26

Odp: Jaki darmowy dyn dns?

Czy ktos moze zamiescic filmik z ustawieniem tego wszystkiego od podstaw, oczywiscie na jakims tymczasowym koncie? Moze po prostu czegos nie zrobilem...

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

27

Z tego co widze w tutorialach, trzeba miec swoja domene, zalozona na zupelnie innych serwisach. Moze o to chodzi?

28

To gdzie w końcu chcesz założyć konto i ustawić darmową subdomenę ?

29

Chcialbym po prostu wejsc na moj router po stalym IP. Moze to byc przez nazwe, moze byc przez jakis posredni IP, byle staly.

30 (edytowany przez build000 2015-05-21 09:57:10)

Tak tylko zapytam pro forma - Twój operator nie blokuje czasem portów na tym dynamicznym IP ? - jak tak to na nic Ci subdomeny - i tak nie wleziesz.
Poza tym musisz niestety jak każdy - znaleźć trochę czasu i chęci aby to ogarnąć samemu. Praktycznie w temacie afraid.org masz już wszystko co ważne opisane w tym temacie.

31

Zapytalem, nie blokuja niczego. Chyba bede musial poszukac innej alternatywy. Moze macie jakis pomysl?

32

Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że u innych działa a u Ciebie nie (jeżeli mowa o afraid.org) - po prostu zrób to dobrze i zadziała.
wink

33 (edytowany przez smereka 2017-05-30 11:36:09)

Mam problem z afraid.org Czy ktoś z Was ma tam więcej niż jedną subdomenę? Mam 3 routery z publicznymi dynamicznymi adresami postawione na openwrt i chciałbym aby każdy z nich miał skonfigurowane ddns. Stworzyłem na jendym loginie 3 subdomeny z końcówką strangled.net Problem jest taki, każdy router podczas aktualizacji IP od razu narzuca jeden IP na wszystkie subdomeny. Potem kolejny router się synchronizuje i wtedy on narzuca IP na wszystkie dubdomeny. Albo ja coś źle robię albo jest jakiś bug lub czegoś nie rozumiem. Podpowie ktoś?

Próbowałem różnych sposobów direct url user password tokeny i nic. Jak jest jeden router działa jak złoto idealnie. Ale jak już są 3 to nie idzie zrobić tak aby każda subdomena miała aktualizowany swój adres IP przydzielony do danego routera.

34

W aktualizacji adresów podajesz te trzy różne subdomeny oczywiście?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

35

Tak. Każdy router ma swoją subdomenę

36 (edytowany przez smereka 2017-05-30 11:54:03)

Obsy a napisz mi proszę jak by wyglądała konfiguracja np. dla dwóch subdomen dla routerów jeden z Twoją gargoylą a drugi z Twoim luci lede. Dzięki. Może gdzieś robią jakiś banalny błąd.

pierwsza to np 1.strangled.net z druga to 2.strangled.net

37

Ich konfigurację masz opisaną tutaj: http://freedns.afraid.org/scripts/freedns.clients.php

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

38

Dobra dla potomnych. Na afraid.org w zakładce Dynamic DNS na dole jest taka opcja "Link updates of the same IP together?"

Ta opcja musi być na off wówczas każdy router synchronizuje się samodzielnie. Przez przypadek musiałem chyba kiedyś wcisnąć.