1

Temat: Dobór routera do OpenWRT

Cześć wszystkim!

Szukam w nowoczesnego routera do współpracy z alternatywnym oprogramowaniem, najlepiej OpenWRT.

Warunki działania:
1. Domek jednorodzinny z dwoma kondygnacjami. Ruter ma miejsce w centrum na parterze, na piętrze w podobnym miejscu znajduje się exteder TL-WA850RE.
2. Z sieci korzystają trzy komputery stacjonarne, dwa laptopy, NAS, komórki i tablet. Standardy wifi G i N 2.4ghz. Rzadko kiedy użytkowane wszystko naraz. W przyszłości może HTPC.
3. Łącze adsl, z tego co rozumiem zewnętrzny modem będzie konieczny.

Zastosowanie poza standardem:
-SSH
-DDNS
-OpenVPN z zewnątrz do sieci domowej
-WoL dla NASa
-Kontrola pasma

Pożadane cechy rutera:
-Jak najlepsze wsparcie OpenWRT
-Lan 1gbit (must have!)
-Dobre parametry sprzętowe, CPU+RAM+Flash
-Najlepiej zewnętrzne anteny 2.4ghz, tak aby można je było podmienić w razie potrzeby na mocniejsze

Cena ma drugorzędne znaczenie, ale nie chciałbym wydać więcej jak 500zł. Chcę kupić sprzęt na lata, dobrej jakości, nie będę miał mu też za złe, jak będzie wspierał standard ac. Ważne są dla mnie prędkości osiągane z NASem, w przyszłości może też mieć miejsce streaming video.

2

Odp: Dobór routera do OpenWRT

W tej cenie do takiego wykorzystania/obciążenia/dobrej jakości sygnału wifi w każdym zakątku chałupy/i.t.d. to będzie raczej ciężko.
Jak Cię stać strzel sobie Netgear R7500 (R8000), posadź na nim tomato od Shibby i będzie git... wink

3

Nie wiem czy R7500 to nie będzie lekki overkill. Na razie nie mam żadnego urządzenia ac. W przyszłości będzie na pewno, ale przeznaczanie dwukrotności obecnego budżetu z tego względu jest dla mnie przesadą.

Obecnie sieć domowa działa na starym tp-linku z anteną 8dbi i wspomnianym ekstenderze, z większych problemów jest tylko bardzo niska prędkość transferu między komputerami w sieci, zasięg jest ok.

Są inne propozycje? smile

4

Może Archer C7 v2 albo opisywany na forum ZyXEL NBG6716

5

ZyXEL bardzo fajny ale koledze zależy na zewnętrznych antenach. Chociaż z drugiej strony jak gwarancja niepotrzebna to zawsze anteny można dołożyć ( miejsca jest wystarczająco dużo ).

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

6

Apropo rozbudowy o anteny
to jak proponujecie rozmieścić anteny w przypadku zyxela w opcji 6 anten
a gdyby chcieć dodać 3 anteny dla 2.4 GHz do Archera?

7

Z tego co wiem to anteny są chyba dwupasmowe trzy zewnętrzne odkręcane i trzy wewnętrzne.

8

simono napisał/a:

Z tego co wiem to anteny są chyba dwupasmowe trzy zewnętrzne odkręcane i trzy wewnętrzne.

wewnętrzne są dla 2.4GHz a zewnętrzne dla 5GHz

9

Dzięki za odzew! Archerem C7 sam się wcześniej interesowałem, tylko problem właśnie widzę w antenach wewnętrznych - jednak niemal wszystkie sprzęty u mnie korzystają obecnie z 2.4 ghz, i na tym paśmie bardziej mi zależy.

Są jakieś perspektywy na alternatywne oprogramowanie dla Archera D7? O ile mi wiadomo, on posiada dwupasmowe anteny.

10

Nie ma jeszcze.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

11

puchatek2 napisał/a:
simono napisał/a:

wewnętrzne są dla 2.4GHz a zewnętrzne dla 5GHz

Jeśli faktycznie tak jest to zasięg na 2.4GHz jest ok ale 5GHz u mnie bynajmniej jest taki sobie (ciekawe jakie anteny mogłyby go poprawić).

12

Jako, że priorytetem są dla mnie urządzenia 2.4Ghz, skłaniam się ku WDR4300 z możliwością wymiany anten 2.4.

Jak wasze doświadczenia z tym routerem? To dobry wybór?

13

Przecież WDR4300 ma bardzo kiepskie anteny dwuzakresowe. W dodatku ma tylko 8MB flash, a chyba na tym też Ci zależało. Kup ZyXEL'a, dołóż anteny i będziesz miał bardzo dobry sprzęt z dużą ilością ram i flash.

14

Ten ZyXEL wygląda bardzo kusząco. Rozumiem, że złącza u.fl są na laminacie wewnątrz obudowy i trzeba je wyprowadzić na zewnątrz?

15

Dokładnie tak. Jak byś poszukał to byś znalazł zdjęcia. Graffy robił i wstawiał - http://imgur.com/a/3k9zT/all

16

Ponieważ ten zyxel jest również w moim obszarze zainteresowań
to co polecacie w przypadku hardware modu antenowego?
3 szt anten dwu zakresowych czy 6szt (3 per zakres)

17

Wszystko czego potrzebujesz posiada Mikrotik w swoim RouterOS. Np taki RB951G-2HnD.

18 (edytowany przez szydl0 2015-05-22 19:44:14)

Dzięki za pomocne rady, ostatecznie zdecydowałem się na kupno RT-N18U z zamiarem postawienia Tomato by Shibby.

Zadecydowały:

-Zewnętrzne, odkręcalne anteny 2.4ghz w standardzie
-Dobra specyfkacja sprzętowa
-Przyzwoity wygląd
-Niska cena