1

Temat: Jaki ruter i oprogramowanie.

Witam,

Potrzebuję ruter do modemu LTE Huawei E3372 lub E3272, jeszcze nie wiem który dokładnie będzie.

Dodatkowe wymagania:

- Interfejs graficzny
- Możliwość blokowania portów na adres mac (aby zablokować dostęp do internetu ale aby np działała poczta, lub tylko wybrane strony internetowe i poczta).
- Podłączenie jednej lub więcej drukarek na USB.

Mam już aktywny HUB na USB

myślałem WDR 3600

Jaki do tego soft?

Co myśliczie o EDIMAX 3g 6200WG ma dwa porty USB i obsługę modemów, jednak czy można blokować porty/pozwalać na dostęp do wybranych stron?

2

Odp: Jaki ruter i oprogramowanie.

To co potrafi oryginalny to musisz już na poszczególnych modelach sprawdzić. Inna sprawa - kup najmocniejszy na jaki cię stać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

wybór padł na TP link, Archer C2, WDR 4300 lub WDR 3600 który kupić? C2 ma jeden port USB czy przez aktywny hub można podłaczyć modem LTE i drukarki jednocześnie?

4

Żaden z wymienionych chyba nie ma obsługi modemów na oryginalnym sofcie. A na c2 nie alternatywy. Pisałem - najpierw szukaj czy to ma opcje których szukasz.

5

Asus RT-N18U, czytalem ze zrywa polaczenie jak idzie z modemu, wiem ze te tp linki nie maja obslugi modemow na irginalnym sofcie ale barier breaker z luci juz chyba daje taka mozliwosc, czyli C2 odpada. Czy na asusa wrazie czego jest alternatywne oprogramowanie?

6

Tomato jest na 100%, openwrt trunk, choć nie wiem w jakim stanie (nie mam urządzenia).

7

Przegladnalem różne symulatory softu, asuswrt, ddwrt, luci. Żaden nie ma zarzadzania dostepem do net po adresie mac, i nie ma mozliwosci ustawienia mac1: pelny dostep do netu, mac2: tylko poczta i wybrane strony, mac3: brak dostepu do netu. Taka prosta konfiguracje mam zrobiona na tp link 941nd z orginalnym softem ale teraz potrzebuje przejsc na internet mobilny.

Wziąbym mr 3420 ale zależy mi na 2 portach usb dla urzadzenia wielofunkcyjnego drugi. Lub jeden port i aktywny hub, ale na C2 ktory mam w domu nie widac urzadzen podlaczonych przez hub.

8

Jeżeli Ci taka konfiguracją działa to kup drugi prostu router który tylko będzie udostępniał internet z modemu.