Temat: TL-WR1043ND V2 - Dobór modemu LTE.
Poszukuję sprawdzonego modemu LTE działającego z routerem TP-Link TL-WR1043ND v2 pod Gargoyle. Ma ktoś doświadczenie w tej kwestii i może polecić jakiś model ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TL-WR1043ND V2 - Dobór modemu LTE.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Poszukuję sprawdzonego modemu LTE działającego z routerem TP-Link TL-WR1043ND v2 pod Gargoyle. Ma ktoś doświadczenie w tej kwestii i może polecić jakiś model ?
Huawei E3372 hilink.
Wszystkie działające pod Gargoyle będą też działać na tym routerze. Najczęściej teraz wybierane to E3372 w wersji HiLink oraz E398 (trudniejszy do zdobycia, bo nieprodukowany).
Korzysta ktoś z takiego zestawu (TL-WR1043ND v2 + E3372)? Aktywny hub wymagany, czy nie koniecznie (odległość od nadajnika około 400 metrów) ?
Więc z dużą dozą prawdopodobieństwa pewno hub nie będzie potrzebny - dużo zależy jak szybki masz necik (w praktyce jaki operator komórkowy) - te 35-55 Mb/s na downlink possie spokojnie - na uplink dochodzi u mnie w porywach do 29 Mb/s - krótko mówiąc daje radę z torkami (bez huba). Z drugiej strony TP-Linki (ja testuję/używam na Netgear WNDR4300 - odległość od najbliższego BTS ok. 200 m, zawsze łączy na LTE - operator Orange) zawsze mają kiepawe USB, więc hub (aktywny rzecz jasna), tak czy inaczej, docelowo się przyda.
Napisałem to abyś miał ewentualnie "coś" do porównania w swoich "przemyśleniach zakupowych" odnośnie E3372 Hilink i huba (jak jeszcze nie masz)... ![]()
EDIT:
Dodam tylko, że wspomniany modem (oczywiście soft w nim trzeba wymienić - to bez 2-óch zdań) nawet przy dużym zasysie i stosunkowo sporym "ociepleniu" jeszcze ani razu nie doprowadził do wysypu obsługi usb/restartu modemu/restartu routera/błędów zapisu na karcie uSD wpiętej w modem/i.t.d. (mogę się tylko domyślać, że po podpięciu aktywnego huba parametry transferu na pewno by wzrosły - osobiście nie jest mi to potrzebne, więc nie używam huba). Dla porównania w kompie DL dociskał do ok. 75 Mb/s - bez zewnętrznych anten. Także powinno to wszystko razem coś Ci pokazać i uzmysłowić w temacie tego sprzęciorka. Dla informacji ogólnej dodam, że jadę nieustannie na trunku z Luci.
Operator to Play. Praktycznie jestem już zdecydowany na Huawei E3372 w wersji Hilink. Początkowo przetestuję bez huba.
Co do samego oprogramowania modemu, to o jakim sofcie mówisz? Ten wgrany fabrycznie, czy przez operatora jest nie kompatybilny ?
Ten co masz w modemie wystarczy.
Operator to Play. Praktycznie jestem już zdecydowany na Huawei E3372 w wersji Hilink. Początkowo przetestuję bez huba.
Co do samego oprogramowania modemu, to o jakim sofcie mówisz? Ten wgrany fabrycznie, czy przez operatora jest nie kompatybilny ?
Niekoniecznie wystarczy jak pisze Cezary - zależy co chcesz widzieć w gui (oraz jakie chcesz mieć inne funkcjonalności) tego modemu oraz po ponad tygodniu testów mogę to osobiście potwierdzić, że od innego softu zależy też prędkość neciku na tym modemie. Poczytaj wątki na tym forum o nim oraz odwiedź koniecznie forum bez-kabli. Do zwykłego używania styknie co oferują operatorzy - jednakże nie jest to zawsze optymalnie spasowane i zależy jak Ci to z daną wersją openwrt będzie gadać.
Witam!
