1

Temat: Router na 100 Mb/s

Witam wszystkich

U mojego kolegi zamontowali światłowód. Dostał jakiś router ZTE bez możliwości konfiguracji (ale załatowił sobie DMZ na swój router). Potrzebny mu jest router na miejsce TP-Link WR 1043ND v1 który po WiFi uciągnie 100 Mb/s. Obecny router działa na około ~55 po WiFi (na kablu jest pełne 100). Do TP-Linka wgrane jest Gargoyle (1.6.2.2 jak dobrze pamiętam).

Więc podsumowując:
1. Potrzebny router który po wifi uciągnie te 100 Mb/s;
2. Będzie rozsiewał wifi po mieszkaniu trochę lepiej niż 1043 ND (lepszy zasięg bo 1043 nie spełnia jego oczekiwań);
3. Cena ok 400 zł (może być więcej jeśli ktoś poleci sprzęt spełniający wymagania w 100%)

Nie wiem jaką ona ma karte wifi laptopie. Jak go spotkam to zobacze.

Dzięki za odpowiedzi.

2

Odp: Router na 100 Mb/s

1. Wgraj OpenWrt BB, będzie znacznie szybciej na WiFi.
2. WR1043ND v1 ma bardzo mocne radio, kwestia ustawienia odpowiedniego kanału i maksymalnej mocy.

No i jak zawsze - w komunikacji bezprzewodowej udział biorą dwa urządzenia. Jak karta w laptopie do d..y, to niech kolega nie oczekuje cudów.

3

Byłem u kumpla i dalej lipa. Zacznę od początku. Gdy podłączam się po wifi do ZTE (od dostawcy chyba F660) działa mi na ok 60 Mb/s, po kablu ok 110 Mb/s. TPLink (z Gargoyle AA) po wifi ok 55 Mb/s po kablu ok 80 Mb/s. po zmianie na BB z LUCI po kablu tak jak poprzednio ok 80 Mb/s a po wifi zaskoczenie ok 35 Mb/s. Sieć łączyła się na 300 Mb/s ale osiągi do du.y. Zapadła więc ostateczna decyzja o wymianie routera na nowy, lepszy, kwestia tylko teraz na jaki. Tak jak pisałem w pierwszym poście ok 400 zł i z dobrym zasięgiem. Może ktoś doradzi.

PS. Karta w laptopie to AR5BWB222

4

U mnie po radiu w WNDR 3700v2 idzie 14-16MB/s więc miałbyś zapas.

5

po wifi WNDR 3700v2 i 19 MB/s pociagnie smile
pytanie jak z translacja natu wan-lan

6

Mam to samo łącze, i wydaje mi się ze od tego samego dostawcy smile I 1043nd podczas pobierania większego pliku, po prostu nie wyrabiał i resetował.

7

Witam

A jak w tym WNDR 3700v2 jest z zasięgiem?? Bo widzę że nie ma anten zewnętrznych a dla kumpla zasięg to jedna z ważniejszych cech po prędkości

8

Buffalo AC 1200 WHR-1166D to dobry router?? Czy jest do niego alternatywne oprogramowanie??

9

Netis WF2780 AC1200 DualBand czy Buffalo AC 1200 WHR-1166D który jest lepszy i jak z oprogramowaniem??

10

1166 jest w trunku. Który lepszy to chyba nikt nie odpowie, nie znam nikogo kto używa jednego czy drugiego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.