851

Odp: Witam - kilka pytań początkującego

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale podałem polecenie mount i takie coś

root@Gargoyle:~# mount
rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on /rom type squashfs (ro,relatime)
proc on /proc type proc (rw,noatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noatime)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime,size=14580k)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,noatime,size=512k,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noatime,mode=600)
/dev/sda1 on /overlay type ext4 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)
overlayfs:/overlay on / type overlayfs (rw,relatime,lowerdir=/,upperdir=/overlay)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
none on /proc/bus/usb type usbfs (rw,relatime)
/dev/sdb1 on /tmp/usb_mount/6c38e079-6024-490e-8611-434d08384342 type ext4 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)
nfsd on /proc/fs/nfsd type nfsd (rw,relatime)
/dev/sdb1 on /tmp/share_home/anonymous/share_1 type ext4 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)
root@Gargoyle:~#

Dodam że użytkownik fido odnosi się też do całego dysku tak jak anonimowy i do tej pory działało bez problemu. W otoczeniu sieciowym w widowsie działa bez problemu podaję użytkownika i pliki widzę jedynie prze ftp jest kupa.

852

Bo nie montuje tego zasobu. Usuń ftp z tego zasobu, zapisz  i dodaj jeszcze raz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

853

Jak ?
Dla próby stworzyłem nowego użytkownika i on też nie ma dostępu do plików przez ftp.

854

W gui tak jak dodawałeś zasób. Działało to musi i teraz, chyba że coś zepsułeś w systemie.

PS. pokaż jeszcze uci show share_users

855 (edytowany przez fido 2015-05-05 19:47:14)

root@Gargoyle:~# uci show share_users
share_users.fido=user
share_users.fido.password_salt=zZJ8PPrEfYWruSATm3K5W
share_users.fido.password_sha1=ba308f1588eb710061ebd8970dd3d101077b20c0
root@Gargoyle:~#

Ale i tak coś namieszałem bo już nawet jako anonimowy plików nie widzi nawet dlna nie ma może się coś z dyskiem dzieje nie wiem, bo jakoś żadnych plików teraz nie widzę i wolna przestrzeń się zwiększyła teraz mi pozostaje poszukać jakiegoś sposobu na odzyskanie plików, masz może jakiś sprawdzony sposób.

856

Dysk i obudowa zmienione na nowo stworzony użytkownik i ja na razie działa. Pliki z starego dysku częściowo odzyskane.

Czy można jakoś w gargoyle lub inny sposób ustawić żeby dysk po jakimś czasie się wyłączył przeszedł w stan czuwania bo wydaje mi się że talerze cały czas pracują i dysk się grzeje i w nocy trochę wkurza.

857

To co nikt nie jest w stanie mi pomóc z tym dyskiem żeby cały czas nie pracował, czy nie ma takiej możliwości ?

858

Jest, masz gui plugin hd-idle do dysków.

859

Nie miałem zainstalowanego jak go zainstalowałem to nie mam możliwości wybrania żadnego dysku żeby ustawić opcje.

860

A masz extroota lub ręcznie montujesz ten dysk?

861

Mam pod USB podpiętego huba i do niego pendriva z extrootem i zwykły dysk 80GB w kieszeni sformatowany poprzez gui w gargoyle na na partycje ext i może tu jest problem gdyż podczas formatowanie w gui jest opcja żeby procentowa wybrać podział dysku na Swap i przestrzeń danych.

862

plugin hd-idle wyświetla to co plugin usb-mount zamontował samodzielnie.

863 (edytowany przez fido 2015-05-18 09:44:28)

No to ja już nie wiem dlaczego u mnie nie wyświetla skoro dysk jest zamontowany i widoczny w sieci. Czy podczas formatowania dysku mogę zaznaczyć żeby swap było 0% ?

864

To nie używaj pluginu tylko zrób to z konsoli. Metody usypiania dysku masz na eko.one.pl.

PS. Jak masz na nim swap to go nie uśpisz.

865

No właśnie chyba jest swap bo przy formatowaniu z gui nie zrobiłem swap 0% oczywiście jak tak mogę zrobić ?

866

Sformatowałem dysk zaznaczając swap 0% ustawiłem w pluginie do dysku ze ma się wyłączyć po 2 min oczywiście nie zadziałało i teraz nawet do gargoyle się nie mogę zalogować jaki i do routera prze pytty i winscp coś się wysypało.

867

Jak się ma sprawa usypania dysku i ustawienia dlan czy to nie będzie kolidowało, jak będzie ustawione usypianie i w dlan będzie ustawione skanowanie to czy dysk będzie się usypiał czy nie ?

868

Może i się uśpi, ale obudzi zaraz jak jakiś proces będzie coś chciał od niego (dlna...)

869

Jak najlepiej ustawić czas uśpienia i czas skanowani dlan żeby to miało ręce i nogi żeby się usypiał a zarazem dlna działało bez problemu.

870

Może uruchamiaj dlna kiedy potrzebujesz zamiast tego że chodzi cały czas?

871

A jak uruchamiać ?
Tak coś jest nie tak bo wczoraj w nocy ustawiłem usypianie dysku i się wyłączył ale dziś rano nawet do gargoyle nie mogę się zalogować podaję hasło i czeka na komunikacie proszę czekać trwa wprowadzanie zmian. Już sam nie wiem

872

Ręcznie? Po naciśnieciu guzika? Automatycznie o 8 rano? Jak chcesz.

873 (edytowany przez fido 2015-05-20 10:03:10)

A może powiedzieć jak to zrobić bo jakoś w gui tego nie widzę a chodzi mi o córkę ja nie ma nikogo w domu to żeby mogła sobie pooglądać.

A nie wiesz dlaczego tak się dzieję że po uśpieniu nie mogę się zalogować do gargoyle ? Pomaga reboot.
Nawet przez putty do końca się nie ładuje.

874

Nie wiem, nie konfigurowałem twojego routera.

/etc/init.d/minidlna stop
/etc/init.d/minidlna start

W gui w usługach to jest, pod przyciskiem - patrz opis na eko.one.pl, cron - tak samo.

875

A już wiem gdzie ale ze mnie łoś.

Konfigurację przeprowadziłem wg. opisu z forum. Może ten pendrive co na nim jest extroot jakoś się nie wyrabia po uśpieniu dysku.