Temat: BB z Luci i kilka problemów
Witam szanowne grono z rana
Wczoraj przeszedłem w domu na Archer C7 i WR842ND z Gargoyle 1.6.2.2 na BB z Luci i pojawiło mi się jak na razie kilka problemów których nie rozwiązałem.
WR842ND robi za bramkę do internetu, wpięty jest WANem w modem Orange i ostaje od niego w chwili obecnej adres 10.0.0.64 na porcie WAN. W routerze Orange oczywiście jest jak na razie ustawinoy DMZ na adres który dostaje mój router.
1. Mam w LAN NAS na którym mam server OpenVPN, UPNP na routerze włączyłem i niestety nie mogę się przez VPN dzisiaj połączyć. Zarówno na Gargoyle jak i stockowym starczało włączyć UPNPi NAS sam sobie otwierał porty na routerze. Jak to wygląda teraz?
2. Prędkość (sprawdzę to jeszcze dzisiaj wieczorem) laptop który czeka na nową kartę AC spinał się zawsze zarówno z WR842ND z Gargoyle jaki i ARcherem na oryginalnym sofcie na 150Mb, dzisiaj w nocy miałem tylko 72Mb mimo włączenia HT na 40MHz.
3 Otworzyłem port xxx aby mieć dostęp przez ssh z WAN i działa, ale gdy otwierałem port 443 bądź 80 to nie mogłem sie dostać do GUI routera (nie odpowiadał). Jak ten problem rozwiązać?