101

Odp: E3372 poszukiwany

Pffff... prawdę mówiąc nie mam pojęcia czemu nie masz ttyUSB0 hmm Ja z linuxem to tak średnio się lubimy wink

A co wypluwa:

ls -l /dev/cu.*
It is I, Leclerc cool

102 (edytowany przez build000 2015-05-08 22:57:32)

Nie ma takiego pliku - dla jasności jeszcze któryś raz z kolei zapodałem Twój skrypt i aby może przybliżyć bardziej co mam w systemie to pokarzę cały /dev : http://wklej.org/id/1706672/ - jak widać /dev/ttyUSB1 zmienił się na 7 - więc to może być ewentualnie pływający /dev/ttyUSB0 - ale i tak nie reaguje na AT - wiadomo - teraz w linuchu dyski i usb skaczą w /dev co kolejne podłączenie/odłączenie.

EDIT: póki co wiadomo co z nowym połączeniem komórkowym i jak się owo połączenie utworzyło:
GSM (ttyUSB2), option1, cdc_ether
Oczywiście to lipa bo działa poprzednie, ale wiadomo przynajmniej który port odpowiada za samo połączenie sieciowe.
lsusb -v też inaczej śpiewa teraz o Huawei: http://wklej.org/id/1706680/

103

hmmm... Jak już mówiłem na linuchu się nie znam, ale z tego co widzę to raczej coś źle wysyłasz te komendy AT. Masz to samo co ten kolo: http://superuser.com/questions/704355/u … ion-denied
ew. spróbuj w ten sposób: http://www.roman10.net/how-to-use-modem … -at-linux/

It is I, Leclerc cool

104 (edytowany przez build000 2015-05-08 23:13:11)

Całkiem możliwe - a tak w ogóle od zabawy z tym od pierwszego przemianowania na zwykły GSM to się działo: http://wklej.org/id/1706682/ I weź człowieku zaskocz, który od czego. Dodałem się do grupy dialout, ale nadal bez efektu - widać Twoje komendy podane w przykładzie na bez-kabli muszą inaczej wyglądać pod linuchem oraz wcale nie wiadomo czy po mimo istnienia portów jest jednak do nich dostęp - cały czas wywala brak dostępu wink

105

No to na temat komend at pod linuxem musi się już ktoś inny wypowiedzieć tongue

It is I, Leclerc cool

106 (edytowany przez build000 2015-05-09 03:20:39)

Tak czy inaczej będę temat drążył, aż nie zakończy się to sukcesem (jak zazwyczaj bywa) big_smile
Spróbuję jeszcze z minicom.
Okazuje się, że modem działa na tym porcie i daje spore echo zdarzeń - także teraz kwestia wykrycia na jaki tty zapodać i jak komendy.
EDIT:
Okazało się póki co (po restart linucha i na nowo zapodaniu skryptu), że jedyny port, który może komunikację AT obsłużyć jakimś wymiernym efektem to jest właśnie /dev/ttyUSB0, czyli dokładnie ten sam port na którym jest komunikacja GSM/sieciowa aktywność i oczywiście nie przyjmuje żadnych komend AT bo "zasoby są zajęte". Pozostałe 5 portów /dev/ttyUSB* przyjmuje komendy nie zgłaszając błędów ale i też nic to nie powoduje w kwestii odblokowania adb/telnet - czyli takie tymczasowe włączenie debug-mode (do czasu wyjęcia modemu ze złącza USB i jego ponownego podłączenia):
1) albo jest niepełne i nie uaktywnia komunikacji AT na właśnie /dev/ttyUSB0 (nadal pracuje modem na cdc_ether, a powinien przecież być cdc_mbim albo cdc_ncm)
2) albo skrypt nie powoduje tego prawidłowego, i do końca, przełączenia w inny tryb, niż karta sieciowa (tu chyba w RAS, bo NDIS wszakże nie działa).

