1

Temat: firstboot z drugim routerem w sieci LAN

Załóżmy, że w sieci LAN mam np. pracujący cały czas router główny na adresie 192.168.1.1 (z serwerem DHCP) i drugi z jakimś innym adresem ip np. 192.168.1.2 (server dhcp wyłączony).
Zachodzi potrzeba wyczyszczenia routera więc zdalnie na tym dodatkowym wydaje komendę firstboot i restart po nim. Router wstanie z domyślnym 192.168.1.1 więc dubel, server dhcp jako, że już jest w sieci to nie powinno ruszyć. Jak sie do niego dobić czy jest jakaś możliwość?
Koledzy mam pytanie czy po firstboot, jeszcze przed restartem da się jakoś zmienić adres ip?

2

Odp: firstboot z drugim routerem w sieci LAN

Jak byś miał w sofcie np. telnet po macadresie jak mają mikrotiki to byś się dobił. A tak to zostaje chwila zmiana adresu pierwszego routera.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Albo... no właśnie, (nie sprawdzałem) gdzie jest zaszyty adres domyślny routera przed buildem?:)

4

W sensie chcesz sobie zmienić to i kompilować? /package/base-files/files/lib/functions/uci-defaults.sh lub sobie własny skrypt do uci-defaults napisz.

5

OK dzięki za wyjaśnienie.

6 (edytowany przez g0f3r 2015-05-29 09:00:45)

Cezary napisał/a:

W sensie chcesz sobie zmienić to i kompilować? /package/base-files/files/lib/functions/uci-defaults.sh lub sobie własny skrypt do uci-defaults napisz.

Dokładnie tak, no i przy okazji dobre rozwiązanie dla kolegi simono:)

7

Czyli taki skrypt można było by po firstboot a przed restartem uruchomić na routerze? Jeśli tak to było całkiem fajne rozwiązanie i chyba nie tylko dla mnie. Jakby to miało wyglądać bo po firstboot próbowałem zmieniać poleceniami uci adres ip ale nie szło bo wcale nie było pliku network w etc (wychodzi, że po rebocie się tworzy)?

8

O ile dobrze zrozumiałem, musisz po zmianach we własnej kopii repozytorium (kodu źródłowego) ponownie skompilować firmware dla swojego routera, wgrać go i dopiero po tym dalej się bawić.

9

simono napisał/a:

Czyli taki skrypt można było by po firstboot a przed restartem uruchomić na routerze? Jeśli tak to było całkiem fajne rozwiązanie i chyba nie tylko dla mnie. Jakby to miało wyglądać bo po firstboot próbowałem zmieniać poleceniami uci adres ip ale nie szło bo wcale nie było pliku network w etc (wychodzi, że po rebocie się tworzy)?

Albo zrobisz zachowanie konfiguracji i wtedy żaden skrypt cię nie interesuje bo to co miałeś wpisane to zostaje, albo nie robisz zapisania konfigruacji i wtedy wszystko musisz mieć zmienione w obrazie którym fleszujesz.