Temat: Słaby upload z TP-link WDR4300

Witam

Od kilku dni jestem posiadaczem routera WDR4300 z Gargoyle, do tego modem Huawei E398
Niestety martwią mnie osiągi jakie notuje upload jest kiepsko.
Posiadam również TP-link 3420 z nie tak dawno wgranym Gargoyle który to sprawił że z tym samym modemem E398 upload znacznie sie poprawił (dzisiał zanotowałem na nim odpowiednio: DL17Mb/s UL18Mb/s) w odniesieniu do oryginalnego firmware.
czego nie mogę powiedzieć o WDR4300 (DL 18Mb/s UL6MB/s)

Z czego może wynikać taki słaby upload?

2

Odp: Słaby upload z TP-link WDR4300

Jak testujesz? skrypt speedtesta odpalony bezpośrednio na routerze? Czy na komputerze podłączonym do routera? A jeśli na komputerze to podłączonym kablem czy wifi? Jak wifi, to jakie ustawienia obu routerów, jaka karta bezprzewodowa w kompie?

OpenWrt: WAX206/NWA50AX/EA6350v3 || W szufladzie: WNDR4300/TL-WDR4300/SR3200

3

szpiler napisał/a:

Witam
Od kilku dni jestem posiadaczem routera WDR4300 z Gargoyle, do tego modem Huawei E398
Z czego może wynikać taki słaby upload?

Jak z zasilaniem tego modemu? Masz wydajny aktywny HUB USB?                                                                                                E398 w NDIS-QMI pod routerami z OpenWRT/Gargoyle współpracuje bdb-transfery jakie osiągałem na upload dochodziły do 48,5Mbps (DIR-505/WDR3600 połączony poprzez LAN do komputera).

4

Speedtest odpalony na laptopie, laptop po wifi podłączony raz do 3420 raz do WDR4300 zamieniam tylko na czas testu E398. Routery postawione obok siebie, laptop oddalony od routerów ok 4m postawiony w drugim pomieszczeniu, pomieszczenia rozdzielone cienką ścianką działową, w ściance miejsce na dzwi których nie ma smile

W obu routerach moc nadawcza ustawiona na max.
Ustawienia WDR4300
http://www.gg.pl/dysk/y4Oix8zty7OfyoOix … dr4300.png
Co do 3420 nie ma co się rozpisywać, bo tam za wiele ustawień nie ma, szyfrowanie WPA2 PSK.

Karta sieciowa laptopa Intel 5100AGN

5

szpiler napisał/a:

Speedtest odpalony na laptopie, laptop po wifi podłączony [...]

Testuj na kablu.

6

Nie wiem do czego Ty używasz routerów, ale ja głównie do łączności bezprzewodowej.
Jakbym chciał połaczyć po kablu, to kupił bym sobie np switch.

Chyba nie zrozumiałeś problematyki postu. Przedmiotem testów jest właśnie wi-fi na różnych urządzeniach.

7

szpiler napisał/a:

Nie wiem do czego Ty używasz routerów, ale ja głównie do łączności bezprzewodowej.

A ja głupi myślałem, że router służy do routowania...

szpiler napisał/a:

Jakbym chciał połaczyć po kablu, to kupił bym sobie np switch.
Chyba nie zrozumiałeś problematyki postu. Przedmiotem testów jest właśnie wi-fi na różnych urządzeniach.

Jak chcesz testować Wi-Fi, to powinieneś testować tylko połączenie klient-router, a nie klient-router-modem-Internet. Jak chcesz testować modem, to wtedy nie przez klienta połączonego przez Wi-Fi z routerem. Kumasz?

8

Kumam, że w moim teście jest wiele składowych, które to wpływają na wynik. Ale mój test nie ma na celu zdyskredytowania WDR4300 i pokazania, że 3420 jest lepszy, tylko dobór optymalnych ustawień do WDR4300 tak, żeby na moim konkretnym sprzęcie (tych właśnie składowych testu) osiągnął najlepsze parametry wi-fi z możliwych.
Tp link 3420 po zainstalowaniu Gargoyle pokazał, że te parametry mogą być lepsze w tym konkretnym miejscu pracy.

Kumasz?

9

szpiler napisał/a:

Kumam, że w moim teście jest wiele składowych, które to wpływają na wynik.

Dlatego masz wykonać test z minimalną liczbą czynników wpływających na jego wynik. Szukasz najlepszych parametrów Wi-Fi, a testujesz przepustowość przez modem... to się kupy nie trzyma.

szpiler napisał/a:

Ale mój test nie ma na celu zdyskredytowania WDR4300 i pokazania, że 3420 jest lepszy, tylko dobór optymalnych ustawień do WDR4300 tak, żeby na moim konkretnym sprzęcie (tych właśnie składowych testu) osiągnął najlepsze parametry wi-fi z możliwych.
Tp link 3420 po zainstalowaniu Gargoyle pokazał, że te parametry mogą być lepsze w tym konkretnym miejscu pracy.

Kumasz?

1. Jeżeli testujesz jeden router, w tym samym czasie mając obok włączony drugi, to taki test nie ma zupełnie żadnego sensu.
2. Jak chcesz maksymalne osiągi, to zrezygnuj z bardzo starego systemu i wgraj coś nowszego, najlepiej OpenWrt CC RC1.
3. Zapomniałeś napisać, które pasmo testujesz (z MR3420 jest to oczywiste, ale nie w przypadku WDRa). Jeżeli z WDRem łączysz się na 5 GHz, to znajdź i ustaw sobie taki kanał, na którym masz dostępną najwyższą moc nadawania w routerze.
4. Raz jeszcze, bo chyba nie załapałeś - jak chcesz dobrać/przetestować parametry Wi-Fi, to odłóż E398, nie jest Ci do tego testu potrzebny. Masz testować tylko przepustowość klient-router (wykaż się odrobiną samodzielności i znajdź sobie odpowiednie narzędzie do tego), bez żadnego dodatkowego routera pracującego jednocześnie.

10 (edytowany przez robertnik 2017-11-05 03:16:51)

Ja się podłącze, bo w sumie chodzi o to samo.
Mam wgrane OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49398. Do WANów podpięty B525 i B715.
Przykładowe wyniki po kablu:
Wpięty rj45 bezpośrednio w B715:
http://beta.speedtest.net/result/6765978435.png

Wpięty w  WDR4300:
http://beta.speedtest.net/result/6765993841.png

Po WiFi w telefonach jest identycznie.

Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje?

EDIT
Na czas testów działał tylko jeden WAN, z tym samym testowanym ruterem(B715).

EDIT 2
Wyłączenie QOS załatwiło sprawę, ale to normalne by tak mocno tłukło upload?

http://beta.speedtest.net/result/6766024302.png