1

Temat: WDR3600(Gargoyle) + E3372(HiLink) - słaby upload, dodatkowy zasilacz

Witam wszystkich,
od nie dawna użytkuje router TP-Link WDR3600 (wgrany Gargoyle) i modemu Huawei E3372s-153 (HiLink). Modem podłączony bezpośrednio do komputera osiąga prędkości 5Mbps/1Mbps (na 3G, antena do LTE już zamówiona), po podłączeniu go bezpośrednio do routera uzyskuje wynik 8 Mbps/0,5Mbps. Tutaj mam pytanie do was, czy dodatkowy zasilacz podpięty do modemu zwiększył by trochę ten upload?
Jeśli tak to mam jeszcze pytanie co do zasilacza, czy zasilacz 5V 2.0A byłby odpowiedni do E3372? Gdyby kabel USB miał około 4 metry długości to czy straty były by duże?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

2 (edytowany przez build000 2015-05-25 15:55:53)

Odp: WDR3600(Gargoyle) + E3372(HiLink) - słaby upload, dodatkowy zasilacz

Samo wpięcie w modem może uszkodzić zarówno router jak i modem - po to stosuje się aktywne huby aby odpowiednio odseparować obwód zasilania routera i modemu. Wracając do długości kabla przy 4 metrach można spodziewać się jakichś spadków napięcia (bez obciążenia - o ile mowa o kablu od zasilacza - przy USB jednak napięcia sygnałowe też mogą wypaść poza tolerancję) ale te istotne spadki jak i straty na obwodzie kabla w prądzie mogą teoretycznie wyjść poza wymogi modemu. W praktyce i tak nadal będziesz miał większy prąd niż z routera - jedynie spadek napięcia pod obciążeniem przy tak długim kablu może powodować niestabilną pracę modemu - wszystko pod warunkiem, że odpowiednio odseparujesz "+" zasilania od zasilacza/modemu (nie warto - bo trzeba ciąć obwody w płytce modemu i kilka innych detali) i routera. Reasumując należy nabyć stosownie wydajny aktywny hub USB, aby poprawić osiągi modemu, ale to raczej na LTE.
Generalnie to nie wiem jakie masz warunki propagacji fali od danego operatora (w tym również przeszkody terenowe, źródła zakłóceń, i.t.d.), ale tak niskie osiągi nawet na 3 G (nawet w kompie) to jakaś porażka - tym bardziej nie warto kombinować z zasilaniem na potrzeby samego 3 G.
Tak w ogóle to postaraj się jak najdalej odsunąć modem od routera - może deko pomóc.

3

Sam stosuje podobne rozwiązanie jak kolega redeye chce zastosować w pierwszym poście. Nie trzeba ciąć żadnych obwodów wystarczy odpowiednio przygotować kabel.
Mam modem zasilany z zewnętrznego zasilacza 5V 1A. Modem od routera leży około 4,5 metra. Kabel USB mam zrobiony z najzwyklejszej skrętki. Wszystko śmiga już bardzo długo i nie zauważyłem żadnych problemów, spadku prędkości łącza też nie ma. Czasami ściągam po pare giga i wszystko jest OK. Schemat kabla tak jak na moim rysunku:
http://s30.postimg.org/sqxobt0pt/polaczenie.jpg
Kabel zasilający modem (5V i GND) proponuje zrobić krótki, i zasilacz podpiąć w miejscu gdzie będzie leżeć modem.

4 (edytowany przez build000 2015-05-25 16:24:18)

No dlatego napisałem głównie o kablu zasilającym - jeżeli chodzi o kabel USB to faktycznie jego długość  ma znacznie mniejszy wpływ na całokształt przy stosowaniu niezależnego zasilania (hub czy odrębny zasilacz) - aczkolwiek przy 4 metrach może się coś knocić.
Skoro jeszcze nie masz problemów to trzeba się w sumie cieszyć...szczególnie, że tak proste przepięcie kabli nie gwarantuje synchronizacji fazy (no jak gniazdka z tego samego obwodu 230 V to faktycznie nie ma to znaczenia, o ile napięcie stałe +5 V jest wyprostowane dwupołówkowo - nadal autor tematu nie napisał jaki ma właściwie ten zasilacz) oraz brak odpowiedniej filtracji...pływającej masy, i.t.d. wink

