76 (edytowany przez build000 2015-05-07 02:39:15)

Odp: E3372 poszukiwany

Pomijając na chwilę niedawne problemy z automatem do pinu pojawił się większy jak dla mnie problem - mam działający VPN (sprawdzałem nawet dzisiaj dla pewności i w telefonie, i w innym modemie na tym samym SIM - tam to działa) z Orange, a ten modem za nic w świecie nie chce dać takiego publicznego adresu IP (zaczynają się wtedy owe publiczne adresy od 87 lub 89) - nie reaguje oczywiście ów modem na zapodanie innych DNS-ów z poziomu routera bo i niby dlaczego, skoro opiera się na swoim DHCP/DNS-ach (zapewne wklepane na sztywno do softu/firmware). Czy jest jakiś sposób by to ominąć ? - zauważyłem, że łapie publiczny IP gdy adresy DNS-ów to: 194.204.159.1 i 194.204.152.34 (ale nie za każdym razem daje ten publiczny adres - w każdym bądź razie częściej no i wszędzie gdzie indziej - tylko nie w E3372). Domyślnego profilu w modemie usunąć z poziomu GUI nie można, a być może jest to przeszkoda, gdyż w nim jest właśnie normalny sposób logowania do Orange (czyli hasło/user "internet") - tak się tylko domyślam, że to z tego powodu nie mogę uzyskać tego adresu publicznego przez APN "VPN". Niby ustawiłem swój własny profil jako domyślny z logowaniem do APN "VPN", ale skąd pewność, że faktycznie z tego profilu korzysta modem ?
Czy ktoś może to potwierdzić i/lub podać jakieś rozwiązanie na w/w przypadłość ?

77

Zdarzyło się że na kilku modemach po zmianie Hilinka nie dało się nic zmienić w gui. Pomogło... ponowne flashowanie modemu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

78

Są 3 wyjścia z takiej sytuacji:
1) Przywrócenie ustawień fabrycznych w GUI (nie zawsze działa).
2) Jak mówi Cezary ponownie zflashować modem.
A mając odblokowany ADB/Telnet lub nawet konsolę A (w zasadzie typowy wiersz poleceń jak przy telnecie):
3a) Połączyć się z modemem i wpisać:

wipe data

co powinno wyczyścić dane w katalogu /data
ew.
3b) Połączyć się z modemem i wpisać:

umount /data
busybox flash_eraseall /dev/mtd/mtd16

UWAGA! Warto prze tą operacją sprawdzić czy /data mieści się w /dev/mtd/mtd16 poleceniem mount co powinno nam dać: np:

# mount
rootfs / rootfs rw,relatime 0 0
/dev/block/mtdblock12 /modem_log yaffs2 rw,relatime 0 0
/dev/block/mtdblock17 /online yaffs2 rw,relatime 0 0
/dev/block/mtdblock3 /mnvm2:0 yaffs2 rw,relatime 0 0
tmpfs /dev tmpfs rw,relatime,mode=755 0 0
devpts /dev/pts devpts rw,relatime,mode=600 0 0
proc /proc proc rw,relatime 0 0
sysfs /sys sysfs rw,relatime 0 0
none /acct cgroup rw,relatime,cpuacct 0 0
tmpfs /mnt/asec tmpfs rw,relatime,mode=755,gid=1000 0 0
tmpfs /mnt/obb tmpfs rw,relatime,mode=755,gid=1000 0 0
none /dev/cpuctl cgroup rw,relatime,cpu 0 0
/dev/block/mtdblock15 /system yaffs2 ro,relatime 0 0
/dev/block/mtdblock16 /data yaffs2 rw,relatime 0 0
/dev/block/mtdblock13 /app yaffs2 ro,relatime 0 0
/dev/block/mtdblock14 /app/webroot jffs2 ro,relatime 0 0
/dev/block/mtdblock18 /root yaffs2 rw,relatime 0 0
It is I, Leclerc cool

79 (edytowany przez build000 2015-05-07 16:37:31)