107

Jeżeli to robisz pod normalnym linuksem to wyłącz w systemie networkmanagera bo dobiera się do portów szeregowych w tle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

108 (edytowany przez build000 2015-05-09 12:38:29)

No właśnie zauważyłem - tak się zrósł z tym ubuntu, że zupełnie o nim zapomniałem i problemów jeszcze z czasów gryzienia się z wvdial. Muszę teraz wykombinować jak się po mimo jego nie działania dobrać do konfiguracji interfejsów bo w nowym ubuntu to się potrafi wyzwolić sam jakąś automatyką, odkąd zapanował systemd.
Wybacz Cezary za obcesowe pytanie - jaki linuch najlepiej do tej sztuczki wykorzystać ? - dawno nic nie sadzałem oprócz ubuntu. wink

109 (edytowany przez build000 2015-05-09 14:50:32)

EDIT:
No niestety - brak efektu - może opiszę jak pozbyłem się Network-Manager i spowodowałem, że teraz przyjmuje /dev/ttyUSB0 komendy AT (a przynajmniej się tak wydaje) - może ktoś mnie nakieruje co robię źle:

### odpalam gnome-terminal, czyli kolejną wersję terminala z dostępem do powłoki systemu

sudo systemctl stop NetworkManager.service
sudo systemctl disable NetworkManager.service
sudo reboot
(...)

### oczywiście po restarcie kompa nie ma już automatu do startu sieci więc pozostało zrobić to starym,
### wypróbowanym sposobem w konsoli

sudo ifconfig eth0 up
sudo dhclient eth0
sudo ifconfig eth1 up
sudo dhclient eth1

### jest internet na eth0, a na eth1, czyli na modem, wchodzę standardowym adresem 192.168.8.1 i zapodaję pin
### jest internet na obu interfejsach
### teraz zapodaję wcześniej opisany skrypt, znika interfejs eth1
### więc go ożywiam na nowo - jednocześnie później już nie uaktywniam połączenia sieciowego na eth1
### straciłbym dostęp do /dev/ttyUSB0 - wystarczy, że jest dostęp do 192.168.8.1/jego podstron

sudo dhclient -r eth1
sudo ifconfig eth1 up
sudo dhclient eth1

### ok. jest z powrotem dostęp do modemu i co najważniejsze są dostępne do manipulacji wszystkie porty /dev/tty/USB0-5

sudo echo 'AT^SPWORD="xxxxxxxx"' > /dev/ttyUSB0
sudo echo 'AT^SHELL=2' > /dev/ttyUSB0
sudo echo 'AT^RESET' > /dev/ttyUSB0

### i tu powinienem się spodziewać, że komendy AT zostały przyjęte i powinien być odblokowany adb/telnet

sudo adbd
adb connect 192.168.8.1
* daemon not running. starting it now on port 5037 *
* daemon started successfully *
unable to connect to 192.168.8.1:5555

### nie działa - próbuję więc telnet

telnet 192.168.8.1
Trying 192.168.8.1...
telnet: Unable to connect to remote host: Connection refused

### I koniec starań, operację powtarzam na pozostałych portach - ten sam efekt - nie działa

Czy ktoś jest mi w stanie pomóc i wytłumaczyć jak to zrobić (ewentualnie - o ile ta metoda działa) prawidłowo ?

110

Po shell=2 nie masz włączonego jeszcze adb tongue tylko na bodajze ttyUSB2 powinna się pojawić konsola linuxa. Tak więc otwierasz terminala z podglądem dla ttyUSB2 i wysyłasz na ttyUSB2 uruchomienie (jednorazowe do pierwszego reboota modemu) /sbin/adbd. Dopiero po tej komendzie powinno się odpalić połączenie po ADB (o ile się konsola linuxa odblokowała, bo nie piszesz czy masz potwierdzenia odblokowania na terminalu - powinieneś na osobnym terminalu niż tym co wpisujesz komendy zrobić podgląd cat /dev/ttyUSBx).

