1

Temat: Open DNS dla kilku adresów ip

Koledzy jak w temacie czy da się ustawić na routerze korzystanie z OpenDNS dla kilku adresów (bądź zakresu) ze swojej sieci? Pozostałe adresy chciałbym aby korzystały z dns dostawcy bez filtrowania bądź odwrotnie zakres adresów wyłączony z korzystania OpenDNS który jest ustawiony jako serwery DNS na routerze.

2

Odp: Open DNS dla kilku adresów ip

Jak wyznaczysz różne trasy dla każdego urządzenia (i stworzysz ich wirtualną mnogość) i zmienisz zones to pewno się da.

3

Przez przekierowanie dla tych adresów dnsów na opendns.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4 (edytowany przez simono 2015-05-13 06:56:48)

No tak ale jak to zrobić?
Bądź w sumie wolałbym chyba dla zakresu powiedzmy 10 ip nie używać OpenDNS a cała reszta żeby przez niego szła.

5

Zwykłym iptables i przekierowaniem, przed chwilą tu był wątek o tym. Albo domyślnie na opendns działaj a dla tych 10 przełącz, albo odwrotnie, jak wolisz.

6

Jakby co to zrobiłem tą metodą dla 5 adresów w swojej sieci https://nicolas314.wordpress.com/2014/1 … d-opendns/ i działa. Wolałbym jednak chyba na zakres np od 192.168.1.110 w górę w moim przypadku. Czy się da tą metodą co podałem, pewnie się da jeśli nie trzeba wpisywać MAC adresów?

7

Chyba nie bo nie jak w dnsmasq zrobić to dla zakresu adresów. Konkretny adres/mac się podaje. Nie wiem, trzeba by do dokumentacji zerknąć.

8

Czy jest jakaś dobra alternatywa dla OpenDNS posiadająca historię odwiedzonych stron i filtrowanie?