No ok. dzięki za tutek, ale jak to ma się do sytuacji aby zlikwidować domyślny profil dla Orange (lub zmienić inne parametry/konfigi do stosu sieciowego, aby móc uzyskać publiczny IP z Orange przez APN: "VPN") ?
Poza tym czytałem Twoje "rozbudowane śledztwo" o ABI w Hilinkach (bez-kabli) ale nie wiem na 100 % np. jak:
1) sprawdzić, czy jest włączony/wyłączony telnet/ADB-shell
2) jak włączyć wyżej wspomniane funkcjonalności (tak na 100 % - żeby w trakcie operacji ro/rw przy okazji nie stracić tego i nie uwalić modemu) - o ile jest taka potrzeba (no i w przypadku routera i podpiętego do niego po USB modemu chyba wchodzi w grę tylko telnet, bo zdaje się nie ma paczki pod openwrt: adb-tools).
Owszem, są tam podane przykłady jak to osiągnąć ale jak sam zauważyłeś, nie ma pewności, że zadziała to z każdą wersją sprzętową/firmware/WebGUI/i.t.d. tego modemu.
Kilka postów wyżej napisałem co udało mi się wyczytać z WebGUI o tym co faktycznie mam.

80

build000 napisał/a:

No ok. dzięki za tutek, ale jak to ma się do sytuacji aby zlikwidować domyślny profil dla Orange (lub zmienić inne parametry/konfigi do stosu sieciowego, aby móc uzyskać publiczny IP z Orange przez APN: "VPN") ?

Mając odblokowany ADB/Telnet edytujesz odpowiednią pozycję w /app/webroot/WebApp/common/config/dialup/autoapn.dat

build000 napisał/a:

Poza tym czytałem Twoje "rozbudowane śledztwo" o ABI w Hilinkach (bez-kabli) ale nie wiem na 100 % np. jak:
1) sprawdzić, czy jest włączony/wyłączony telnet/ADB-shell

Łączysz się telentem lub adb z modemem. Jeśli się połączysz to masz odblokowane, jeśli nie to... to nie masz i tyle. Jeśli wgrywałeś oprogramowanie zmodowane które ma odblokowane te formy komunikacji to w nazwie takiego fw zapewne było ADB_TLN. Jeśli nie masz to albo wgrywasz odpowiednie fw albo próbujesz odblokować tą funkcjonalność.

build000 napisał/a:

2) jak włączyć wyżej wspomniane funkcjonalności (tak na 100 % - żeby w trakcie operacji ro/rw przy okazji nie stracić tego i nie uwalić modemu) - o ile jest taka potrzeba (no i w przypadku routera i podpiętego do niego po USB modemu chyba wchodzi w grę tylko telnet, bo zdaje się nie ma paczki pod openwrt: adb-tools).

Co do uwalenia... pfff trzeba uważać co się robi tongue Najlepiej edytować za pomocą wbudowanego edytora vi (część wbudowanego busyboxa) lub ew doinstalować paczkę z mc (mniejsza szansa że coś źle zapiszemy). No i warto przed zrestartowaniem modemu sprawdzić jeszcze raz wyedytowane pliki (np. poleceniem cat).

Co do samej modyfikacji plików modemu nie ważne gdzie jest podłączony. Telenetem łączysz się bezpośrednio z modemem na jego adres 192.168.8.1 z kompa. Nie musisz mieć go wpiętego do kompa może być w router wpięty. Jedynie modyfikacje pierwotne (np. odblokowywanie konsoli linuxa na porcie COM w celu włączenia ADB i telentu) i łączenie się za pomocą ADB wymagają podłączenia modemu do kompa. Tak więc łączysz się bezpośrednio z kompa i na nim musisz mieć wymagane oprogramowanie komunikacyjne np. putty-adb (ma zarówno protokół telent jak i adb).

Ostatnio forth32 z 4pda stworzył zarówno odpowiedniego boot-flashera jak i boota do odzyskania uwalonego modemu wink o czym piszę w tym miejscu. Niestety instrukcji nie chce mi się na razie tłumaczyć tongue Może jak kupię po kosztach jakiś modem to sprawdzę organoleptycznie tongue

It is I, Leclerc cool

81 (edytowany przez build000 2015-05-07 23:32:34)

To może jednak poczekam jeszcze na jakiś dobry i sprawdzony tutorial, póki co:

root@OpenWrt:~# telnet 192.168.8.1
telnet: can't connect to remote host (192.168.8.1): Connection refused
root@OpenWrt:~# 

