Temat: Tp-link 3420 przesiadka na Gargoyle

Witam

Posiadam router tp-link 3420 v1.2 i modem E398 + LTE od Play
Jak do tej pory używałem softu, który dostarcza producent, router był stabilny, nie rwało połączeń
a wiem, że niektórzy zgłaszali taki problem, który to był spowodowany małą ilością prądu dla modemu po USB.
Ja takiego problemu nie miałem, jednak był inny...tragiczny upload. Ten router z firmowym softem to wąskie gardło dla uploadu, max prękdości jakie można byłu uzyskać to 2,5 Mb/s

Po przesiadce na Gargoyle jak do tej pory jest stabilnie, to dopiero 2gi dzień, natomiast zaobserwowałem fakt, że upload "zwariował" w pozytywnym sensie wink bo aż 17Mb/s udało mi się uzyskać, co dla mnie jest po prostu wynikiem rewelacyjnym!

Nigdy do tej pory nie miałem do czynienia z alternatywnym firmware dla routerów, jednak w tym przypadku śmiało mogę polecić Gargoyle!

Z racji tego, że jestem laikiem co do linuxa (choć kiedyś przez chwilę miałem ubuntu) proszę Was o wytłumaczenie mi (najlepiej łopatologicznie) jak mogę na powyższym sprzęcie zainstalować bramkę sms?
Mam również Huawei B593S-22 gdzie w standardowym firmware jakie daje producent (albo Plus tego nie jestem pewien) jest bramka sms, jednak jej funkcje są bardzo okrojone.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

2

Odp: Tp-link 3420 przesiadka na Gargoyle

Na tym sprzęcie tak prostu nie. Na tym po zrobieniu extroota lub na sprzęcie z większa ilością pamięci flash - tak, jest od dawna normalny dodatek do tego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za odpowiedź.
Czy mógłbyś mi polecić pamięć którą mogę kupić do tego routera, najlepiej 16MB?
A było by super gdybyś podrzucił mi (o ile jest) jakiś post jak się zabrać do takiej wymiany, bo nie mogę znaleźć.
Przy okazji będzie dla potomnych, niedoświadczonych majsterkowiczów.

Widziałem gdzieś, że ludzie wymianiają też ram, ale z tym chyba więcej dłubania? I chyba nie ma w PL?

4

Pewnie że są w polsce, to zwykłe chipy są. Po prostu wymieniasz, ale wcześniej musisz programatorem wgrać bootloader.

5

Może mnie to przerosnąć jednak wink
Zatem jaki router kupić do którego wgram Gargoyle i postawię bramkę sms?
Zakres cenowy to max 400 zł, chciałbym taki router który będzie perspektywiczny na przyszłość.
Może któryś MikroTik?

Proszę kolegów bardziej obeznanych w temacie o pomoc.

6

To kup tplinka wdr3600, używkę powinieneś tanio dostać.

7

Mam możliwość zakupu WDR4300 za 150zł brać?:)

8

Dobra cena, pewnie.

9

Szybki deal WDR4300 v1.7 jest już u mnie w domu big_smile
Cezary podpowiedz proszę koledze który firmware mam wgrać i co doinstalować, żebym mógł się cieszyć bramką sms.
Nie chciałbym na starcie czegoś uwalić wink

10

Wgrać gargoyle - link jest na eko.one.pl. A potem wszystko co potrzebujesz znajdziesz w menu "Dodatki' w gui routera.

11

Śmiga mi już Gargoyle, zainstalowałem też bramkę sms... jednak coś jest nie tak bo mi nie wysyła wiadomości.
Czy nr odbiorcy musi być z prefiksem +48 ? Niby sprawdziłem dwie opcje, obie nie dają pozytywneo rezultatu.
W konfiguracji sms mam:
/dev/ttyUSB0 (modem huawei E398)
typ pamięci: karta sim

12

ps: a połączenie modemowe masz na /dev/ttyUSB0? To smsy z innego interfejsu masz wysyłać
ps2: Zrób to z konsoli, zobaczysz czy zostanie wysłane (http://eko.one.pl/?p=openwrt-gnokii#wysyaniesms)

13 (edytowany przez szpiler 2015-06-01 18:14:11)

Tak, połaczenie modemowe mam na /dev/ttyUSB0
Co mam zmienić? hehe

Przez konsolę też nie dochodzą...

14

Zmień port. Nie może być /dev/ttyUSB0 jeżeli wykorzystujesz go do połączenia komórkowego.

15

A powiedz mi Cezary zmiana na /dev/ttyUSB1 fizycznie zmienia tylko port tego samego urządzenia (modemu gsm) czy muszę mieć nowy 2gi modem usb, który to będzie odpowiadał za wysyłanie sms'ów?
Nie bardzo zrozumiałem temat, jeszcze...

16 (edytowany przez szpiler 2015-06-01 21:59:16)

Nie chciało zamielić, ale w końcu działa. Ustawiłem modem na USB1 a gsm odpowiedzialny za wysyłanie sms na USB0. Na początku myślałem, po tym co napisałeś, że będę potrzebował dwa modemy na usb...
Trochę musiało pomyśleć zanim znazła się sieć i nawet smsy zaczęły sie wysyłać.

Pojawił sie natomiast kolejny problem...w huawei B593S-22 mogłem wystawić max 50 numerów odbiorców oddzielając je średnikiem. Tutaj niestety nie działa średnik, spacja ani nic innego co by mi przyszło do głowy.
Pytanie więc jak oddzielić kilka numerów telefonów, żeby każdy z nich dostał sms?

17

Wywołać to 50 razy. Nie oprogramowałem tego w takie sposób żeby można było wysyłać do kiku odbiorów, gui przewiduje tylko jednego na raz.