1

Temat: Pytanie o fstab enabled_fsck i options

Mam taką oto konfigurację

config global
        option anon_swap '0'
        option anon_mount '0'
        option auto_swap '1'
        option auto_mount '1'
        option delay_root '5'
        option check_fs '1'

config mount
        option target '/mnt/sda1'
        option uuid 'f3bf4613-b8e2-4590-9d47-9412cabb943d'
        option enabled '1'

config swap
        option uuid '42e0b944-b11e-423b-a76a-23e4c72f9481'
        option enabled '1'
        option device '/dev/sda2'

config mount
        option device '/dev/sdb1'
        option target '/mnt/hdd'
        option fstype 'ext3'
        option enabled_fsck '1'
        option options 'rw,noatime'
        option enabled '1'

I takie oto pytanie wink Zgodne z tym co jest ustawione na dodatkowym dysku (USB na dane)

option enabled_fsck '1'

Sprawdzanie powinno się odbywać przy montowaniu, to się niestety nie dzieje i często po restarcie wymuszonym utratą prądu dysk jest nie zamontowany lub zamontowany z błędami i musze ręcznie odmontować i wykonać e2fsck -y /dev/sdb1
Coś mam źle ustawione?

Drugie pytanie dotyczy options

Często gęsto widzę że ludzie ustawiają sync. Rozumiem na czym polegają różnice, ale chodzi mi o opinię na podstawie doświadczeń.
Np w moim wypadku jak miałem sync to dysk się kręcił cały czas (jakby cały czas coś zapisywał).
Na dysku trzymam katalogi do ftp, pliki minidlna, nie mam transmission więc raczej nic tam nie próbuje zapisywać cały czas.

Podpowiecie mi jakie opcje ustawić i co zrobić, żeby było sprawdzanie systemu plików na dysku przy reboocie?

2 (edytowany przez build000 2015-06-03 18:20:29)

Odp: Pytanie o fstab enabled_fsck i options

Trzeba ostro grzebać w całym procesie inita, żeby uzyskać efekt jakiego oczekujesz - domyślnie ta funkcjonalność (podobna funkcjonalność jest w dorosłych linuchach) jest wyłączona - wiadomo, to nie komputer i trzeba dużo ram i spory zegar na procku, oraz możliwości procka muszą mieć odpowiednio dużo operacji na sekundę, aby cały proces był owocny (kluczowe jest również to czy na tym dysku nie ma extroot - kolejne utrudnienie - openwrt nie ma inita typu systemd lub upstart, tylko wariację starego RC4) i...nie powodował nagłych restartów routera z powodu przeciążenia, i.t.d. - ponadto przy takim automacie, w takim scenariuszu, domyślnie jest implikowany badblocks, którego możesz nie mieć, a nawet jeśli masz to obecna automatyka go nie włączy - kolejna sprawa to wąskim gardłem jest wydajność usb - także reasumując wszystko razem: napisz sobie sam skrypty do tego/ zmień istniejące skrypty startowe by to wykonywał.
Pozostaje więc w praktyce robić tak jak robisz, a najlepiej wyłączyć router i podpiąć dysk/pendraka po komputer z linuksem i wykonać raz na jakiś czas:

fsck -fcvyy /dev/<ta wadliwa partycja>

3

Czyli mogę ustawić na 0 bo to i tak nie działa:

option check_fs '0'
option enabled_fsck '0'

A co z opcjami montowania partycji dysku usb

czy coś dodać? ująć?

4 (edytowany przez build000 2015-06-04 03:45:48)

Będzie gorzej mielić, ale rzadziej się wykładać ogólnie - daj "rw, sync". "noatime" nie trzeba teraz dawać - pakiet e2fsprogs lub block-mount (nie pamiętam który) tworzy plik w /etc z opcją dla fsck by ignorował błędy z datą - tak się domyślnie instaluje:

root@OpenWrt:~# cat /etc/e2fsck.conf
[options]
broken_system_clock = true

root@OpenWrt:~#

"enabled_fsck" zostaw jak jest, czyli na "1" - są chyba ze 2 zaprogramowane zdarzenia, że może się to włączyć, co w zależności od wielkości partycji może zrestartować router, lub nie - także nic nie zmieniaj, a nóż widelec się przyda jeszcze, chociaż jak wiadomo z praktyki dokładnie nie wiadomo kiedy i nie wtedy kiedy trzeba, ale jednak... wink
Tak czy inaczej można spróbować doinstalować badblocks i go użyć - z efektami będzie różnie...nie wspominając o czasie trwania operacji (router w tym czasie jak działa praktycznie nie nadaje się do niczego...nawet potrafi wieszać łącze...).
I tu wracamy do początku rozmowy - wypinać dysk jak się coś dzieje niepokojącego i sprawdzać pod dużym linuchem na kompie (może być nawet distro typu Live lub coś w ten deseń http://partedmagic.com/ ) - to jedyne rozsądne rozwiązanie.

5

Działać działa. Sprawdzana jest obecność /usr/sbin/e2fsck i jeżeli jest to przy montowaniu uruchamiany jest z opcją -p.

Inna sprawa że jeżeli partycja jest zbyt popsuta to automat jej może nie naprawić. enabled_fsck możesz wywalić, w tym wydaniu ta opcja nie jest parsowana  i nie robi nic.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

offtop: Czy działa forumowy wysył meili do Cezarego ?

7

Działa.

8 (edytowany przez build000 2015-06-04 09:13:29)

No więc wysłany jakieś 20 minut temu meil do Cezarego musiał gdzieś przepaść w odmętach internetu albo jakaś zbyt mała pułapka czasowa ustawiona na to wysyłanie... sad
Googlas nic nie zgłasza...

EDIT:
Jednak Cezary odpisał...widać duża kolejka w googlasie "D

9

To go odznacz, bo domyślnie ładuje się failsafe i nie ma gui.

10

Tak zrobię - a co z resztą ? Może być co do zawartości i czy zadziała ten cryptsetup ?

11

build000 napisał/a:

Tak zrobię - a co z resztą ? Może być co do zawartości i czy zadziała ten cryptsetup ?

cshark jest ci potrzebny tam?

12 (edytowany przez build000 2015-06-04 09:49:27)

Mi to nie - gościu coś tam napomknął to dodałem. To jest obraz pod kogoś - a że mam identyczny router to chciałem pomóc tworząc po prostu aktualny obraz z trunka. Chociaż też się zastanawiam po co to komu - zajmuje tylko cenne miejsce.

13

A co z opcjami montowania partycji dysku usb

czy coś dodać? ująć?

Przy okazji takie OT robi tylko burdel na forum, to polecam usunąć. Ludzie później sto razy zadają te same pytania bo nie można w dyskusji się odnaleźć.

14

Zostaw. Nie będzie aktualizowany czas dostępu do plików, będzie szybciej działać filesystem.