...więc chyba nici z tego. Z linucha po adb też się nie da (z makówy zresztą też nie), więc zapewne modem jest całkowicie zablokowany.
Tak czy inaczej dobrze wiedzieć, że ktoś nadal interesuje się rozpracowaniem tej maszynki by wycisnąć z niej co się da dla wszystkich zainteresowanych tym jego posiadaczy.
Dzięki za linki - postaram się mimo wszystko coś z wolna z tym robić w miarę wolnego czasu i jakoś rozgryźć mój problem z tym co jest póki co dostępne.
wink
Biorąc od razu na warsztat pierwszą przytoczoną informację z linków:

(...)
Gdzie hasło to kod wygenerowany algorytmem 201 z odwrotnego IMEI (wpisanego od ostatniej do pierwszej cyfry).
(...)

A może tak trochę jaśniej ? Czy to chodzi o kod, który otrzymamy dzięki temu ?: https://github.com/forth32/huaweicalc , czy raczej ten progs uzyskuje tylko kod na potrzeby flaszowania ?
Sam ostrzegasz:

!!!UWAGA!!!: metoda nie testowana i nie odpowiadam, jak modem po zastosowaniu niniejszej instrukcji zostanie cegiełką!!!

Jakoś to raczej nie brzmi przekonująco...
wink

EDIT:
Co do kalkulatora już ogarnąłem temat: v201 code (reverse), i.t.d., ale sprawa chyba w ogóle wygląda beznadziejnie z tym moim modemem - wejście na http://192.168.8.1/html/switchDebugMode.html nie powoduje odblokowania AT,  także zdecydowanie jakiś dobry i sprawdzony tutorial bardziej niż wskazany. wink

EDIT 2:
Przy okazji wyjaśniła mi się wcześniejsza kwestia, a raczej powstał następny problem z tym modemem: wspomniany wcześniej problem z APN: "VPN" nie występuje w trybie "3G Only" (Owszem - tak kiedyś było w Orange, że łączył się przez ATM: "VPN" tylko na UMTS - ale to już od ponad 2 lat historia), co nie ma z kolei miejsca na telefonie (z LTE - i taki ma status po połączeniu przez ten ATM, jak i przed połączeniem z użyciem tego ATM - po prostu jestem zazwyczaj ok. 200 m od BTS-a) lub w innym modemie - także zdecydowanie wszystko to wskazuje na modem i jego soft.

82

Po wejsciu na switchdebugmode nie pojawiają ci się nowe urządzenia? A w zasadzie porty COM? Jeden z nich (nie pamiętam który chybaten opisany jako PC UI) przyjmuje komendy AT.

Co do metody to nie jest ona sprawdzona, bo nie mam wolnego modemu pod ręką, żeby się nim bawić i sprawdzać co google translate miało na myśli zapodając łamańca językowego przy tłumaczeniu z ruskiego. Jak będę miał jakiś zapasowy modem to pewnie nie omieszkam sprawdzić metody odblokowywania jak i np. ratowania uwalonego modemu tongue

It is I, Leclerc cool

83 (edytowany przez build000 2015-05-07 23:34:43)

Właśnie - nic się nie zmienia w /dev - nie ma żadnego nowego COM - zupełnie żadnej zmiany - nie mam dostępu do AT.

84

hmmm... ok to zrób skrypt przełączający na bazie tego z postu na bez-kabli chdzi o tą część po EDIT gdzie jest opisany request wysyłany na CGI modemu.

It is I, Leclerc cool

85 (edytowany przez build000 2015-05-08 00:36:58)

Być może robię coś nie tak, ale nadal nie ma żadnego COM.
Poza tym przy połączeniu z owym nowym publicznym IP podstawowy problem - przecież ten modem nie przekierowuje żadnych portów do routera - czyli dla dowolnego urządzenia w LAN wpiętego w router, nawet po przekierowaniu portów w routerze, wszystkie porty dla nasłuchujących aplikacji są zamknięte z internetu. I to chyba definitywnie burzy całą moją koncepcje do czego chciałem wykorzystać owo dodatkowe, publiczne IP z tego modemu.
Czy on posiada jakiegoś firewalla wewnątrz (czy inne zabezpieczenia,  aby być przeźroczystym dla portów), czy z kolei jakoś inaczej dobrać się do tematu "przekierowanie portów" ?

