Temat: Nie działa przekierowanie portów

Z VPNem już wygrałem, ale teraz mam problem z przekierowaniem portów na MR3420 V1 (najnowszy Gargoyle). Zmodyfikowałem bratu powyższy sprzęt z fabrycznego firmware na Gargoyla i jak w temacie. Albo coś mi umknęło, albo przekierowanie portów nie działa. Poprzednio przy takich samych ustawieniach urządzenie było widoczne z zewnątrz, teraz nie jest. Zmiana firmware z fabrycznego na Gargoyla spowodowała brak możliwości dostania się do niego z zewnątrz, wewnątrz sieci jest nadal widoczne.  Proszę o pomoc.

2

Odp: Nie działa przekierowanie portów

Klasyka: "wsiadłem do samochodu i nie chce jechać". Nie napisałeś co zrobiłeś, jak zrobiłeś itd. Samo "nie działa" kompletnie nic nie mówi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez maryjan1 2015-05-22 23:03:39)

Nie za bardzo jest o czym pisać.
1. Wszystko działa. Urządzenie ma przekierowane porty i jest widoczne z zewnątrz sieci. MR3420, oryginalne firmware.
2. Zmieniam firmware na Gargoyla.
3. Przekierowuję porty w ten sam sposób w ustawieniach firewalla Gargoyla.
4. Reset obu urządzeń. Sprawdzenie zapisanych przekierowań. Urządzenie przestaje być widoczne poza siecią wewnętrzną.
5. Wnioski - przekierowanie portów nie działa z jakiegoś powodu.

Połączenie WAN nie jest chyba istotne, bo się nie zmieniło. Numer przekierowanego portu również. Nie wiem co jeszcze mógłbym dodać. Chyba tyle, że z zewnątrz łączę się z urządzeniem po IP a nie po nazwie, więc problem z DNS odpada. Firewall na PC wyłączony, z Androida urządzenie również nie jest widoczne.

4

Może pokazał byś w końcu co i jak ustawiłeś? Pisałem już, "nie działa" w żaden sposób nie pomaga w diagnozie problemu.

5

Problem rozwiązany. Coś było nie tak z firmware routera. Nie wiem, czy jest możliwe, żeby zflashował się niepoprawnie, ale na to wygląda. Oprócz tego, że nie działało przekierowanie portów, to co kilka kliknięć w menu, samoczynnie wchodził na stronę logowania i trzeba było się logować od nowa. Ponowne wrzucenie firmware rozwiązało obydwa  problemy.

6

Nie miałeś czasu na routerze ustawionego.