1

Temat: Zdalny dostęp do FTP z WAN

Witam
Czy w zdalnym dostępie do FTP z WAN ustawia się gdzieś limit szybkości pobierania?
Pytam ponieważ zdalne pobieranie przez ftp jest bardzo niski czyli poniżej 1Mbit/s. Uprzedzam ewentualne pytanie co do szybkości łącza, że łacze wysyłania jest dużo większe.

2

Odp: Zdalny dostęp do FTP z WAN

Jaki system, jaki ftp?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Nemcio 2014-11-30 16:05:42)

Cezary napisał/a:

Jaki system, jaki ftp?

TP-Link TL-WDR3600 z Gargoyle.
Funkcja Współdzielenie dysków >> Włącz zdalny dostęp do FTP z WAN i oczywiście własne zewnętrzne IP.

4

To nie, żadne limity nie są tam nakładane (choć w vsftpd  można to zrobić)

5

Cezary napisał/a:

To nie, żadne limity nie są tam nakładane (choć w vsftpd  można to zrobić)

Nie chodzi mi o nałożenie tylko, że mam bardzo niski transfer poniżej 1Mbps/s i np pobranie pliku ok 3gb to czas 1,5-2 godz obecnie i się zastanawiam dlaczego. W sieci wewnętrznej jest ponad 6Mbps/s, a po sieci zewnętrznej poniżej 1Mbps/s.

6

I dlatego też piszę - żadne limity nie są domyślnie nakładane. Więc albo coś masz z konfiguracją albo nie wiem co.

7

Cezary napisał/a:

I dlatego też piszę - żadne limity nie są domyślnie nakładane. Więc albo coś masz z konfiguracją albo nie wiem co.

Możesz napisać gdzie szukać i co sprawdzić? Bo chyba taki niski transfer jest niepoprawny. Powinien być porównywalny do tego w sieci wewnętrznej chyba. Niczego nie grzebałem tylko zaznaczyłem w panelu jak wyżej napisałem dostęp i jeszcze jest zaznaczona funkcja Zezwalaj na tryb pasywny z WAN na portach.
Sprawdzałem kilkukrotnie o różnych porach dnia oraz bezpośrednie wysyłanie przez klienta z komputera gdzie jest ok.

8

Podłącz wan pod jakieś szybkie łączę (np. komputer) zrób transfer przez wan i będziesz wiedział czy to problem wanu czy konfiguracji.

9 (edytowany przez Nemcio 2014-11-30 17:05:35)

Cezary czyli podłączyć np laptop z pominięciem routera bezpośrednio kablem mam rozumieć bo testuję pobieranie na maszynę o łączu ok 500Mbps/s więc to nie wina maszyny na którą pobieram. Co do testu łącza domowego to w speedteście to test pokazuje ok 20Mbps/s wysyłania, a speedtest-cli na routerze: Upload: 19.32 Mbits/s. Tylo ftp kuleje właśnie.

10

Nemcio napisał/a:

Cezary czyli podłączyć np laptop z pominięciem routera bezpośrednio kablem mam rozumieć bo testuję pobieranie na maszynę o łączu ok 500Mbps/s więc to nie wina maszyny na którą pobieram. Co do testu łącza domowego to w speedteście to test pokazuje ok 20Mbps/s wysyłania, a speedtest-cli na routerze: Upload: 19.32 Mbits/s. Tylo ftp kuleje właśnie.

Hej rozwiązałeś problem?
Pytam bo mam to samo :-\

11 (edytowany przez Nemcio 2015-04-26 15:59:23)

Złożyłem sobie na płycie itx, procesorze niskonapięciowym, sata3 z kartą 1Gbit NAS. Oprogramowałem sobie to oraz powróciłem do oryginalnego softu z wsparciem natu. Mam w takim rozwiązaniu oprócz NAS z wszystkimi usługami jeszcze mam system na KDE lub jak ktoś woli na winie. Już na Luci były lepsze osiągi. Cena i zużycie prądu są porównywalne do kupienia dedykowanego urządzenia typu nas 2 dyskowy i to nie wliczając dydku/ów.