WR1043ND V1 + Huawei E3372 PLAY LTE bez hilinka. W routerku najnowszy Gargoyle. Jak ugryźć to aby ruszył modem. Prosiłby o odpowiedz, bo widzę że z hilinkiem nie było by prolemu. W połączeniu kablowym na WAN oprucz ustawienia domyślnego mam tylko wwan0.
Pozdrawiam i dziękuję.
Zwykłe 3g, żaden ndis. Na ndisie nie ruszy w gargoyle. W zależności od tego co na nim masz może być potrzebna wymiana firmware lub odpowiednie ustawienie interfejsów w modemie.
Przerobić na HiLink, na prawdę mniej z tym kłopotu i wydajność większa.
A można wiedzieć jak to zrobić, przerobić na Hilinka. Cezary miał racje tyko 3G się uruchomiło.
Mam jeszcze pytanie. W statusie Gargoyle siłe sygnału modemu pokazuje mi -97, czy jak bym dokupił jakąś antenkę zew. do tego modemu poprawił by się znacznie sygnał. Teraz jest porażka upload i download na testach pokazuje 1mb.
Idź na forum bez-kabli.pl znajdziesz linki do softu.
Jeszcze jedno pytanie odnośnie modemu. Od jakiego operatora najlepiej kupić E3372? Ma to większe znaczenie? Wyczytałem, że w T-Mobile nie było Hilinków, także pozostaje praktycznie Plus i Play oraz modele z sieci zagranicznych dostępne na allegro.
Sprzętowo każdy z tych modemów jest jednakowy, a różnią się jedynie oprogramowaniem, które można dowolnie zmieniać ?
Nie ma znaczenia, chyba że znajdziesz jakiś z dziwnej sieci, która działa na innych pasmach częstotliwości. Wróć, czyli polskie kupuj inne uważaj.
Kupić gdzie popadnie (zawsze można wgrać dowolny soft - najlepiej Hilink - ja np. nabyłem z sieci LMT - chyba Litwa) - ale używać to na Orange (w nocy jedziesz po całości - żadnych ograniczeń, cięć, i.t.d., jak np. w PLAY) lub Plus (tu nieco gorzej z przycinaniem - zła polityka firmy).
Witam, czy modem Alcatel Onetouch L850V bedzie dzialal z TL-WR1043ND.
Ponoć tak.
Czy możecie mi wskazać instrukcję przełączenia routera TL-WR1043ND abym internet czerpał poprzez modem usb LTE ?
A pod samym nosem masz: http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoyle3g http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=7236
A jak z większymi odległościami od BTSa? Potrzebny tu już hub aktywny?
Tak.
Witam, czy modem Alcatel Onetouch L850V bedzie dzialal z TL-WR1043ND.
Chciałbym ten modem wykorzystać do połączenia LTE, czy muszę mu zmieniać tryb ?
[1337257.970000] usb 1-1.2: new full-speed USB device number 12 using ehci-platform
[1337258.100000] usb 1-1.2: not running at top speed; connect to a high speed hub
[1337258.140000] scsi4 : usb-storage 1-1.2:1.0
[1337259.140000] usb 1-1.2: USB disconnect, device number 12
[1337259.470000] usb 1-1.2: new full-speed USB device number 13 using ehci-platform
[1337259.600000] usb 1-1.2: not running at top speed; connect to a high speed hub
[1337259.650000] rndis_host 1-1.2:1.0: usb0: register 'rndis_host' at usb-ehci-platform-1.2, RNDIS device, 36:98:1d:48:c4:32
[1337259.670000] scsi5 : usb-storage 1-1.2:1.2
[1337260.670000] scsi 5:0:0:0: Direct-Access ONETOUCH ESTORIL 2.31 PQ: 0 ANSI: 2
[1337260.700000] sd 5:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable disk
Nie, masz rndisa.
Czy moge iść wg tych komend ?
# opkg install kmod-usb-net-rndis
# uci del network.wan
# uci set network.wan=interface
# uci set network.wan.proto=dhcp
# uci set network.wan.ifname=usb0
# uci commit network
# reboot
Czyli sekcja wan powinna wyglądać następująco:
config 'interface' 'wan'
option 'proto' 'dhcp'
option 'ifname' 'usb0'
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TL-WR1043ND V2 - Dobór modemu LTE.
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc