26

Odp: Przekierowanie zapytań dns na lokalny serwer

build000 napisał/a:

Co do reszty to niewiele Ci podpowiem, bo korzystam z trunka (CC) i np. ja muszę dawać "sleep 5" w /etc/init.d/dnscrypt-proxy, bo inaczej nikt nie ma internetu oprócz 127.0.0.1 na routerze.

A weź sobie przepisz START=55 . Tam chyba było domyślnie 50 i u mnie też zwyczajnie dnscrypt nie chciał działać. Przepisałem to na 55 i po wygenerowaniu nowych dowiązań wszystko działa jak trza.

Co do blokowania domen, to router ma cache dns i pierw przydałoby się go opróżnić i dopiero potem próbować.

27 (edytowany przez build000 2015-05-14 23:32:15)

Odp: Przekierowanie zapytań dns na lokalny serwer

Próbowałem - właśnie od tego zaczynałem aż do 99 - i nic. Pomogło dopiero sleep=5. Robię często reinstalacje z *img, więc gdyby miało pomóc opróżnianie cache od razu efekt byłby widoczny - być może kolidują z tym inne zmiany i modyfikacje poczynione przeze mnie wokół tego zagadnienia w całym systemie i globalnie.
Jest jeszcze taka kwestia, że jednak BB to nie trunk i to nie musi wtedy działać tak samo - pewno Cezary musiałby się jakoś do tego odnieść merytorycznie.

EDIT:
No tak - jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach - owszem, zmieniałem opcję START=* ale nie przyszło mi do głowy to co oczywiste (wpadłem na to przez przypadek grzebiąc przy czymś innym w /etc) - najpierw po wyedytowaniu tego pliku trzeba demona wyłączyć z init a potem go włączyć - muszą się zmienić numery w /etc/rc.d - potem restart routera i ... działa (sleep okazał się być niepotrzebny - usunięty).
big_smile
Zupełnie mi to wyleciało z baniaka.