Temat: Problem z bezpieczeństwem VPN
Używam VPNu dostarczanego przez Cyberghosta i zauważyłem następujący, moim zdaniem bardzo poważny błąd.
Zablokowałem cały ruch poza VPN, połączenie jest zestawiane i wyświetlana jest informacja o uzyskanym IP. Po wejściu na jakąkolwiek stronę identyfikującą adres IP, odczytane IP jest z puli dostawcy VPN, więc wszystko w porządku. Następnie po kilkudziesięciu sekundach po ponownym sprawdzeniu IP, zmienia się na moje rzeczywiste IP. To bardzo poważny błąd - w tym momencie nie jestem w żaden sposób chroniony. Trwa to kolejne sekundy i wszystko wraca do normy. Po sprawdzeniu logów przyczyną wydaje się być przeładowywanie firewalla. Problem polega na tym, że dzieje się to (niemal?) za każdym razem po włączeniu routera i zestawieniu nowego połączenia. Od tego momentu wszystko działa już normalnie.
To bardzo niebezpieczna sytuacja - w końcu po to korzysta się z usług tego typu, żeby chronić swoją prywatność poprzez ukrywanie prawdziwego IP.
Mar 9 07:59:35 Gargoyle daemon.notice openvpn(custom_config)[3453]: /sbin/ifconfig tun0 10.x.x.x pointopoint 10.x.x.x mtu 1500
Mar 9 07:59:35 Gargoyle daemon.notice netifd: Interface 'vpn' is now up
Mar 9 07:59:35 Gargoyle daemon.notice openvpn(custom_config)[3453]: /etc/openvpn.up tun0 1500 1558 10.x.x.x 10.x.x.x init
Mar 9 07:59:35 Gargoyle user.notice root: openvpn up script called
Mar 9 07:59:36 Gargoyle user.notice firewall: Reloading firewall due to ifup of vpn (tun0)
Mar 9 07:59:50 Gargoyle daemon.notice openvpn(custom_config)[3453]: /sbin/route add -net 79.x.x.x netmask 255.255.255.255 gw 192.x.x.x