5

Dzięki za odpowiedzi. Do nadajnika 3G mam 2,5 kilometra, zero przeszkód po drodze, ale jak testowałem to modem był z drugiej części domu. Do nadajnika z LTE mam 6,25 km, kilka drzew po drodze, nadajnik jest niżej położony względem domu, jak tylko dojdzie do mnie antena to spróbuje wycelować w nadajnik z LTE.
Z 4 metrowego kabla mogę zrezygnować, jest możliwość podłączenia modemu prawie bezpośrednio pod router. Myślałem o zrobieniu czegoś takiego:

http://i61.tinypic.com/wlg6p.png

Tylko właśnie zastanawiam się czy to poprawi jakość połączenia.

6

Niekoniecznie. Były przypadki kiedy modem podłączony bezpośrednio do routera powodował problemy z transferem. Pomagało właśnie oddalenie go od routera.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

PS. Masę (czarny) masz połączyć ze sobą. Czerwony - zasilanie już nie.

8

Na moje to śmiało możesz spróbować i sprawdzić efekty. Bądź tylko pewien, że wszystko dobrze podłączasz i tyle.

9

Jak tylko dostanę zasilacz i kabel USB to przetestuję wszystkie opcje (z kablem, bez kabla, z zasilaczem itd.) i dam znać.
Cezary mógłbyś spojrzeć czy schemat teraz jest dobry:

http://i59.tinypic.com/16s65t.png

10

Jest identyczny z tym z postu 3.

11

To co zmieniłem zaznaczyłem żółtym kolorem
http://i58.tinypic.com/13z4io8.png

12

No wiemy, wiemy.

13 (edytowany przez build000 2015-05-25 20:10:01)

Krótko mówiąc + zasilania (czerwony) ma być tylko miedzy modemem a zasilaczem - najprościej go właśnie przeciąć w miejscu gdzie leci do routera. Jeżeli to ten zasilacz co z obrazków możesz spodziewać się problemów - to wygląda jak zwykła ładowarka impulsowa do telefonu z półokresową stabilizacją - problemy może mieć router po kablach sygnałowych USB (D- , D+) - dla modemu nie powinno to jednak stanowić dużego problemu - pewno ma sam swój stabilizator. Jest też kwestia jak w praktyce będzie siał do masy te tętnienia powstałe na skutek jego metody działania - WNDR3600 od strony sekcji zasilania to jednak nie jest szczyt osiągnięć technologicznych.

14

Ok, to już wiem o co chodzi. build000 ten zasilacz z grafiki użyłem tylko podglądowo, aczkolwiek ten z allegro mimo że opisany jako "zasilacz do huba" wygląda podobnie jak ładowarka do telefonu.

15 (edytowany przez build000 2015-05-25 20:33:29)

I wewnątrz może właśnie tym faktycznie być - trzeba uważać - wiadomo: aledrogo/wszystko grane wink

16 (edytowany przez pepe2k 2016-04-12 11:31:31)

tom3636 napisał/a:

Witam

Temat trochę stary, ale odświeżę

Podaję linka do mojego sposobu na dodatkowe zasilanie: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=11&t=45152
Koledzy z tamtego forum ostro mnie zjechali, że nie przeciąłem jednej ścieżki na płycie. Wg mnie to nie jest potrzebne. W osteczności można zastosować mój pomysł i wpiąć się w czerwoną żyłę na kablu USB zamiast podpinać zasilacz. W ten sposób mamy proste i tanie rozwiązanie likwidujące problem hubów, zasilaczy i plątaniny kabli.

No i zjechali Cię nie bez powodu. To, co zrobiłeś jest błędem.

17

A nie prościej użyć Kabel Y USB i jeden koniec (ten napięciowy czerwony) wpiąć do zasilacza w wyjściem USB ?

WDR4300 + Huawei e3272 + Asus RT-AC56U (AP mode)

18

proponuję nie wycinać wtyczki od zasilacza tylko do usb dolutować  gniazdo, te wspaniałe zasilacze 5v 2A lubią często padać, a jak instalacja ma pracować 24/7, to tym bardziej.