecza to co widzę u siebie. Obecnie obejmuję zasięgiem swojego brata oddalonego o około 1km w linii prostej na 3 antenkach http://www.morele.net/antena-tp-link-tl … bi-285230/ podłączonych do 1043ND  v2 z Gargulkiem Twojego autorstwa. Antenki mimo, ze domowe wystają od ponad roku ok metr ponad dach bloku i spokojnie brat ciągnie ode mnie neta z prędkością 12Mbit /wysyłany w teorii 120Mbit/. U brata siedzi antena kierunkowa http://www.morele.net/antena-tp-link-tl … bi-384902/

Mapka terenu http://zapodaj.net/27f423a8d723e.png.html

10

No to skoro wiesz lepiej i pewnie i tak zrobisz po swojemu to po co pytasz tutaj o porady?

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

11 (edytowany przez build000 2015-06-22 08:32:01)

Gruberek napisał/a:

No to skoro wiesz lepiej i pewnie i tak zrobisz po swojemu to po co pytasz tutaj o porady?

Bo skoro ktoś ma wątpliwości i szuka lepszego związania, niż sam zna/używa, to zawsze mądrze się jest zapytać - to nie hańba i nieprzyzwoitość pytać - kto pyta nie błądzi - nieprawdaż ?
Tylko totalny i przemądrzały głupiec nikogo o nic nie pyta i wszystko wie z góry wszystko najlepiej - to chyba takie oczywiste...
wink

12

build000 napisał/a:
Gruberek napisał/a:

Bo skoro ktoś ma wątpliwości i szuka lepszego związania, niż sam zna/używa, to zawsze mądrze się jest zapytać - to nie hańba i nieprzyzwoitość pytać - kto pyta nie błądzi - nieprawdaż ?
Tylko totalny i przemądrzały głupiec nikogo o nic nie pyta i wszystko wie z góry wszystko najlepiej - to chyba takie oczywiste...
wink

Jasne, że tak. Zapytał i dostał odpowiedź w pierwszym poście więc po co nadal upiera się przy swoich antenach?

13 (edytowany przez zygmunt 2015-06-22 10:28:38)

Od siebie dodam tyle, że w takiej konfiguracji tylko anteny kierunkowe. Bo i tak jak na domowe warunki te tplinki których używasz mają dobre radio. Pytanie jeszcze czy chcesz uzyskać realnie 120Mb/s bo jeśli tak to od razu zmieniałbym sprzęt, a z mojego doświadczenia- nie spotkałem się z takimi transferami na takie odległości(co nie znaczy ze sie nie da). Na pewno koledzy z forum pomogą.

14

build000 napisał/a:
Gruberek napisał/a:

wink

Dzięki, kolega wyżej chyba nie rozumie zasady forum.

15

zygmunt napisał/a:

Od siebie dodam tyle, że w takiej konfiguracji tylko anteny kierunkowe. Bo i tak jak na domowe warunki te tplinki których używasz mają dobre radio. Pytanie jeszcze czy chcesz uzyskać realnie 120Mb/s bo jeśli tak to od razu zmieniałbym sprzęt, a z mojego doświadczenia- nie spotkałem się z takimi transferami na takie odległości(co nie znaczy ze sie nie da). Na pewno koledzy z forum pomogą.

Chciałbym osiągnąć chociaż ciut więcej niż obecne 12Mbit. Nawet 20Mbit będzie naprawdę świetną sprawą. Sam już nie wiem co zrobić. Wygląda na to, zę muszę chyba zastosować panel po swojej stronie, tak? Rozumiem, że z dookólną lepiej się już nie da.

16

lukasik napisał/a:

Dzięki, kolega wyżej chyba nie rozumie zasady forum.

Na forum przede wszystkim trzeba czytać ze zrozumieniem.

17

...i pisać tak by inni zrozumieli o co chodzi autorowi słów... wink

18

Żeby nie zaczynać kolejnego tematu bez potrzeby, chce zmienić tp-linki 1043ND na coś z 5Ghz, co w tej chwili jest najlepszym wyborem? AC C7? Z wymagań to chce mieć swój soft na nim i usb aby dysk wpiąć.

dzięki

19

Jeżeli zastanawiasz się nad Archerem C7 to lepiej bierz ZyXEL'a NBG6716.

20

Możesz coś więcej napisać? Bo cena podobna i specyfikacja niemal identyczna, różnica którą znalazłem to zewnętrzne anteny w TP-Linku

21

A w ZyXEL'u masz 128 lub 256 MB NAND i 256 MB RAM więc specyfikacja dużo lepsza. Przy portach USB dwa dodatkowe przyciski, które można sobie oprogramować.

22

Przekonałeś mnie.
Zasięg powinny mieć podobny mimo wbudowanych anten?
I soft bez problemu na oba jest?

23

Jest OpenWRT nawet najnowsze od Cezarego. Co do zasięgu to się nie wypowiem, bo nie używałem C7. W ZyXEL'u jest sporo miejsca na górze obudowy więc anteny zawsze możesz dołożyć jak zajdzie potrzeba.