It is I, Leclerc cool

111 (edytowany przez build000 2015-05-09 19:39:54)

Tak też właśnie sobie podglądałem - na innym terminalu no i z wygody w minicom - nic nie weszło na /dev/ttyUSBx. Konsola nie wysyła żadnych potwierdzeń wykonanych komend AT. Właśnie dlatego, że nie wiedziałem gdzie faktycznie się pojawi terminal oraz który port faktycznie słucha AT, wysyłałem po kolei na wszystkie porty i wszystkie komendy.
Piszesz, że nie działa adb - ale telnet się powinien załączyć, tak (po at^shell=2) ?
W sumie to adb (o ile nie uruchamia "czegoś" na potrzeby telnet i terminala w modemie dostępnego przez telnet oraz dalszych, ewentualnych modyfikacji w plikach w modemie - wiem, załatwia to busybox - ale czy na pewno wszystko ?) to jest mi zbędny.
Kolejna sprawa - załóżmy, że już mi się udało włączyć debug-mode:
1) jak włączyć to na stałe (debug-mode) ?
2) jak wyłączyć to na stałe (debug-mode) ?
Coraz bardziej się skłaniam ku wgraniu gotowca z odblokowanym telnet/adb, bo szczerze mówiąc, to sporo czasu na to straciłem, a efekty mizerne oraz całkowity postęp przez tyle już czasu prawie żaden...
Szczególnie chyba nabierze na znaczeniu kwestia wyłączenia tego na stałe po dokonaniu modyfikacji w środku modemu, ponieważ w złożonych zależnościach w ubuntu network-manager/te porty/modem, to przypuszczam że będą nieustanne problemy z działaniem modemu, utworzeniem profilu połączenia, i.t.d. Ubunciak po prostu po zobaczeniu portów /dev/ttyUSB* od razu chce tworzyć połączenie komórkowe, które jak wiadomo nie zostanie utworzone w Hilink. Co więcej - chcąc się dostać do modemu cdc_ether musi być po prostu załadowany i musi istnieć eth1, bo inaczej nici nawet z przełączaniem trybów pracy (chociażby tymczasowo - ogólnie to taka kwadratura koła się robi).

112

Nie zarówno demona telnetu jak i adb dopiero trzeba uruchomić i żeby działały na stałe trzeba je dodać do autorun.sh.

Co do debugmode to mógłbyś albo jakiś skrypt w linuxie dać żeby po wykryciu modemu  przełączało w debug. Albo... przy odblokowanym ADB/telnecie możesz wrzucić do modemu odpowiedni skrypt lub widziałem na 4pda plik wykonywalny do modemu przełączający w debug i jedno czy drugie rozwiazanie odpalać w autorun.

It is I, Leclerc cool

113 (edytowany przez build000 2015-05-09 20:53:27)

Ehh, poległem (nie mam już więcej na to czasu)... za dużo główkowania z tym (mam dość big_smile ) - wgrałem od Ciebie:
- WEBUI-17.100.06.00.03 for E3372s
- E3372Update_22.286.53.01.161 z odblokowanym adb i telnet (czy jakoś tak - z Twojego dropa)
W środku co potrzebowałem, już zmodyfikowałem, teraz ostatnia kwestia:

Jak wyłączyć permanentnie adb i telnet (ogólnie debug-mode) ?
Rozumiem, że w autorun.sh wystarczy zakomentować (lub usunąć) tylko:

#/sbin/adbd &

Co z telnetem ?