86

No to polecam wgrać zmodowany fw gdzie masz dostęp do ustawień fw w tym modemie.

It is I, Leclerc cool

87

Dokładnie. Po co sobie życie utrudniać skoro jest gotowe rozwiązanie i wystarczy tylko wgrać modyfikowany soft i gui do modemu.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

88 (edytowany przez build000 2015-05-08 07:29:51)

A co z tym odblokowaniem/ustawieniem przekierowania portów na potrzeby publicznego IP - jest jakiś patent ?
Wgrywanie softu to żadne pewne rozwiązanie nie jest (w sumie im dłużej jak o tym czytam, to nawet do końca nie wiadomo czy nie złapie się jakichś "extra" dodatków), bo nie można od razu precyzyjnie określić czy dany soft na określonej rewizji sprzętowej (temat jak mi się wydaje po przestudiowaniu różnych linków nadal w powijakach) przyniesie więcej pożytku niż problemów (a i być może w skrajnym przypadku nieopatrzne uszkodzenie) - dlatego mi się wydaje (osobiście), że szybciej bym to ogarnął z konsoli terminala w busybox w tym modemie (i chyba jednak pewniej docelowo - po prostu jest plik => edytuję go => wł/wył jakaś funkcjonalność => sprawa załatwiona) - stąd na początek potrzebny dobry tutek dla mojej wersji hardware/software by odblokować telnet/adb/busybox, no i co u mnie ważne to pod linuchem (a najlepiej to z poziomu routera po prostu - chociaż niekoniecznie - i tak w końcu cały czas działam na ubuntu).
Łindows póki co poszedł w niebyt i zaliczył nieodwołalny format, bo za dużo tych wspólników do kompa mi się zrobiło i za dużo zabawy w administrowanie i naprawy po innych. wink

89

W modowanym fw i WebUI masz Przekierowywanie portów i np. DMZ:
https://www.dropbox.com/s/h53bgeiscb9c5 … 1.png?dl=0
https://www.dropbox.com/s/m5tj5xros1wx8 … 9.png?dl=0

Na upartego możesz zobaczyć czy działa funkcjonalność firewalla po API WebUI w twoim sofcie jaki masz obecnie. Może da się wejść na strony firewalla w modemie i zmieniać ustawienia (lista adresów stron modemu na końcu opisu API)? Niestety nie mam publicznego IP w Playu więc tego nie testowałem i dokładnie ci nie pomogę jak to ustawić. Musisz zobaczyć na mój opis WebUI API i popróbować. Najlepiej odczytać najpierw domyślne ustawienia danego api, żeby w razie czego przywróć ustawienia do stanu początkowego.

It is I, Leclerc cool

90 (edytowany przez build000 2015-05-08 17:54:24)

Szukam i szukam, i nie mogę znaleźć - jakaś instrukcja jak pod linuksem:
a) zidentyfikować, który plik w /dev odpowiada za interfejs szeregowy od tego modemu, celem przesyłania komend AT ?
b) jak taką komendę wysłać do już zidentyfikowanego interfejsu ?
Wszystko oczywiście przy założeniu, że nie przełączam modemu (zresztą przecież nie mogę - po to mi dostęp do AT w trybie Hulink by odblokować ten nieszczęsny telnet/adb - i co najważniejsze dla mnie - pod linuksem, ewentualnie wprost z openwrt) w tryb NDIS czy RAS i zostaję w trybie Hilink.

EDIT:
Generalnie wszystkie znalezione jak do tej pory poradniki są pod wingrozę, a co z linuchem ?

Na przykład czy informacja w kwestii dostępności interfejsu do przesyłania komend AT jest zawarta w wyniku polecenia lsusb -v ?:

