Temat: Openvpn jako klient jak ustawić
Jestem połączony z serwerem po openvpn. Mam interfejs sieciowy tun0. Jak ustawić ten tun0 z wanem? Mam modem podpięty do usb jako eth2.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Openvpn jako klient jak ustawić
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jestem połączony z serwerem po openvpn. Mam interfejs sieciowy tun0. Jak ustawić ten tun0 z wanem? Mam modem podpięty do usb jako eth2.
Serwer powinien ci wysłać odpowiednią konfigurację. Albo korzystasz tylko z vpn do zasobów lokalnych albo masz domyślną trasę przez ten tun0 i wtedy (o ile serwer tak ma skonfigurowane) cały ruch idzie przez vpn. To po prostu kolejne połączenie - traktuj go jako "wan".
Nie bardzo kumam. Mam w wan ustawione na interfejs eth2. Jak do tego ma się tun0?
Zapomnij na chwilę o wan/eth2, zostaw go w spokoju, dodaj trasę domyślną przez tun0. Serwer w ogóle pozwala na dostęp do internetu?
Jak dodać tę trasę domyślną? Kolega ogarnia serwer ma mieć dostęp do dwóch portów. Bo tyle mi potrzeba by wyść na świat.
route add -net 0.0.0.0 netmask 128.0.0.0 gw 10.8.0.5
gdzie ten 10.8.0.5 to adres drugiej strony tunelu. Nie ty powinieneś to robić, serwer openvpn powinien ją wysłać do ciebie.
Czyli ja robię tylko ustawienie openvpn i to wyszystko? Serwer mnie widzi.
W firewallu ustawiłem przekierowania tych dwóch portów. Z dowolnego ip po wanie na konkretny w lanie.
Tak, ogólnie - ty powinieneś się tylko podłączyć i już.
To jeszcze małe pytanie. Mam i interfejsach sieciowych lan wan i wan6. Ten wan6 jest do czegoś potrzebny?
Jeżeli nie używasz ipv6 to nie, możesz wywalić.
To ipv6. Carolef, dostajesz trasę ale problemem twoim jest forward portu z adresu który dostajesz od serwera vpn na usługę dalej w LAN. To tak, że wtrącę:)
To akurat opisałem: http://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpntun#przykady
To znaczy? W firewallu mam dopisane tak:
config redirect
option target 'DNAT'
option src 'wan'
option dest 'lan'
option proto 'tcp udp'
option src_dport '8282'
option dest_ip '192.168.0.101'
option dest_port '8888'
option name 'oscam'
Tak żeby ktoś kto się łączy na publik vpn:port (tu ogarnięty forward na twój 5.4.3.2 (lokal vpn) trafiał na np 192.168.1.100:3333 w twoim br-lan. Sorry, klepię z tel.
Żle. Wan to wan a nie vpn. Chcesz w ten sposób to musisz sobie w network na kliencie sekcję vpn zrobić i jako src wskazać własnie vpn. To z niego przychodzą pakiety, wan jest tylko nośnikiem.
To znaczy? W firewallu mam dopisane tak:
config redirect
option target 'DNAT'
option src 'wan'
option dest 'lan'
option proto 'tcp udp'
option src_dport '8282'
option dest_ip '192.168.0.101'
option dest_port '8888'
option name 'oscam'
Może nie masz tun0 w wan...
Czyli muszę zrobic tak jak tu:
Konfiguracja klienta OpenVPN (do wpisania w /etc/firewall.user)
iptables -I FORWARD -i tun0 -p tcp -d 192.168.2.2 --dport 8080 -j ACCEPT
iptables -t nat -I PREROUTING -i tun0 -p tcp --dport 8080 -j DNAT --to-destination 192.168.2.2:8080
Dzięki temu wszystko co pojawi się na vpn na porcie 8080 ma zostać przekierowane do kamery. Będąc zalogowanym do serwera OpenVPN można bezpośrednio odwołać się do adresu 10.8.0.6:8080 (adresu klienta) żeby zobaczyć dane z kamery.
A ja chcę, by z zewnątrz zgłaszać się na port 8282 a przekierowanie było na port 8888 wewnątrz sieci.
Więc sobie przekieruj 8282 na 8888 już.
Żle. Wan to wan a nie vpn. Chcesz w ten sposób to musisz sobie w network na kliencie sekcję vpn zrobić i jako src wskazać własnie vpn. To z niego przychodzą pakiety, wan jest tylko nośnikiem.
Nic z tego nie kumam. Gdzie i jak to zrobić?
W /etc/config/network. Albo tak jak ja zaproponowałem albo tak jak ty chcesz zrobić, nie mieszaj tych dwóch rozwiązań.
iptables -I FORWARD -i tun0 -p tcp -d 192.168.2.2 --dport 8080 -j ACCEPT
iptables -t nat -I PREROUTING -i tun0 -p tcp --dport 8080 -j DNAT --to-destination 192.168.2.2:8080
Ta opcja też będzie działać?
Wg mejla - tak. Pamiętaj że serwer też ma być odpowiednio ustawiony.
czyli w /etc/config/network nic nie dodaje i zostawiam w spokoju a tylko w firewall.user dodaje
iptables -I FORWARD -i tun0 -p tcp -d 192.168.0.101 --dport 10101 -j ACCEPT
iptables -t nat -I PREROUTING -i tun0 -p tcp --dport 10101 -j DNAT --to-destination 192.168.0.101:10101
#
iptables -I FORWARD -i tun0 -p tcp -d 192.168.0.101 --dport 8282 -j ACCEPT
iptables -t nat -I PREROUTING -i tun0 -p tcp --dport 8282 -j DNAT --to-destination 192.168.0.101:8282
Jeżeli jednak ma być 8282 na 8282 a nie 8888 jak pisałeś wcześniej.
No łatwiej mi na oscamie zmienić na 8282.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Openvpn jako klient jak ustawić
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc