1

Temat: TL-WR710N V2.0

Niestety ta wersja posiada tylko 4MB flash. Skompilowałem to co jest mi potrzebne minimum i obraz wyszedł 3.5MB, ale oczywiście "factory" ma prawie 8 i nie wejdzie. Nie chcę rozwalać rutera żeby podpiąć się pod rs. Na stronie http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr710n jest napisane, że może działać BB budowany ze zmodyfikowanym makefile. O jaką modyfikację chodzi? Jest szansa żeby dało się wgrać "factory" ?

2

Odp: TL-WR710N V2.0

Właśnie o to chodzi, co trzeba zmodyfikować. Jeżeli tylko flash 8->4 i zmieniony id w nagłówku to mogę obraz zrobić, ale ktoś kto ma sprzęt musi to sprawdzić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ja mogę sprawdzić oczywiście jeśli zrobisz, ale docelowo i tak chcę zbudować sam, bo potrzebuję kilka dodatkowych pakietów. Jak wiadomo doinstalowanie trochę więcej miejsca zajmuje, a tutaj już trzeba się z tym liczyć.

4

http://dl.eko.one.pl/test/openwrt-ar71x … actory.bin

Testuj.

5

Wygląda na to że wszystko działa. Który plik trzeba zmienić?

6

Diody i przyciski sprawdź. Radio i usb czy działa.

target/linux/ar71xx/image/Makefile, 4Mlzma i 0x07100002  jako identyfikator sprzętu.

7

Diody... jest chyba tylko jedna, zielona - w każdym razie można ją zgasić (w /sys/class/leds/ "tp-link:blue:system" - jest tam jeszcze "ath9k-phy0"). Przycisk reset restartuje. Radio działa (uruchamia się, widać identyfikator). USB działa (uruchomiłem przejściówkę na serial). Wygląda na to, że wszystko w porządku - gdyby było coś nie tak - dam znać.
Generalnie nie ma się z czego cieszyć - ten ruter z 8MB flash to była moja ulubiona platforma. Dobrze, że na tym co mam, da się cokolwiek uruchomić, ale do kolejnego projektu zakup tego modelu mija się z celem.

8

wgrałem obraz "710v2", wylutowałem kość skopiowałem zawartość za pomocą zewnętrznego programatora zaprogramowałem kość 8mb i wlutowałem, następnie wgrałem obraz "710v1luci" i straciłem wifi bo chyba obraz nadpisał partycję "art", odnalazłem ją w kopi którą robiłem ale poplecenie "mtd -r write art.backup art" zwraca błąd "Could not open mtd device: art Can't open device for writing!"
I tu pojawia się pytanie jak to ugryść dalej, może Ktoś posiada obraz z odblokowaną możliwością zapisu partycji "art", własna kompilacja raczej odpada bo słabo się na tym znam.

9

Przez bootloader masz wgrać art. Openwrt domyślnie ma zablokowany zapis na tej partycji.

10 (edytowany przez automaciek 2015-10-25 13:30:45)

Panowie czy coś się wyjaśniło? Czy jest dostępna jakaś kompilacja "factory" dla 710v2?
Kupiłem ten routerek, mam wersję v1 i śmiga świetnie a tu v2 i taki zonk.
Maciej
P.s. potrzebuję go jako ruterek do modemu e3372 hilink a orginalny soft nie obsługuje

11

Przecież jest od dawna? Skąd takie pytanie?

12 (edytowany przez automaciek 2015-10-25 13:41:48)

yyyy. Do v1 jest ale v2? Oczy zarosły..... szukałem luci

13

v2