Bus 005 Device 006: ID 12d1:14dc Huawei Technologies Co., Ltd. 
Device Descriptor:
  bLength                18
  bDescriptorType         1
  bcdUSB               2.10
  bDeviceClass            2 Communications
  bDeviceSubClass         0 
  bDeviceProtocol         0 
  bMaxPacketSize0        64
  idVendor           0x12d1 Huawei Technologies Co., Ltd.
  idProduct          0x14dc 
  bcdDevice            1.02
  iManufacturer           1 HUAWEI_MOBILE
  iProduct                2 HUAWEI_MOBILE
  iSerial                 0 
  bNumConfigurations      1
  Configuration Descriptor:
    bLength                 9
    bDescriptorType         2
    wTotalLength           94
    bNumInterfaces          3
    bConfigurationValue     1
    iConfiguration          0 
    bmAttributes         0xc0
      Self Powered
    MaxPower                2mA
    Interface Descriptor:
      bDescriptorType         4
      bInterfaceNumber        0
      bAlternateSetting       0
      bNumEndpoints           1
      bInterfaceClass         2 Communications
      bInterfaceSubClass      6 Ethernet Networking
      bInterfaceProtocol      0 
      iInterface              5 CDC Ethernet Control Model (ECM)
      CDC Header:
        bcdCDC               1.10
      CDC Union:
        bMasterInterface        0
        bSlaveInterface         1 
      CDC Ethernet:
        iMacAddress                      7 0C5B8F279A64
        bmEthernetStatistics    0x00000000
        wMaxSegmentSize               1514
        wNumberMCFilters            0x0000
        bNumberPowerFilters              0
      Endpoint Descriptor:
        bLength                 7
        bDescriptorType         5
        bEndpointAddress     0x83  EP 3 IN
        bmAttributes            3
          Transfer Type            Interrupt
          Synch Type               None
          Usage Type               Data
        wMaxPacketSize     0x0010  1x 16 bytes
        bInterval               5
    Interface Descriptor:
      bInterfaceNumber        1
      bNumEndpoints           2
      bInterfaceClass        10 CDC Data
      bInterfaceSubClass      6 
      bInterfaceProtocol      0 
      iInterface              6 CDC Ethernet Data
      Endpoint Descriptor:
        bEndpointAddress     0x82  EP 2 IN
        bmAttributes            2
          Transfer Type            Bulk
        wMaxPacketSize     0x0200  1x 512 bytes
        bInterval               0
      Endpoint Descriptor:
        bEndpointAddress     0x02  EP 2 OUT
    Interface Descriptor:
      bInterfaceNumber        2
      bNumEndpoints           2
      bInterfaceClass         8 Mass Storage
      bInterfaceSubClass      6 SCSI
      bInterfaceProtocol     80 Bulk-Only
      iInterface              4 Mass Storage
      Endpoint Descriptor:
        bEndpointAddress     0x84  EP 4 IN
      Endpoint Descriptor:
        bEndpointAddress     0x03  EP 3 OUT
        bInterval               1
Binary Object Store Descriptor:
  bLength                 5
  bDescriptorType        15
  wTotalLength           22
  bNumDeviceCaps          2
  USB 2.0 Extension Device Capability:
    bDescriptorType        16
    bDevCapabilityType      2
    bmAttributes   0x00000002
      Link Power Management (LPM) Supported
  SuperSpeed USB Device Capability:
    bLength                10
    bDescriptorType        16
    bDevCapabilityType      3
    bmAttributes         0x00
    wSpeedsSupported   0x000f
      Device can operate at Low Speed (1Mbps)
      Device can operate at Full Speed (12Mbps)
      Device can operate at High Speed (480Mbps)
      Device can operate at SuperSpeed (5Gbps)
    bFunctionalitySupport   1
      Lowest fully-functional device speed is Full Speed (12Mbps)
    bU1DevExitLat           1 micro seconds
    bU2DevExitLat         500 micro seconds
Device Status:     0x0001
  Self Powered

Idąc dalej tym tropem czy np. można gdzieś przesłać ustawienia czy do /proc, czy do /sys (a może do /dev) aby odblokować tryb debug w tym modemie, i dalej odpowiednio owe komendy AT odblokowujące telnet/adb ?

EDIT:
ad. b) no chyba co do wysłania komendy AT to zdaje się wystarczy zwykłe echo, czyli coś w stylu:

echo -e "at*****">/dev/<no właśnie - tylko gdzie ?>

W nie-Hilink jest po prostu jakiś /dev/ttyUSB* a w Hilink nie mam pojęcia gdzie - o ile faktycznie działa po stronce html przełączanie w tryb debugmode.
w /proc widać, że działają tylko /dev/ttyS0 i 1 - ale wiadomo - oba należą do kompa - Huawei ani śladu sad
wink

91 (edytowany przez build000 2015-05-08 20:33:15)

Cezary napisał/a:

Zdarzyło się że na kilku modemach po zmianie Hilinka nie dało się nic zmienić w gui. Pomogło... ponowne flashowanie modemu.

