1

Temat: PoE - głupie pytanie

przymierzam się do kupna routerstation pro i mam takie pytanko w związku z tym.
to nie bedzie głównewyjście na wan. miedzy bramką a RS pro bedzie 50 metrow kabla.
bramka jest zasilana z UPSa, do ktorego chcę podpiąć też RSpro używając adaptora PoE, bo nie uśmiecha mi sie zakup drugiego zasilacza awaryjnego.
(znalazłem takie PoE: http://landashop.com/catalog/active-802 … -1786.html )

a glupie pytanie jest takie:
czy PoE będzie miało wpływ na prędkość na lanie i czy da rade z takim dlugim kablem?

2

Odp: PoE - głupie pytanie

Teoretycznie nie powinno. Jeżeli kabel jest dobrej jakości to nie będzie problemów. Ew. jakieś spadki napięcia.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez badziewiak 2010-12-20 18:41:04)

Norma cos mowi o tym, ze skretka powinna miec max. 90m. Powyzej trza dawac repeater lub cokolwiek aktywnego, co odtworzy sygnal.

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

4

Chodziło mi bardziej o zakłócenia powstałe od zasilania i spadek napięcia na takiej długości...

5

Cezary napisał/a:

Chodziło mi bardziej o zakłócenia powstałe od zasilania i spadek napięcia na takiej długości...

Mysle ze ten problem takze jest uwzgledniony w normie.

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

6

Powinien smile

7

no mi tez o to chodzilo. kabel sprawdzilem. bez PoE nie widze roznicy miedzy nim a metrowym kawałkiem.
jak na zrolowanym kablu nie ma zadnych problemów z indukcją (bo przeciez dziala jak cewka), to na rozwinietym tym bardziej nie bedzie wink

8

mam PoE na 30 metrów ekranowej skrętki silikonowej i jak na razie AP chodzi

9

a tak z innej beczki: jest jakas lista kart radiowych minipci współpracujacych z rsPro?

10

Jak już to na wiki ubuquiti.

11

jak to prawdziwe POE to nie ma problemu tam jest napięcie 48V które potem w urządzeniu na jego napięcie jest przetwarzane w przetwornicy. Ale jak tam jest pseudo POE(tylko przejściówka) to będziesz miał spadek napięcia o kilka voltów i wtedy pytanie jak router się wtedy zachowa jak będzie potrzebował troszkę więcej prądu.
Co do kabla to jakość przede wszystkim. MUSI być czysta miedź a nie jakieś domieszki czy pomiedziowanie. Wystarczy kabel CAT5e ale byle była to miedź. Na podróbkach może być spadek 2V na 10metrów z czym się sam spotkałem w realu.
Poza tym zwykłe tanie zasilacze impulsowe przy większym obciążeniu (lub na granicy jego obciążenia) mają tendencję wprowadzania zakłóceń co widać szczególnie w kamerach cctv jakie jest oddziaływanie badziewnego zasilacza (może pomóc wtedy filtr z koralika i kilku kondensatorów - ale to już nie ten temat).

12

dzieki. ale problemow z samym zasilaczem sie raczej nie spodziewam. w koncu ten zasikacz zostal zaprolektowant przez ubiquity wlasnie do tego typu płytek (dedukcja - nic innego im na 48V nie dziala) wink

13

I ufasz producentom? smile

14

dopuki producent nie jest włochem..... big_smile
w najgorszym wypadku zamontuje zestaw dynamo-chomik-karuzeka big_smile

15

Bio energia. niegłupie, ale chomika trzeba karmić. Panele słoneczne, turbina wiatrowa, ew jakaś geoterma....

16

ale jak to bedzie para chomików a klatka bedzie na tyle duża zeby cos w niej rosło, to bedzie z tego perperum mobile big_smile
ew jakis drapieżnik do kontroli populacji ;>