114

Nie wiem po jakiego grzyba chcesz wyłączyć, ale ok:
od ADB jest linijka:

/sbin/adbd &

A za telnet odpowiada:

busybox telnetd -l /bin/sh
It is I, Leclerc cool

115 (edytowany przez build000 2015-05-09 21:19:09)

Po to tylko chciałem włączyć , żeby zrobić swoje modyfikacje - obecnie to zbędna dziura bezpieczeństwa, więc najrozsądniej będzie to wyłączyć.
Obecnie mój autorun.sh (oryginalnie z firmware - oprócz pushpin.sh jeszcze nic nie zmieniałem) wygląda tak:

cat /etc/autorun.sh
#!/system/bin/busybox sh

mkdir bin
ln -s /system/bin/sh /bin/sh

/system/sbin/NwInquire &

busybox echo 0 > /proc/sys/net/netfilter/nf_conntrack_checksum

#���ݲ���NV������Dz��߰汾����ֻ��wifi��������ȫӦ�ã�forgive me pls, no better method thought
ecall bsp_get_factory_mode
#BEGIN DTS2013092201594 yaozhanwei 2013-05-25 modified for wifi factory mode
dmesg | /system/bin/busybox grep "+=+=+==factory_mode+=+=+=="
#END DTS2013092201594 yaozhanwei 2013-05-25 modified for wifi factory mode
if [ $? -eq 0 ]
then 
        #BEGIN DTS2013092201594 yaozhanwei 2013-05-25 added for wifi factory mode
        /system/bin/wifi_brcm/exe/wifi_poweron_factory_43241.sh
        #END DTS2013092201594 yaozhanwei 2013-05-25 added for wifi factory mode
else
        /system/bin/insmod_ctf_ko.sh
        /app/appautorun.sh

/sbin/adbd &
        busybox telnetd -l /bin/sh

sw-dbg-mode 30 &
fi
/system/etc/pushpin.sh &

wink
Czyli kwestia ostateczna - czy wyłączenie tego spowoduje, że nie będą mi się pojawiać porty /dev/ttyUSB* ? - bo o to mi chodzi ostatecznie (ich obecność burzy automatykę sieciową w ubuntu - o dziwo pod openwrt nie).
Czy trzeba gdzie indziej coś/gdzieś modyfikować - jeżeli tak to co i gdzie ?
Czy za debug-mode odpowiada komenda:

sw-dbg-mode 30 &

EDIT: A tak z ciekawości - to tylko po prostu autorun.sh z innego webui/firmware do innego modemu, czy faktycznie tam jakieś wifi siedzi ? wink

116

Wgrałeś chyba fw z literką _D_ (jak debug) w nazwie. Zarówno D jak i R w nazwie fw oznaczają tryb debug (tyle, że w inny sposób uzyskiwany przez co jest inna konfiguracja modemu).

Teoretycznie powinno pomóc wyrzucenie z autoruna:

sw-dbg-mode 30 &

(sw-dbg-mode to ten programik o którym wcześniej wspominałem).

Jakbyś mimo wszystko miał jakieś problemy to wgraj jednak fw E3372Update_22.286.53.01.161_S_ADB_TLN_02 (odblokowany ADB i telnet bez trybu debug) i na nim dokonaj potrzebnych zmian.

It is I, Leclerc cool

117 (edytowany przez build000 2015-05-09 21:33:52)

O właśnie - i o taką kwestię w sumie mi chodzi - skoro nie mogę ogarnąć tych AT pod linuchem oraz są te problemy z /dev/ttyUSB* dla tego modemu, to lepiej by go (trybu debug-mode) nie było. Wystarczy, że zrobię swoje zmiany i mogę to po prostu wyłączyć adb/telnet.
A tak zupełnie z ciekawości - a potem da się to jakoś prosto włączyć z LAN (same komendy) ?
Potrzebny by był jakiś specjalny skrypt, który sam wykonuje komendy przełączenia tego co trzeba w rw i np. cutem usunięcie  # od adbd i telnet (aż się prosi by taki "klik"/automat był dostępny w webgui modemu - chyba jeszcze nie będę wyłączał tego telneta...może w wolnej chwili coś takiego spłodzę big_smile ) ?