Cezary - ale ja mam już oryginalnie Hilink (nie zmieniałem ze zwykłego modemu na Hilink). No jak sam zauważyłeś token pobiera, wget zapodaje --post-data, i.t.d. Teraz kwestia jakiegoś sprytnego skryptu (a może po*.js ???) - tylko jak ?
Np. użycie metody post curlem kończy się błędem:

slawek@slawek-ubuntu:~/Pulpit$ curl -X POST -d sw_debug_mode.xml http://192.168.8.1/CGI
Content-Length: 229

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><api version="1.0">
<header>
   <function>switchMode</function>
</header>
<body>
   <errcode>2</errcode>   <response>
       <switchType></switchType>
   </response>
</body>
</api>
HTTP/1.1 307 Temporary Redirect
Date: Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 GMT
Server: mini_httpd/1.19 19dec2003
Connection: close
Content-Length:13
Content-Type: text/html

<html></html>slawek@slawek-ubuntu:~/Pulpit$ 

92

build000 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Cezary - ale ja mam już oryginalnie Hilink (nie zmieniałem ze zwykłego modemu na Hilink). No jak sam zauważyłeś token pobiera, wget zapodaje --post-data, i.t.d. Teraz kwestia jakiegoś sprytnego skryptu (a może po*.js ???) - tylko jak ?

Piszesz odnoście czego? Jakiego skryptu?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

93 (edytowany przez build000 2015-05-08 21:10:49)

Post powyżej i sw_debug_mode.xml zgodnie z sugestią kolegi http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=498792#498792
Czyli włączenia debug-mode na tym sofcie co mam, a nie przez przeflaszowanie na inny - i tu jest cała sztuka.
Czy wpiszę 0 czy 1 w switchType, to bez różnicy - taki sam błąd (oraz bez różnicy czy przez curla, czy przez ""wget --post-data="*" "" do odpowiedniej strony ).
Spróbowałem inaczej i coś niby wpisało:

wget --post-data="sw_debug_mode.xml" http://192.168.8.1/CGI
--2015-05-08 21:49:26--  http://192.168.8.1/CGI
Łączenie się z 192.168.8.1:80... połączono.
Żądanie HTTP wysłano, oczekiwanie na odpowiedź... 200 OK
Długość: nieznana [Content-Type: text/html]
Zapis do: `CGI'

CGI                                    [  <=>                                                              ]     481  --.-KB/s   w 1,0s    

2015-05-08 21:49:28 (496 B/s) - zapisano `CGI' [481]

ale efektu nie widać (w sumie ten sam błąd co 2 posty do tyłu) - nie wiem czy nawet jak był efekt (GET nie działa) gdzie szukać tych COM w linuchu.
Ktoś to w ogóle badał ?

94

hmmm... a zamiast wysłać requesta z xml spróbuj wklepać z palca:

curl -X POST -d "<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?><api version="1.0"><header><function>switchMode</function></header><body><request><switchType>1</switchType></request></body></api>" http://192.168.8.1/CGI
It is I, Leclerc cool

95 (edytowany przez build000 2015-05-08 22:05:00)

Ciekawe - zrobiło mi się połączenie komórkowe big_smile - a to wynik polecenia:

slawek@slawek-ubuntu:~$ curl -X POST -d "<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?><api version="1.0"><header><function>switchMode</function></header><body><request><switchType>1</switchType></request></body></api>" http://192.168.8.1/CGI
Content-Length: 230

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><api version="1.0">
<header>
   <function>switchMode</function>
</header>
<body>
   <errcode>0</errcode>   <response>
       <switchType>1</switchType>
   </response>
</body>
</api>
curl: (56) Recv failure: Połączenie zerwane przez drugą stronę
slawek@slawek-ubuntu:~$ 

teraz nie działa ani połączenie komórkowe, ani strona 192.168.8.1 - za to pojawiły się porty /dev/ttyUSB* wink
wyjęcie/włożenie do USB - teraz już nie ma /dev/ttyUSB*, no i nie działa w ogóle strona (miga tylko zielona dioda, prawdopodobnie żądając PIN) - chyba uceglony big_smile

