151 (edytowany przez janhinio 2015-04-23 10:43:46)

Odp: UPC i OpenWRT

Nie ma mozliwosci uzywac innego modemu niz przypisany do abonenta. Mialem kiedys "awarie" spowodowana tym, ze ktos zawalil i moje urzadzenie nie bylo dopuszczone do laczenia sie. Musieli recznie dopisac - jakies 30 minut na infolinii technicznej.

Od grudnia mam Ubee EVW3226 w trybie bridge i zlego slowa nie moge powiedziec. Technicolora zjada on stabilnoscia juz po paru dniach smile

152 (edytowany przez build000 2015-04-24 14:42:53)

Właśnie niedługo kończy mi się umowa promocyjna (kolejną planuję na następnego domownika, aby nie tracić zniżki promocyjnej) - na samą myśl, że mam przejść ponowną batalię z UPC o modem kablowy, aż mi się odechciewa o tym w ogóle myśleć...no nic...ale będę jednak próbował... sad

153

Ja skladalem ze 3 reklamacje - raz dot. wieszania sie - TC 7200 wieszal sie regularnie, zwlaszcza jak bylem poza domem i potrzebowalem wejsc zdalnie. Czesto zrywal polaczenia. Poprawili jakosc linii - bez wiekszej poprawy.

Ale ten Ubee bardzo fajny - 5 miesiecy bez zadnego zwisu, 0 strat pingow, tryb bridge. Moze nie bedzie zle go dostac? Po 3 reklamacji Pan zadzwonil i pytal kiedy moga przyjechac dac router z funkcja bridge... Rozmowa trwala 40 sekund wink

154 (edytowany przez build000 2015-04-24 22:57:41)

No to widać masz fart - jak ja dzwonię, to bez względu na to kto odbierze, od razu po kilku sekundach czytania zapewne informacji o kliencie, pada fundamentalne: "ach...to pan..." (lub coś w tym guście).
big_smile

155

Dlatego lepiej unikać ISP którzy mają klienta w głębokim poważaniu. Ja co prawda mam tylko 80/6 ( w TOYA max. 120/10 ) ale zero problemów. Modem dostałem taki jaki chciałem ( cisco ), stały publiczny IP ze zmienionym revDNS ( bez żadnych dopłat ), dostępność na poziomie 99% i prędkość nie "do" tylko cały czas maksymalna zgodnie z umową.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

156

Gruberek napisał/a:

[...]prędkość nie "do" tylko cały czas maksymalna zgodnie z umową.

Serio? Nawet jak serwer, z którego pobierasz sam stoi na łączu 1 Mbps?! Krasnoludki przynoszą Ci wtedy brakujące do pełnej prędkości megabity...?

157

pepe2k napisał/a:

Serio? Nawet jak serwer, z którego pobierasz sam stoi na łączu 1 Mbps?! Krasnoludki przynoszą Ci wtedy brakujące do pełnej prędkości megabity...?

Bądź poważny.

158

Gruberek napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Bądź poważny.

Będę jak i Ty będziesz. Zgodnie z umową maksymalną prędkość masz mieć pomiędzy swoim modemem a infrastrukturą operatora. A co się dalej dzieje, to już jest właśnie kwestia "do". Na pewno nie masz cały czas maksymalna zgodnie z umową, bo to jest fizycznie niemożliwe. No, chyba że zapomniałeś dodać, że masz na myśli prędkość pomiędzy modemem a operatorem...

159

Myślałem, że to oczywiste i nie muszę tego pisać. Sądziłem, że wszyscy zrozumieją o co mi chodzi.

160

build000 napisał/a:

No to widać masz fart - jak ja dzwonię, to bez względu na to kto odbierze, od razu po kilku sekundach czytania zapewne informacji o kliencie, pada fundamentalne: "ach...to pan..." (lub coś w tym guście).
big_smile

Trzeba pisac pisemne reklamacje na e-mail. Ze strony kontakt na upc.pl

161 (edytowany przez build000 2015-04-27 10:14:48)

janhinio napisał/a:
build000 napisał/a:

big_smile

Trzeba pisac pisemne reklamacje na e-mail. Ze strony kontakt na upc.pl

W sumie tryb reklamacji jest nieistotny - efekt ten sam (wspominałem wcześniej o batalii - i faktycznie była to batalia słowno/pisemna łącznie z wizytą u prezesa tej firmy - tu dopiero poszło gładko) - zawsze pod górkę - taki widać klimat w tym BOK, co zapewne wynika z faktu, że tak są przeszkoleni pracownicy tego działu by utrudniać...nie ułatwiać załatwienie czegokolwiek co jest z korzyścią dla Ciebie, a nie zawsze jest wygodne dla firmy...
wink

162

Tryb reklamacji wydaje mi sie jednak istotny. Jesli skladasz na infolinii to Pani wklepuje to swoimi slowami do systemu, jak Ty to napiszesz to mozesz zrobic to profesionalniej. Tyle ode mnie.

