1 (edytowany przez goldi11 2010-12-23 00:41:11)

Temat: Router dostał adres, ale nie ma neta.

Jest pewnie głupie wytłumaczenie tej sytuacji, ale jakoś nie mogę na nie wpaść.
Otóż: Router dostaje adres z DHCP routera który rozprowadza internet aktualnie w mojej sieci, na interfejs eth0.2. Dostaje bramę, dostaje DNS i wszystko inne. Niestety nie mogę puścić pinga w świat. Może coś z firewallem? System jest nowiuteńki. TTL są ok. Komputer podpięty pod kabel działa bez problemu.

Linksys WRT300n
Asus N18U

2

Odp: Router dostał adres, ale nie ma neta.

Wyniki

ifconfig
route
ping 8.8.8.8

poprosimy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

wszystko fajnie ale:
jaki router ?
jakie oprogramowanie ?
wróżek tu nie ma

4

Tak jak pisałem, system jest funkielnówka, wczoraj nówkę instalowałem z eraseNVRAM. Po podłączeniu pod kabel usługodawcy z PPPoe wszystko ok, ale jako drugi router nie che działać na nowym adresie.
Używam udhcp do pobrania adresu, oczywiście ładnie pobiera. Po wpisaniu ręczeni też nie działa.

Linksys WRT300n
Asus N18U

5

@goldi11: chcesz pomocy podawaj jakieś konkretne dane.

Na tej zasadzie to można powiedzieć że ISP robi Ci na złość. No nic z tego nie można wywnioskować.

6

goldi11 napisał/a:

Tak jak pisałem, system jest funkielnówka, wczoraj nówkę instalowałem z eraseNVRAM. Po podłączeniu pod kabel usługodawcy z PPPoe wszystko ok, ale jako drugi router nie che działać na nowym adresie.
Używam udhcp do pobrania adresu, oczywiście ładnie pobiera. Po wpisaniu ręczeni też nie działa.

Jeżeli jako drugi to może masz na wanie i lanie te same klasy adresowe, tak to nie będzie działać.
Może rzuć jakieś dane bo z tego to trudno się domyślać jak pomóc, np. jakiś ifconfig czy cóś.

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402

7

Właśnie tego się nie dowiemy jak danych nie poda...

8

Dzięki snifer. Tak jak mówiłem, rozwiązanie było głupie. Zapomniałem że lan nie może być w tej samej podsieci co wan.

Pozdro wszystkim.

Linksys WRT300n
Asus N18U