EDIT:
Utworzenie ręcznie z wizarda "Połączenie przewodowe" (ubuntu) - i znów działa.
Czyli jak rozumiem po przełączeniu mam nie wyjmować wtyczki i nie sugerować się czy jest internet/czy nie ma na tym modemie tylko skupić się na odblokowaniu telnet/adb na którymś /dev/ttyUSB* (i po wyjęciu/włożeniu do USB istniejące porty znikną) ???
EDIT2:
Założyłem jak w ostatnim pytaniu, ale:

slawek@slawek-ubuntu:~$ sudo echo -e "AT^SPWORD=xxxxxx" > /dev/ttyUSB1
bash: /dev/ttyUSB1: Brak dostępu
slawek@slawek-ubuntu:~$ sudo echo -e "AT^SPWORD=xxxxxx" > /dev/ttyUSB2
bash: /dev/ttyUSB2: Brak dostępu
slawek@slawek-ubuntu:~$ sudo echo -e "AT^SPWORD=xxxxxx" > /dev/ttyUSB3
bash: /dev/ttyUSB3: Brak dostępu
slawek@slawek-ubuntu:~$ sudo echo -e "AT^SPWORD=xxxxxx" > /dev/ttyUSB4
bash: /dev/ttyUSB4: Brak dostępu
slawek@slawek-ubuntu:~$ sudo echo -e "AT^SPWORD=xxxxxx" > /dev/ttyUSB5
bash: /dev/ttyUSB5: Brak dostępu
slawek@slawek-ubuntu:~$ sudo echo -e "AT^SPWORD=xxxxxx" > /dev/ttyUSB6
bash: /dev/ttyUSB6: Brak dostępu
slawek@slawek-ubuntu:~$ 

96

Tak zwykle po przełączeniu w debug znika wszystko tongue co do tej pory kojażyło się z normalną pracą modemu. Po restarcie powinno wrócić do normy.

O ile dobrze pamiętam to chyba na ttyUSB2 będziesz miał interesującą cię konsolę linuxa (w niej możesz odpalić na modemie demona ADB), a na ttyUSB1 była chyba konsola VxWorks, ale ta jest tylko dla maniaków, bo ten system obsługuje radio tongue

Zawartość pliku autorun warto sobie przekopiować, żeby w razie w mieć na czym nanosić poprawki. Po edycji pliku warto sobie ten plik jeszcze raz przejrzeć choćby poleceniem cat, bo jak coś będzie źle to może się okazać, że po restarcie będzie uceglony modem. Na modowanym fw plik /etc/autorun.sh z dopisanym adb i telnetem wygląda tak:

#!/system/bin/busybox sh

mkdir bin
ln -s /system/bin/sh /bin/sh

/system/sbin/NwInquire &

busybox echo 0 > /proc/sys/net/netfilter/nf_conntrack_checksum

#¸ůžÝ˛úĎßNVĎČçšűĘDzúĎß°ćąžŁŹÔňÖťĆđwifiŁŹˇńÔňĆđČŤÓŚÓĂŁŹforgive me pls, no better method thought
ecall bsp_get_factory_mode
#BEGIN DTS2013092201594 yaozhanwei 2013-05-25 modified for wifi factory mode
dmesg | /system/bin/busybox grep "+=+=+==factory_mode+=+=+=="
#END DTS2013092201594 yaozhanwei 2013-05-25 modified for wifi factory mode
if [ $? -eq 0 ]
then
        #BEGIN DTS2013092201594 yaozhanwei 2013-05-25 added for wifi factory mode
        /system/bin/wifi_brcm/exe/wifi_poweron_factory_43241.sh
        #END DTS2013092201594 yaozhanwei 2013-05-25 added for wifi factory mode
else
        /system/bin/insmod_ctf_ko.sh
        /app/appautorun.sh
        /sbin/adbd &
        busybox telnetd -l /bin/sh
fi
It is I, Leclerc cool

97

Do komend AT jest chyba ttyUSB0

It is I, Leclerc cool

98 (edytowany przez build000 2015-05-08 22:20:13)