163 (edytowany przez KeFaS 2015-04-28 17:02:58)

Jak dla mnie wystarczy napisać odpowiednie pismo i powołać się na to, że ich oprogramowanie w routerach nie daje możliwości włączenia trybu bridge (wyjątkiem jest ten Ubee), co wyklucza zagwarantowane uzyskanie publicznego IP na pierwszym urządzeniu użytkownika, a oprócz tego jest dziurawe:
http://niebezpiecznik.pl/post/kolejna-p … on-twg870/
Można jeszcze coś tam wspomnieć o prywatności i bezpieczeństwie swojej wewnętrznej sieci i wtedy jak BOK dostanie takie pismo z jak największą ilością technicznych informacji to bez problemu powinien zezwolić na instalację modemu Cisco. Czasem mówią, że do niższych pakietów nie dają modemów Cisco, ale w regulaminie nie ma takiego zapisu (chociaż lepiej to wcześniej sprawdzić, bo mogą go do woli modyfikować).

Sprawdzone u kilku różnych osób podczas instalacji nowej usługi lub zmianie starej, takie pismo pomaga załatwić modem bez problemu. Tylko nie ma co się wdawać w dyskusje telefoniczne, lepiej wszystko załatwiać mailami, a jak sami zadzwonią to mówić, że wszystko jest w piśmie, które się wysłało. Kiedyś po instalacji u znajomego, babka do niego dzwoniła jeszcze kilka razy namawiając go jednak na wymianę na Technicolora, argumentując to złym działaniem jego modemu, podczas gdy sprzęt działał dobrze, bez problemów. Widocznie same modemy są dla nich bardzo cenne i za wszelką cenę wolą je mieć u siebie w magazynach, niż u klientów. tongue

Co do tego sprzętu Ubee... teraz jest ta opcja bridge, ale co jak znowu ją nieodwracalnie wyłączą, jak w przypadku Thomsonów? Wtedy będzie lipa, więc dla pewności lepiej po prostu z góry załatwić sobie modem bez funkcji routera i nie mieć tego problemu.

164 (edytowany przez build000 2015-04-28 19:10:35)

KeFaS napisał/a:

(...)
Co do tego sprzętu Ubee... teraz jest ta opcja bridge, ale co jak znowu ją nieodwracalnie wyłączą, jak w przypadku Thomsonów? Wtedy będzie lipa, więc dla pewności lepiej po prostu z góry załatwić sobie modem bez funkcji routera i nie mieć tego problemu.

Otóż to właśnie...
smile
Z tym, że 2 lata temu mi się udało - nie wiem jak będzie przy nowej umowie.
Co do trybu reklamacji jeszcze raz wyraźnie przypomnę - stosowałem również pisemne z rozbudowanym uzasadnieniem technicznym - po prostu w tej firmie jest zły klimat i żadne argumenty nie docierają czasem do przekonania decyzyjnych osób - trochę chwilami zalatuje komuną. Trzeba mieć fart lub zastosować inne metody jak niestety musiałem zrobić swego czasu (nie jest to chwalebne ani normalne - ale skuteczne jak pokazała praktyka).
wink

EDIT:
No i skorzystałem z rady jaką sobie kiedyś sam wykonkludowałem z przeczytanych informacji - po prostu zadzwoniłem do DZIAŁU UTRZYMANIA KLIENTA gdzie miła kobieta w sposób sympatyczny zaproponowała mi przedłużenie tego co mam za mniej na kolejny okres - obędzie się bez zbędnej walki/przepychanek/reklamacji/wymiany urządzeń/i.t.d. - problem się rozwiązał sam.
big_smile
EDIT 2:
Przy okazji mgliste info o usłudze UPC 500 w drugiej połowie tego roku w promocji za ok. 100 zeciszów. wink