118 (edytowany przez Sanjuro 2015-05-09 21:42:43)

Pfff... Taj prosto to nie ma tongue Jak wyłaczysz dostęp przez adb i telent zostaje... włączenie trybu debug ->wejście przez ttyUSB2 na konsolę linuxa (teoretycznie na modowanym fw konsola linuxa powinna już działać więc chyab nie trzeba przechodzić przez konsolę AT na ttyUSB0) -> odpalenie na niej abd -> połączenie się przez adb -> i dopiero modyfikacje plików na modemie tongue

It is I, Leclerc cool

119 (edytowany przez build000 2015-05-09 22:03:26)

Toż piszę - szprytny skrypcik (przy - jak piszesz - założeniu, że jednak ta konsola linuchowa jest) z ewentualną niewielką, lokalną interakcją big_smile
A tak przy okazji - teraz znalazłem to na dysku - ja wgrałem to:

E3372Update_22.286.53.01.161_S_D_ADB_TLN_02.exe

Rozumiem, że dostępu do karty flash nie stracę (to już do szczęścia chyba tylko brakuje klienta torrent w modemie, hehe) ?
Pytam, bo jest taka mnogość tego softu, że trzeba na prawdę się zagłębić by to wszystko ogarnąć.

120

Pfffff... a masz dostęp do karty SD na tym fw? Z tego co pamiętam to przy _D_ (ale z numerkiem 01 na końcu) nie było chyba dostępu do karty SD tongue

Jak działa poprawnie to ok ale jak coś będzie nie tak to wgraj to co powyżej napisałem E3372Update_22.286.53.01.161_S_ADB_TLN_02.exe (bez literek _D_ lub _R_)

It is I, Leclerc cool

121 (edytowany przez build000 2015-05-10 01:01:13)

Ehh - byłem blisko ( lol ) - no to wszystko panie dzieju od nowa - ale teraz pójdzie szybko bo już nie muszę się zastanawiać. big_smile
A soft jest spoko - teraz nawet jakby szybciej (no oczywiście za krótko prowadzona obserwacja - odczucie chwilowe raczej i bardzo subiektywne) - miałem na oryginalnym do ok. 45/21 - teraz mam 55/22 wink

EDIT:
Faktycznie wystarczyło zakomentować, niżej wymienioną komendę w /system/etc/autorun.sh, żeby tryb debug-mode zniknął i tym samym nie tworzą się już porty /dev/ttyUSB*:

#sw-dbg-mode 30 &

122

https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php? … 35#p286635

123

Tak, już na forum openwrt.org było o tym że driver huawei inaczej to robi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

124 (edytowany przez build000 2015-05-12 22:58:42)

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nawet jak te porty w debug-mode pojawią się to nie ma do nich dostępu (openwrt), a na zwykłym ubuntu tyle trzeba się nakombinować ze startem sieci, żeby modem działał (cdc_ether) i sieć jako taka (inne interfejsy).

EDIT:
Póki co walczę z noip2.gz - instaluje się ładnie, konfiguracja przebiega prawidłowo ale po restarcie zero działania:
1) Przed restartem nie chce się odmontować partycja z /system:

# mount -o remount,ro /dev/block/mtdblock15 /system
mount: Device or resource busy

2) restart i tak załatwia przemontowanie do ro, ale jak wywołuję z telneta sam noip2 (czyli tak jak ma się to dziać po restarcie, czyli automatycznie) krzyczy:

Can't locate configuration file /system/etc/no-ip2.conf. (Try -c). Ending!

Chociaż jest tam w/w plik i jest prawidłowo skonfigurowany - jak przełączę w rw i zapodam "busybox sh" to wtedy działa <ścieżka do katalogu gdzie leży noip2>/noip2 lub po prostu noip2 jak leży w /system/bin - od razu widać w no-ip.com efekt aktualizacji.

125

Jest to jakaś prawdopodobnie głupota twórców no-ip. Za każdym razem program odpalając otwiera plik konfiguracyjny do zapisu hmm

Najprostsze rozwiązanie to w autorunie przed odpaleniem programu zmienić system plików do zapisu.

It is I, Leclerc cool