No ale to nic nie dało, że porty się pojawiły (post wcześniej) skoro nie przyjmuje komendy AT, która ma odblokować telnet/adb - także sukces połowiczny (z drugiej strony sama próba z adb kończy się wiszącym poleceniem, bo przecież trzeba najpierw odblokować ów adb - i chyba znika kontakt z 192.168.8.1 - bo nie wczytuje się strona 192.168.8.1 w przeglądarce).
EDIT:
Sęk w tym, że /dev/ttyUSB0 się w ogóle nie pojawił - czyli jest już blisko, ale jeszcze to nie to... big_smile
Może mam złą składnię polecenia AT - sam nie wiem już jak to ruszyć :hmmm:

99

build000 napisał/a:

A co z tym odblokowaniem/ustawieniem przekierowania portów na potrzeby publicznego IP - jest jakiś patent ?

Czytam trochę z niedowierzaniem-bo literacko rozwinąłeś temat, a wszak w linuxie daleko mi do Twojej wiedzy. Wiele razy przefleszowywałem firmware w modemach (począwszy od E220-który w wyniku takiego zabiegu zwiększył prędkość z max. 3.5Mbps do 7.2Mbps), ostatnio wczoraj E353-w wyniku którego uruchomiłem modem z Aero2 w NDIS-QMI. To samo zrobiłem w minionym tygodniu z E3276 HiLink>zwykły modem (gdyż obawiam się przegrzewania modemu w sezonie letnim). Uogólniając zmiana firmware w modemie wymaga sprawdzenia do jakiego modelu firmware jest przeznaczone no i użycie do tego celu Windows (sam prywatnie tego systemu używam tylko do takich celów na netbooku NC-10). Zabieg jest odwracalny HiLink>no HiLink, oczywiście różne rzeczy ludzie robią w trakcie wgrywania firmware (z wyciąganiem dongla w trakcie)-dlatego jak zawsze piszę się że robi to się na własne ryzyko, fakt jest taki że takową procedurę wykonywałem kilkanaście razy, jak nie kilkadziesiąt i nigdy żadnego modemu nie uwaliłem (w przeciwieństwie do routerów), gdyż robiąc taki zabieg na netbooku, laptopie mamy zawsze zasilanie awaryjne w postaci akumulatora. Przekierowania i DMZ działają na modowanym WebUI (E3276/E3372-którego teraz używam), także z innym APN nie ma żadnego problemu (modem go zapamiętuje, nawet po restarcie zasilania, jak już to z pinem do karty ludzie mają problemy-w Orange bo tylko w tej sieci nie można go wyłączyć). Mam publiczny IP na LTE Plusa i ustawiony DMZ na IP routera (jakiekolwiek przekierowanie ustawiam na routerze, wszystko działa). W szczegółach to taki mam modem i soft zainstalowany

Device name:    E3372
Serial number:    L8FBY14...
IMEI:    866133021
IMSI :    260011500...
ICCID:    8948011513285307675F
My number:    Unknown
Hardware version:    CL1E3372SM Ver.A
Software version:    22.286.03.00.00
Web UI version:    17.100.06.00.03
WAN IP Address:    188.125...
DNS 1:    212.2.96.51
DNS 2:    212.2.96.52
RSSI:    -67dBm
RSRP:    -82dBm
RSRQ:    -5dB
SINR:    7dB
LAC:    8189
Cell ID:    0785B01
PCI:    276 

.

100 (edytowany przez build000 2015-05-08 22:48:34)

jarek - no ok - ale skupiam się na tym sofcie co mam w modemie i to jest glu sprawy - zresztą nie mam teraz windy na dysku i nie planuję z powodów, że tak powiem...rodzinnych - muszę więc to zrobić pod linuksem - i cała w tym sztuka... wink
EDIT:
Pamiętanie pin już ogarnąłem i VPN (prawie - póki co działa tylko w 3G) - teraz kwestia żeby na tym sofcie co mam uzyskać mniej więcej co Ty na modowanym (bo się zwyczajnie da - wszystko jest w środku, tylko trzeba to rozgryźć). A żeby to osiągnąć to musowo wbić telnetem albo adb shell tylko problem z odblokowaniem - ot i taki jest z grubsza plan. I najważniejsze - musi to być pod linuchem (albo pod openwrt z poziomu routera). big_smile