1 (edytowany przez maryjan1 2015-05-14 13:50:53)

Temat: Open VPN a otoczenie sieciowe

Kolejne pytanie z dziedziny konfiguracji. Ustawienia:

Internet przez VDSL i router FritzBoxa 192.168.1.X
W sieci domowej WR710n - Gargoyle z serwerem Open VPN 192.168.2.X (UDP 443, porty z Fritza przekierowane)
Klient VPN - router WR703n, Gargoyle,  192.168.3.X, dostęp do internetu przez 3G

Terminal z XPkiem podłączonym do klienta OpenVPN na WR703n . Dostęp do urządzeń w sieci domowej przez www jest, ale brak otoczenia sieciowego i możliwości zmapowania dysku sieciowego. Firewall na XP wyłączony, antywirus również.

Jakieś sugestie?

Edit: To coś z konfiguracją Windowsa, bo tablet na androidzie połączony przez WiFi do tego samego klienta OpenVPN w routerku WR703n pozwala na dostęp do dysków sieciowych (Samba) za pomocą apki File Expert.

2

Odp: Open VPN a otoczenie sieciowe

Po ip (\\192.168.1.x) możesz się dostać do zasobu? Maszynka się w ogóle pinguje przez tunel?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

pinguje się i mogę wejść przez ip. Wobec tego nie ma tragedii. Pewnie coś z dns w windowsie

4

Odświeżę lekko temat, żeby nie opisywać od nowa konfiguracji. Dotychczas wszystko działało bez problemu i przez 3G i na paru Hot Spotach. Jednak właśnie odwiedziłem brata, który ma internet z osiedlowej WiFi, coś na 5GHz, router w antenie, sygnał wychodzi z niej od razu RJ-ką na nieprzerobionego TP-Linka. I tutaj mam problem. Gargoyle łączy się bez problemu z TP-Linkiem w moim domu, mogę wejść na jego interfejs przez www, ale niestety druga sieć (główna, do której wchodziłem przez TP-Linka) jest niedostępna.

Jako ciekawostkę dodam, że mój główny router VDSL - Fritz tez ma możliwość zestawienie VPNa, ale trzeba używać aplikacji Fritzboxa, bo soft nie jest typu open source. Tutaj też połączenie jest zestawiane, ale brak jest dostępu do interfejsu www Fritza i oczywiście do jego sieci. Nie za bardzo wiem, co siedzi w tej osiedlowej WiFi, czy jest możliwe, że blokowane jest VPN Pass Through, pomimo, że połączenie jest zestawione?

5

Wszystko możliwe smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.