Temat: ADSL 2+ a VDSL

Witam, czy są routery z wrt obsługujące technologie VDSL ? I drugie pytanie jeśli kiedyś miałem internet z neti na kablach orange do 20mb i średnio miałem 16-19mb, to jakiego mogę mieć neta w technologi VDSL, dzwonią mi i proponują do 80mb ale jak wiadomo jest to słowo "DO"

2

Odp: ADSL 2+ a VDSL

tplink 8970 na openwrt?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Potwierdzam, korzystałem z TD-W8970 na linii adsl z neo 20 MBits/s i korzystam obecnie na vdsl 80 MBits/s.
Co do drugiego pytania, to nikt Ci nie odpowie, bo zależy to od wielu parametrów linii.
Jedno jest pewne masz gwarantowane w umowie minimalne: 20 MBits/s - download i 1 MBits/s - upload (czyli to, co maksymalnie na neo 20 MBits/s). wybór należy do Ciebie

4

Podaj parametry linii, tzn. tłumienie i SNR, może coś Ci powiem. A jeśli chodzi o VDSL możesz zamówić, przyjdzie technik powie ile jest na jego sprzęcie, jeśli Ci będzie odpowiadać kończy instalację, jeśli nie, wracasz do poprzedniej opcji. Z własnego doświadczenia, jestem monterem w PT, jeśli zapina się na mniej niż 26-28 Mb to nie bierz.

5

Parametrów nie podam gdyż aktualnie nie korzystam z neo ani neti, tylko mam radiówkę, miała być niby 22/22 ale taka prędkość mam tylko w nocy i mnie to już denerwuje akurat zadzwonili w orange z propozycją i sie zastanawiam jak to jest.

6

NA zwyklej neo mialem 10/1 mega, na vdsl 27/ 3 mega, cena ta sama wiec czemu nie.router
TP-LINK TD-W9980, na niego  chyba na razie nic nie ma z openwrt