1

Temat: WR841N v8 flash mod i brak WiFi.

Witam.

Skopiowałem zawartość oryginalnej kostki programatorem, wgrałem na M25P64 firmy ST, wgrałem BB z forum, wykryło większy flash bez zmiany bootloadera (podmieniałem, ale skoro działa to wróciłem do oryginalnego, bo zmodowany i tak nie wykrył mojej kości) i niby jest super, ale niestety brakuje WiFi, iw list głuche, w LUCI zakładka się nie pojawia.

Podczas boot-a takie coś wyskakuje:

[   11.860000] ath9k ar934x_wmac: failed to initialize device
[   11.870000] ath9k: probe of ar934x_wmac failed with error -5

2

Odp: WR841N v8 flash mod i brak WiFi.

Nie skopiowałeś partycji art z danymi kalibracyjnymi radia. W ostatnich 64k ma ona być.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Gdzie jest ta opcja w kompilacji żeby partycja art była rw?

Niestety na razie:

Could not open mtd device: art
Can't open device for writing!

4

Nie ma. przez bootloader sobie wgraj albo modyfikuj target/linux/ar71xx/image/Makefile

5

Wgrałem bootloader od WR842ND v2 (bo przerabianie Makefile coś spartaczyłem), obciąłem dd 64k na końcu zgranego oryginalnego flasha, tą końcówkę wrzuciłem przez tftpboot i wyczarowałem do końca nie wiem czemu takie adresy:

erase 0x9f7f0000 +0x10000

cp.b 0x8000000 0x9f7f0000 0x10000

Ogromne dzięki, teraz WiFi wykryło, biorę się za konfigurację.

Tylko dlaczego wtedy (też pisałem na forum) BB na Aeromaxie nie potrzebowało ART?

PS Nie biorę odpowiedzialności za te adresiki, ja mam programator i zgrany oryginalny flash, to mogę sobie na eksperymenty pozwolić.

6

A tak jeszcze w związku z samym modem, skąd wytrzasnąć kość 64MB RAM o pasującej organizacji? Patrzyłem po modułach DDR1, ale miały zazwyczaj inną.

7

Bo aeromax ma kartę minipcie i z niej bierze ustawienia.

8

admin2 napisał/a:

A tak jeszcze w związku z samym modem, skąd wytrzasnąć kość 64MB RAM o pasującej organizacji? Patrzyłem po modułach DDR1, ale miały zazwyczaj inną.

Bardzo rzadko w w pełnowymiarowych modułach znajdziesz w 16bit organizacji, jeśli już to w 512MB (8x 64MB kości). Ja znajdowałem moduły do stacjonarek z kośćmi Infineon lub MDT o takim układzie, ale łatwo się nadziać
O wiele częściej w modułach SODIMM, szukaj w 256MB.
Oczywiście PC3200 400MHz bo gorsze są nieprzydatne.

9

admin2 napisał/a:

Ja mam, mogę odsprzedać - info na priv.

unreal napisał/a:

[Oczywiście PC3200 400MHz bo gorsze są nieprzydatne.

333 MHz też działają bez problemu.

10

Znalazłem u siebie taki moduł Apacer 512MB PC3200, 8 kości  AM1 2512086PB-5B, niestety po przylutowaniu nic się nie dzieje, najgorsze, że nie wiem czy źle przylutowałem, czy kość nie ta, bo niestety datasheetu nie znalazłem, 2 razy próbowałem przylutować (żeby sprawdzić czy jeszcze płyta żyje wstawiłem oryginalną kość), teraz znów jest oryginalna i router jeszcze rusza, ale chyba nie chce mi się tego moda robić, bo nie wiadomo czy PCB wytrzyma kolejne lutowanie.

11

admin2 napisał/a:

Znalazłem u siebie taki moduł Apacer 512MB PC3200, 8 kości  AM1 2512086PB-5B, niestety po przylutowaniu nic się nie dzieje, najgorsze, że nie wiem czy źle przylutowałem, czy kość nie ta, bo niestety datasheetu nie znalazłem, 2 razy próbowałem przylutować (żeby sprawdzić czy jeszcze płyta żyje wstawiłem oryginalną kość), teraz znów jest oryginalna i router jeszcze rusza, ale chyba nie chce mi się tego moda robić, bo nie wiadomo czy PCB wytrzyma kolejne lutowanie.

Złota zasada - jeżeli nie wiesz na 100%, z czym masz do czynienia (brak dokumentacji), to tego nie montuj, bo skończy się to właśnie tak jak opisałeś.

12

admin2 napisał/a:

Znalazłem u siebie taki moduł Apacer 512MB PC3200, 8 kości  AM1 2512086PB-5B

Prawdopodobnie 8bit kość, można po oznaczeniu wydedukować
512 [Mbit]
08 [bit organizacja]
Wielu producentów podobnie oznacza, tu masz np datasheet do kostki, która wystepuje w 4, 8 i 16bit wariantach
http://www.chipfind.net/datasheet/infin … 160ct5.htm

13

Dzięki, trafna informacja.

Dziś w nocy stało się coś dziwnego, router na oryginalnej kości RAM i zmienionym flash nagle się rozłączył, przychodzę, reset i z każdym odpalają tylko losowe diody, na UART cisza, SoC wcześniej był dość ciepły, ale teraz jest mocno ciepły (no nie wiem czy temp. się różni, ale całkiem możliwe), zasilanie 3.3V jest, zasilacz daje swoje 9V.
Strzelam, że SoC się wyjarał, tylko czemu działało toto kilka dni, a nie padł od razu po przeróbkach?

14

admin2 napisał/a:

Dzięki, trafna informacja.

Dziś w nocy stało się coś dziwnego, router na oryginalnej kości RAM i zmienionym flash nagle się rozłączył, przychodzę, reset i z każdym odpalają tylko losowe diody, na UART cisza, SoC wcześniej był dość ciepły, ale teraz jest mocno ciepły (no nie wiem czy temp. się różni, ale całkiem możliwe), zasilanie 3.3V jest, zasilacz daje swoje 9V.
Strzelam, że SoC się wyjarał, tylko czemu działało toto kilka dni, a nie padł od razu po przeróbkach?

Może zostawiłeś gdzieś na PCB syf, który zaczął przewodzić i zrobiło się zwarcie... Kolejna złota zasada - grzebałeś przy PCB, to umyj, daj jej wyschnąć i obejrzyj pod lupą pod kątem prawidłowego montażu i ewentualnej obecności niepożądanego brudu.

15 (edytowany przez admin2 2015-06-21 11:17:36)

Płukałem IPA i wydmuchałem kompresorem, więc raczej nie to. Wpadło mi do głowy, że na początku z głupoty wpiąłem 5V na UARTa (płytka z konwerterem napięć ma swój stabilizator i z rozpędu on był zasilony z zasilacza routera), wprawdzie to o dziwo nie uwaliło proca ze względu na małą wydajność prądową, ale może coś dostało i odezwało się po prawie tygodniu? Trochę dziwne...

Przy okazji, płyta WR840N jest taka sama?
Chcę coś taniego, bo znając życie to uwalę go jakimiś zabawami, albo burza go ubije.