1

Temat: Zapis pliku na innym urządzeniu w sieci lokalnej.

W mojej sieci domowej mam dwa urządzenia:
router główny TL-WR1043ND, na nim BB + extroot
edimax br6104kp - pracujący jako głupi switch na Backfire 10.03 +extroot

No i do edimaxa będą podłączone  czujniki ds18b20 i realizowany odczyt.
Problem mam taki, że to Backfire jest jakieś kulawe i nie mogę podmontować zasobów CIFS ani NFS na nim z TP-linka, by móc tam zapisywać.
Jedynie co mi się udało to podmontować przez sshfs i to też z trudem. Wolałbym jednak coś innego, bo to z kolei problem z automontowaniem
Wiem, że jest jeszcze ftp, ale może jest coś innego ? Chcę po prostu odczytać temperaturę i zapisać wynik na routerze.
Co jeszcze można zastosować?

2

Odp: Zapis pliku na innym urządzeniu w sieci lokalnej.

ssh logowane bez hasła i zdalne wykonywanie echo

3 (edytowany przez xury 2015-04-21 01:23:18)

Niestety i to nie chce działać.  Klucze z Putty dodane i działa OK, a tu generowałem na edimaxie klucze różnorakie kopiowałem do tplinka w authorized_keys i niestety nie chce się autoryzować bez poddawania hasła.
Nawet próbowałem generować w puttygen i konwetowałem do openssh i nadal lipa. Nie mam pojęcia dlaczego nie chce działać.
Klucze  publiczne mam w /etc/dropbear/authorized_keys, bo gdy były  w katalogu .ssh to nie działało nawet z Putty

W drugą stronę to samo - też nie działa. Dodam, że na routerze mam ssh na niestandardowym porcie.
Może mieć wpływ na to, że root na obu urządzeniach ma jednakowe hasło?

4 (edytowany przez build000 2015-04-21 05:51:26)

Port nie ma nic do rzeczy jak prawidłowo ustawisz komunikację ze wskazaniem na ten niestandardowy port oraz masz prawidłowo skonfigurowany ów ssh (tu dropbear - zawsze możesz spróbować zainstalować pełny ssh i stosownie ustawić pod niego system). Możesz zawsze spróbować wygenerować klucz bez hasła pod linuchem ( np. tak https://dug.net.pl/tekst/65/ssh___klucz … _hasla%29/ ) - u mnie zawsze to działa jak zawiodą inne metody.

5

miałem ten sam problem  ale pomogło  trzymanie authorized_keys w .ssh

6

A mi pomogło jedynie: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … &t=848
Czyli w skrócie:
klucze rsa wygenerowane przez dropbearkey
ssh przy łączeniu musi wiedzieć którego klucza ma użyć, czyli opcja -i
klucz publiczny musi być w /etc/dropbear/authorized_keys
Klucz prywatny jest binarny.
W przypadku próby połączenia przez klucz wygenerowany przez openssh dostaje się informacje "String too long"