1

Temat: Gargoyle i zmiana nazwy montowanego nośnika USB

Mam podłączone 2 nośniki USB do routera i są montowane pod nazwą "sda" i "sdb". Zamieniłem nośnik montowany jako "sdb" na większy jednak jest on teraz montowany jako "sdc" a koniecznie potrzebuję aby się montował jako "sdb".

Jak usunąć informację o poprzednim nośniku tak aby nowy nośnik zamontował się jako kolejny czyli "sdb"

WNDR 4300, WT3020F, TL-WR842NDV2 i MR3420V2 RamMOD FlashMOD U-Boot + Hilink E3372s + RTL2832u + IT9135v02 + HDD + VOIP + Gargoyle PL 1.10.0.1 by Obsy

2

Odp: Gargoyle i zmiana nazwy montowanego nośnika USB

Nie, montowane są przez uuid i to ich masz używać. Nazwy tworzą się przy okazji jako dowiązania katalogów z uuid używaj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez zbynex 2015-05-25 10:42:45)

Cezary nie do końca rozumiem o czym piszesz. Albo ja nie do końca opisałem problem.
Koniecznie potrzebuję zmienić montowanie dysku pod nazwą "sdc" na "sdb" którego to nie ma i nie będzie w systemie.
potrzebuję takiej kombinacji ponieważ w sieci jest kilkanaście komputerów które mają podmontowany dysk jako "sdb" z dostępem po ftp i samba a nie mam do wszystkich dostępu aby pozmieniać.

Jak możesz to opisz jak zrobić aby nowy dysk montował się pod nazwą jako "sdb" a nie "sdc"

WNDR 4300, WT3020F, TL-WR842NDV2 i MR3420V2 RamMOD FlashMOD U-Boot + Hilink E3372s + RTL2832u + IT9135v02 + HDD + VOIP + Gargoyle PL 1.10.0.1 by Obsy

4

sdb to tylko nazwa zasobu. Nazwa. W konfigu samby podawaj jako ścieżkę uuid danego dysku.

Żeby zawsze montowało się pod nazwą sdb musisz montować ręcznie przez... uuid w fstabie. Co i tak na jedno wychodzi, ale przestanie go widzieć plugin usb-storage.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.